wat is beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wanneer beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wanneer moet je die afsluiten? Stel dat je werkt als architect, advocaat of zelfstandige in de zorg, dat kun je te maken krijgen met aansprakelijkheid voor fouten die je maakt. Door een foute berekening kan de bouw stil komen te liggen, een verkeerd juridisch advies kan grote financiële gevolgen hebben en een medische fout kan leiden tot ernstig letsel. In die gevallen ben je als zzp’er aansprakelijk voor de kosten, waarbij de bedragen flink kunnen oplopen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen de kosten die er ontstaan door die aansprakelijkheid. Je verzekert de financiële schade die er kan ontstaan, door een beroepsfout die je maakt.

Let op: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Het is belangrijk om deze twee polissen goed uit elkaar te houden, net als de CAR-verzekering die je aanvullend aan kunt sluiten op een AVB. Wil je een zo compleet mogelijke dekking tegen aansprakelijkheid? Dan heb je een AVB met eventuele CAR-verzekering nodig, naast de BAV.

We leggen je uit wat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is, wanneer je daar gebruik van kunt maken en in welke branches dat bij sommige verzekeraars lastig is. Ontdek of de BAV voor jou geschikt is en welke voordelen de dekking te bieden heeft. Of zorg ervoor dat je netjes voldoet aan de richtlijnen, zoals een branchevereniging of een andere overkoepelende organisatie die opstelt.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? De verzekering dekt financiële schade die er ontstaat als jij aansprakelijk bent voor een beroepsfout We hebben een paar voorbeelden voor je op een rij gezet:

 • Je stelt als zzp’er in de zorg een verkeerde diagnose, waardoor je een patiënt de verkeerde behandeling voorschrijft. Als het gevolg daarvan ontstaat er meer letsel, in plaats van dat je de kwaal weet te verhelpen.
 • Je werkt als zelfstandig belastingadviseur en geeft een verkeerd advies. Daardoor krijgt de klant een flinke naheffing van de Belastingdienst, waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld.
 • Je maakt als zzp’er in de bouw een verkeerde constructie, waardoor er dure herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Jij blijkt aansprakelijk voor de gemaakte fout, en daarmee voor de kosten die eruit voortvloeien.

In alle drie de gevallen maak jij beroepsmatig een fout, waardoor een klant of cliënt (veel) kosten moet maken. Indien blijkt dat jij hiervoor aansprakelijk bent kan de andere partij de kosten op jou verhalen. Dat kan bij grote projecten en bij menselijk letsel leiden tot behoorlijke kosten, die flink in de papieren kunnen lopen.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je je verzekeren voor dergelijke claims. Het is een zakelijke verzekering, waarmee je voorkomt dat je moet opdraaien voor hoge kosten die volgen uit een beroepsmatige fout.

Let op: het is belangrijk dat het gaat om een fout, waarbij op geen enkele manier sprake is van opzet of bewust verkeerd adviseren. Als een verzekeraar kan aantonen dat je op de hoogte was van een mogelijke fout of verkeerde keuze kan dit een vergoeding van de financiële kosten voorkomen.

Vergelijk de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) goed met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de aanvullende CAR-verzekering. De verschillende polissen bieden een andere dekking, waardoor je ze niet onderling met elkaar uit kunt wisselen. De AVB staat ook wel bekend als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, waardoor er makkelijk verwarring kan ontstaan.

Voor wie is de BAV geschikt?

Wanneer kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Het is een verzekering speciaal voor zzp’ers en MKB-organisaties die diensten verlenen. Zodra de dienstverlening door een fout leidt tot schade is het mogelijk om een beroep te doen op de dekking. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zelfstandigen en kleine tot middelgrote bedrijven in de volgende branches:

 • Architecten
 • Ingenieurs
 • ICT-specialisten
 • Organisatieadviseurs
 • Consultants in zakelijke dienstverlening
 • Zzp’ers in de zorg
 • Zzp’ers in de bouw
 • Juridisch specialisten
 • Belastingadviseurs
 • Advocaten

Is er sprake van advies, het maken van tekeningen of het uitvoeren van berekeningen? In al die gevallen is het belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Op basis van de adviezen die je geeft, de tekeningen die je maakt of de berekeningen die je uitvoert kunnen er financiële gevolgen ontstaan, als je een fout maakt. Die gevolgen kunnen flink in de papieren lopen. Met een BAV dek je de financiële risico’s af, zodat een eventuele claim de voortgang van jouw bedrijf niet zomaar in gevaar kan brengen.

Uitgesloten branches: geen BAV mogelijk

Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In sommige gevallen is het bij verschillende verzekeraars niet mogelijk om een polis af te sluiten. Je kunt als notaris of taxateur bijvoorbeeld niet zomaar bij iedere verzekeraar terecht, terwijl andere zzp’ers binnen het vastgoed daar misschien wel een polis kunnen afsluiten.

Ga per verzekeraar na welke branches zij verzekeren. Hoe gaat de verzekeraar om met specialisten uit de financiële dienstverlening, met juridisch specialisten of bijvoorbeeld professionals op het gebied van incasso? Je hebt als accountant, belastingadviseurs, advocaat, jurist, gerechtsdeurwaarder of deurwaarder niet zomaar de mogelijkheid om overal een polis af te sluiten. Ook als medisch specialist of zzp’er in de zorg kun je niet overal terecht. Het is de moeite waard om meerdere verzekeraars te vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken uit de beschikbare beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Benieuwd waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering interessant kan zijn? Soms is het verplicht om die af te sluiten. Die verplichting kan wettelijk zijn, maar kan ook gelden vanuit een branchevereniging of andere overkoepelende organisatie. Dit verschilt per branche, waardoor het verstandig is om daar zelf goed naar te informeren.

Daarnaast kan het zijn dat een opdrachtgever vraagt om een BAV. Met name bij grotere projecten verwachten opdrachtgevers van zzp’ers dat ze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, om eventuele grote financiële gevolgen te kunnen laten betalen. Indien je per ongeluk grote financiële schade veroorzaakt hoef je daar dan namelijk niet zelf voor op te draaien.

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)