Home » Zakelijke rekening » Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af te sluiten. Dit artikel zal dieper op de vraag in gaan waarom dit het geval is.

De voordelen van een zakelijke rekening op een rijtje

Om de vraag waarom een zakelijke rekening duurder is dan particuliere rekeningen te kunnen beantwoorden, zullen eerst de vele voordelen van een zakelijke rekening de revue passeren. Want waarom zou je überhaupt voor een zakelijke rekening kiezen, wanneer je hier meer geld voor betaalt?

Transparantie voor jezelf en de Belastingdienst

Door het openen van een zakelijke rekening krijg je ten eerste zelf meer inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Hoewel het openen van een zakelijke rekening voor een bedrijf niet verplicht wordt, is dit wel raadzaam omdat je anders het overzicht kwijt bent wat zakelijke en privé transacties zijn. Tevens wil de Belastingdienst inzage in de administratie van je onderneming. Hierbij wordt duidelijkheid en transparantie van de geldstromen gewenst. Het moet dus voor de Belastingdienst duidelijk zijn waar je geld vandaan komt, naar welke rekeningen jij bedragen overmaakt en wat het verschil is tussen je zakelijke en privé transacties.

Professionelere uitstraling van je onderneming

Het hebben van een zakelijke rekening zorgt eveneens voor een professionelere uitstraling van je bedrijf. Betaalmogelijkheden als iDeal en SmartPin regel je tevens ook met een zakelijke rekening alleen. De rekening staat op de naam van het bedrijf, waardoor het voor klanten minder verwarrend is om te zien waar hun betaling naartoe gaat dan wanneer ze overmaken naar een rekening op eigen naam.

De administratie neemt minder tijd in beslag

Als je eveneens gebruik maakt van een boekhoudpakket, waarmee je betalingen automatisch kunt laten verlopen, dan kun je hier ook gemakkelijk je zakelijke rekening bij aansluiten. De administratie van je zakelijke transacties gaat op die manier veel sneller, omdat je ze niet handmatig hoeft uit te voeren. Dit levert tijdwinst op.

Programma’s bij banken

Het is niet alleen professioneler en inzichtelijker, maar wanneer je een zakelijke rekening bij sommige banken opent, dan bieden deze banken jou ook gratis advies om je bedrijf van de grond te krijgen, workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten aan.

De kosten voor een zakelijke rekening

Wanneer je een zakelijke rekening gaat afsluiten, moet je rekening houden dat je hiervoor ongeveer tussen de €70 en €220 per jaar moet betalen, afhankelijk van welke bank je kiest. De kosten van een zakelijke rekening zijn opgebouwd uit vaste kosten (de kosten voor een bankpas, een betaalrekening en internetbankieren) en variabele kosten (transactiekosten).

De hamvraag: waarom is zakelijk bankieren duurder?

Dat zakelijk bankieren duurder is dan particulier bankieren heeft geen eenduidig antwoord. Ten eerste maakt een bank meer kosten voor het onderhoud van een zakelijke rekening en hiervoor betaalt de rekeninghouder. De bank moet bijvoorbeeld bij het afsluiten van een zakelijke rekening de onderneming in kwestie aan een security check onderwerpen, het zogenaamde CDD-onderzoek (Customer Due Diligence). Dit voorkomt dat de onderneming misbruikt kan worden voor de verkeerde doelen, zoals het witwassen van geld en fraude.

De kosten voor de transacties

Op een zakelijke rekening gebeuren tevens meer transacties normalerwijze dan op een particuliere rekening. Verschillende, kleine bedragen worden betaald aan of door jou en er zijn verschillende crediteurs in het spel. Hierdoor heeft de bank meer werk aan een zakelijke rekening, waardoor er transactiekosten berekend worden per transactie. Deze transactiekosten maken onderdeel uit van de variabele kosten van een zakelijke rekening.

Meerdere mogelijkheden voor jou als klant

Een zakelijke rekening biedt aan jou als klant ook meer mogelijkheden, waarvoor je natuurlijk moet betalen. De rekening komt op jouw onderneming te staan, wat je bedrijf een professionele uitstraling geeft. Ook kun je automatische incasso’s laten uitvoeren, je zakelijke rekening koppelen aan iDeal of een pinautomaat en je kunt er een lening of een zakelijke creditcard mee aanvragen. Tevens kun je gebruikmaken van extra services, zoals het laten ophalen van contant geld en het laten drukken van voorbedrukte acceptgiro’s. Ook krijg je een vaste accountmanager voor je bankzaken. Als laatste kun je er voordeliger ondernemersverzekeringen mee afsluiten en kun je met een zakelijke rekening ook zakelijk krediet aanvragen.

Een zakelijke rekening of een tweede particuliere rekening?

Veel ondernemers zullen zeggen dat het voordeliger is een tweede particuliere rekening te openen in plaats van een zakelijke rekening. Deze zijn immers gratis af te sluiten. Ofschoon dit klopt, zul je in de praktijk zien dat dit niet kan. Veel banken verbieden namelijk dat een particuliere rekening gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden. Fiscaal wordt er tevens geëist dat je transacties voor een fiscus overzichtelijk zijn. Dit kan niet, wanneer particuliere en zakelijke transacties door elkaar heen lopen. Dan moet er een boekhouder aan te pas komen om dit uit te sorteren en een boekhouder inhuren is op den duur duurder dan het afsluiten van een zakelijke rekening. Ook zorgt een privé rekening bij klanten wel eens voor verwarring, waardoor het langer duurt eer een factuur betaald wordt.

Wat zijn de uitzonderingen?

Wanneer je een parttime of hybride zelfstandige ondernemer bent met een omzet rond de €1500 per jaar en een minimaal aantal jaarlijkse facturen, dan kun je het beste een privé bankrekening gebruiken. Hierbij geldt wel ook dat je de voorwaarden van de bank in acht moet nemen. Keurt je bank een tweede particuliere rekening voor zakelijke doeleinden niet goed, dan is het raadzaam hier gehoor aan te geven.

Wil je kosten besparen op je zakelijke rekening?

Dat je voor een zakelijk rekening meer geld betaalt, is wel duidelijk. Je kunt echter tot wel honderd euro jaarlijks besparen door goed te vergelijken en desnoods over te stappen van zakelijke rekening. Kleinere banken bieden je meerdere voordelen ten opzichte van grotere banken:

 • Lagere kosten per jaar
 • Hogere spaarrentes op zowel spaar- als betaalrekening
 • Overzichtelijker, waardoor je veel zaken zelf kunt regelen
 • Betere en persoonlijkere klantenservice

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...