Home » Zakelijke rekening » Waarom overstappen naar een zakelijke rekening?

Waarom overstappen naar een zakelijke rekening?

Je begint je eigen bedrijf en er komen heel wat financiële zaken op je af. Houd overzicht op je inkomsten- en aftrekposten van je bedrijf door te kiezen voor een zakelijke rekening. Je zet de rekening op naam van je bedrijf en vervolgens komt op offertes en facturen automatisch de naam van je bedrijf te staan.

Transparantie in de financiële situatie van je onderneming

Waarom zou je kiezen voor een zakelijke rekening? Ten eerste krijg je door het afsluiten van een zakelijke rekening meer inzicht in de financiën van je bedrijf. Het openen van een zakelijke rekening voor een bedrijf is niet verplicht, maar wel aan te raden omdat je anders overzicht kwijt bent over zakelijke en privé transacties. Ook als de Belastingdienst inzicht wil krijgen in de financiële situatie van je bedrijf is een zakelijke rekenen prettiger anders moet je meteen je privé inkomsten aantonen.

Professionele look van je onderneming

Ten tweede heeft een zakelijke rekening meteen een professionelere uitstraling. Op de facturen staat de naam van je bedrijf en wanneer klanten geld overmaken, maken ze geld over op een rekening die op een bedrijfsnaam staat. Betaalmogelijkheden als iDeal en SmartPin regel je tevens ook met een zakelijke rekening alleen.

Tijdswinst voor je

Als je gebruik maakt van een boekhoudpakket, waarmee je betalingen automatisch kunt laten verlopen, dan kun je hier ook gemakkelijk je zakelijke rekening bij aansluiten. Met een boekhoudpakket kun je een jaarrekening en balans genereren, bankafschriften vastleggen en inkoop- of verkoopfacturen verwerken. Is je zakelijke rekening hierbij aangesloten, dan voorkom je dat je bovengenoemde transacties handmatig moet uitvoeren voor je onderneming. De administratie gaat kortom veel sneller en levert tijdwinst op.

Tips en netwerken

Het is niet alleen professioneler en inzichtelijker, maar open je een zakelijke rekening levert dit ook praktische voordelen op. Sommige banken organiseren bijvoorbeeld voor je nieuwe onderneming workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten naast gratis adviezen van professionals over hoe je het beste een nieuw bedrijf kunt starten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tips over hoe je een goed bedrijfsplan opstelt.

Wanneer is een zakelijke rekening verplicht?

Ben je op zoek naar zakelijk krediet of naar andere financiële middelen voor ondernemers, dan is een zakelijke rekening een must. Ben je afhankelijk van een externe financiering, zoals een opstartlening, is het eveneens noodzakelijk dat je in het bezit bent van een zakelijke rekening. Ook ingehuurde boekhouders en accountants kunnen van hun klanten eisen dat een zakelijke rekening afgesloten wordt. Werk je daarnaast samen met een of meerdere zakelijke partners in een vennootschap onder firma, dan kunt u ook beter een zakelijke rekening gebruiken op naam van de vennootschap onder firma. Via de bank kun je aangeven welke vertegenwoordigers van het bedrijf een akkoord mogen geven bij overboekingen vanaf een bepaald bedrag.

Kun je niet beter een tweede privé rekening openen?

Veel mensen kiezen ervoor om twee privé rekeningen te openen. Dit scheelt iets in kosten inderdaad, maar dit kan verwarring scheppen bij de opdrachtgevers en klanten waardoor een betaling langer kan duren. Tevens staan niet veel banken toe dat je een privé rekening opent voor zakelijke beweegredenen, dus moeten je transacties op de tweede particuliere rekening beperkt blijven.

Een zakelijke rekening openen

Ook wanneer je een zakelijke rekening wil openen, zijn er genoeg mogelijkheden in Nederland. Knab is de voordeligste (online) bank, waar je een zakelijke rekening kunt openen. Bij Knab betaal je circa €72 per jaar voor je rekening. €78 betaal je bij ASN Bank. ASN biedt echter alleen zakelijke rekeningen aan voor kleine ondernemingen, die niet meer dan duizend transacties per jaar hebben. SNS Bank biedt een compleet pakket aan voor €90 per jaar, maar alleen voor ondernemers die geen personeel in dienst hebben. De middelgrote en grote ondernemingen kiezen veelal voor ABN AMRO, want deze bank heeft een compleet pakket voor €117 per jaar met ontzettend veel doorgroeimogelijkheden. Het voordeel bij ING is dat deze bank startende ondernemers een gratis zakelijke rekening aanbiedt voor het eerste jaar. Daarna betaal je wel al €118 per jaar. Ook Rabobank heeft een uitgebreid pakket, maar hier betaal je €119 per jaar.

Waaruit bestaan de kosten?

Bij een zakelijke rekening heb je vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten bestaan uit zaken, zoals de kosten voor internetbankieren, een bankpas en een betaalrekening. De variabele kosten bestaan uit de transactiekosten. Dit betreft een klein bedrag van elke transactie die je op je rekening uitvoert.

Overstappen van bank

Net als bij je verzekeringen en abonnementen is het bij je zakelijke rekening handig om van tijd tot tijd de kosten en mogelijkheden van je zakelijke rekening te vergelijken met de kosten en mogelijkheden bij andere banken. Je wil niet teveel geld betalen voor een rekening, waarvan je de helft van de mogelijkheden niet benut. De markt voor zakelijk bankieren is continu aan verandering onderhevig, waardoor de rekening die eerst voor jou het beste uit de verf kwam dit nu niet meer hoeft te zijn. Je kunt tientallen euro’s besparen en dat terwijl overstappen slechts korte tijd in beslag neemt.

De overstapservice

Overstappen neemt niet meer lang in beslag. Dit komt, omdat de Nederlandse banken de overstapservice tot leven hebben geroepen om het veranderen van betaalrekening eenvoudiger te maken. Je opent een zakelijke rekening bij de nieuwe bank, tekent een formulier en geeft bij je nieuwe bank aan dat je gebruik wenst te maken van de overstapservice. Automatisch worden nu al je bij- en afschrijvingen van je oude naar je nieuwe rekening doorgezet. Ook worden bedrijven die periodiek geld van je krijgen, zoals bij abonnementen, ingelicht. Alleen bedrijven die geld naar jouw rekening overmaken, moet je zelf nog inlichten.

Waarom zou je overstappen?

De voornaamste reden om over te stappen, is zojuist reeds gegeven. Je kunt tot wel honderd euro per jaar besparen door goed rond te kijken en zakelijke rekeningen te vergelijken. Een kleine ondernemer kan dit geld nuttig gebruiken. Een ander voordeel is dat, wanneer je overstapt naar kleinere banken, de klantenservice een stuk beter en persoonlijker is. Je bent niet langer een nummertje. Veel kleinere banken zijn daarbij gemakkelijker en veel zaken kun je zelf regelen, wat ook weer tijd bespaart. En kleinere banken hebben tevens een hogere spaarrente op zowel de betaal- als de spaarrekening.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...