Home » Inschrijven Kamer van Koophandel » Wanneer inschrijven bij de KvK: is dit voor jou verplicht?

Wanneer inschrijven bij de KvK: is dit voor jou verplicht?

Wanneer moet jij je inschrijven bij de KvK? Als je wilt weten wat de voorwaarden voor inschrijven zijn kun je kijken naar een paar belangrijke onderdelen. Houd rekening met de criteria voor een onderneming en de indicatoren voor een bedrijf. Wij zetten een paar voorbeelden voor je op een rij, van situaties waarin je wel of geen ondernemer bent voor de KvK. Bepaal aan de hand daarvan of jij je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Criteria voor een onderneming

De Kamer van Koophandel gebruikt 3 belangrijke criteria, om na te gaan of je ondernemer bent. De KvK heeft die vastgesteld in samenwerking met de Belastingdienst, die bepaalt of je btw-plichtig bent. Het gaat om de volgende criteria:

Je levert goederen en of diensten

Verkoop je fietsen of zelfgemaakte sieraden? In dat geval lever je goederen. Het maakt niet uit of je de goederen levert aan particulieren of aan bedrijven.
Werk je als klusjesman, boekhouder of tekstschrijver? Als je jouw diensten verkoopt aan particulieren of aan zakelijke klanten voldoe je aan dit criterium van de Kamer van Koophandel.

Je vraagt daar meer dan een symbolische vergoeding voor

Je levert goederen of diensten, waar je meer dan een symbolische vergoeding voor vraagt. Dat betekent dat het niet mag gaan om een hobby die je vooral geld kost en ook niet om vrijwilligerswerk.

Let op: het maakt niet uit of je van de inkomsten kunt leven. Als je er te weinig mee verdient om (al) van te kunnen leven kun je toch als ondernemer gezien worden.

Je neemt deel aan het economische verkeer

Het economische verkeer vindt plaats tussen jou en particuliere of zakelijke klanten. Lever je een vriendendienst aan vrienden of familie? Dan neem je geen deel aan het normale economische verkeer en voldoe je dus niet aan dit criterium.

Je dient aan deze drie voorwaarden voor het inschrijven bij de KvK te voldoen om gekwalificeerd te worden als ondernemer. Je zal zelf de beslissing moeten nemen om je bedrijf wel of niet in te schrijven, waarbij je ook de volgende indicatoren kunt gebruiken om een keuze te maken.

Indicatoren voor een bedrijf

Naast de belangrijke criteria of voorwaarden heeft de Kamer van Koophandel een aantal indicatoren opgesteld. Die kunnen je helpen om te bepalen of je een bedrijf hebt en of het verplicht is om die in te schrijven bij de KvK.

Investeringen

Werk je zelf in het bedrijf en doe je investeringen in bedrijfsmiddelen of neem je mensen aan? Er is dan sprake van duidelijke indicaties dat het gaat om een onderneming. De kans is dan erg groot dat je verplicht bent die in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Regelmaat

Organiseer je een eenmalige grote activiteit of ben je regelmatig bezig met specifieke werkzaamheden? Zodra er een regelmaat ontstaat of de omvang groeit neemt de kans toe dat je verplicht bent jouw bedrijf in te schrijven bij de KvK.

Opdrachtgevers

Werk je jaarlijks voor meer dan 1 opdrachtgever? Dat wijst op een onderneming, in plaats van loondienst waarbij de onderneming waarvoor je werkt de enige opdrachtgever is.

Zelfstandigheid

In loondienst bepaalt je werkgever welke werkzaamheden je uitvoert en wanneer je dat doet. Werk je als ondernemer? Dan heb je de vrijheid om dat zelf te bepalen. De mate waarin je zelfstandig werkt bepaalt of je verplicht bent om je in te schrijven als ondernemer, bijvoorbeeld met een eenmanszaak.

Wel of geen ondernemer: een voorbeeld

Vind je het toch lastig om te bepalen of je ondernemer bent en wanneer jij je dient in te schrijven bij de KvK? We zetten twee voorbeelden voor je op een rij:

Wel ondernemer: verplicht inschrijven

Je timmert kasten op maat, die je verkoopt aan zowel particuliere klanten als bedrijven. Je verkoopt de kasten bij jou in de buurt, maar ook via internet aan klanten elders in Nederland. Je berekent de inkoop van materialen, plus een vergoeding voor de arbeid die je levert. Je hebt het doel om winst te maken met de kasten die je verkoopt en timmert. Je bent in dit geval ondernemer, dus het is verplicht om je in te schrijven bij de KvK.

Geen ondernemer: niet inschrijven

Je timmerde laatst een kast op maat voor de buurman een paar huizen verderop. Af en toe vraagt familie je om wat timmerwerk op te komen lossen. Je berekent de kosten van de materialen die je moet inkopen, maar houdt er geen geld aan over. Je berekent geen kosten voor de arbeid die je levert. In dit geval ben je geen ondernemer, dus is het niet nodig om je in te schrijven bij de KvK.

Gevolgen niet inschrijven KvK

Kies je ervoor om je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, terwijl je wel voldoet aan de voorwaarden voor een onderneming? En wijzen de indicatoren erop dat je wel ondernemer bent? Als jij je niet inschrijft kan dat gevolgen hebben. De Belastingdienst grijpt in als je wel ondernemer bent, maar jij je niet inschrijft. De Belastingdienst kan aan je inkomsten vaststellen dat je ondernemer bent (geweest). Dat betekent dat je omzetbelasting moet afdragen (btw). Bovendien kan het gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting die je betaalt. Als je inkomsten uit jouw ondernemerschap verzwijgt ben je bezig met belastingontduiking. Dat is frauduleus en strafbaar. De Belastingdienst zal de te betalen belasting alsnog bij je innen, plus een vergrijpboete van 50 procent.

Vrijwillig inschrijven bij de KvK

Voldoe je (nog) niet aan alle 3 de criteria of maken de indicatoren het twijfelachtig of je ondernemer bent? Je kunt je toch inschrijven bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld als je nog geen klanten hebt. Met een huurcontract van een bedrijfspand kun je aangeven dat je toch gaat ondernemen. Op die manier kun je alvast profiteren van de voordelen voor ondernemers, mits je aan de voorwaarden daarvoor voldoet.

Voordat je jouw bedrijf gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel is het verstandig om een goede bedrijfsnaam te verzinnen. Zodra je aan de criteria voldoet en de indicatoren wijzen op een onderneming kun je dan meteen overgaan tot inschrijving bij de KvK

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...