Home » Zorgverzekering » Waar moet je als zzp’er rekening mee houden bij het afsluiten van een zorgverzekering voor 2020?

Waar moet je als zzp’er rekening mee houden bij het afsluiten van een zorgverzekering voor 2020?

Het vergelijken van zorgverzekeringen is de laatste jaren een absolute must-do geworden. Dit heeft niet alleen betrekking op het groeiende aanbod van zorgverzekeringen maar ook op het dynamische karakter van deze sector. Het aanbod van de zorgverzekeraars is dusdanig sterk aan verandering onderhevig dat je ieder jaar wel moet vergelijken om niet onnodig veel geld kwijt te zijn. In deze blog ontdek je waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een zorgverzekering in 2020. Het “overstapseizoen” is immers weer in volle gang! 

 

Het belang van het vergelijken van zorgverzekeringen

Iedere burger in Nederland is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Hoewel ondernemers veel vrijheden hebben, vormen ze in dit geval geen uitzondering. Je zit als zzp’er vast aan een basisverzekering maar bent wel vrij om een keuze te maken met betrekking tot het afsluiten van aanvullende verzekeringen en het bepalen van de hoogte van je eigen risico. Het is zeker de moeite waard om tijd te investeren en je hier eens in te verdiepen. De term “investeren” kun je gerust letterlijk nemen. Ongeveer driekwart van de Nederlanders betaalt teveel geld voor zorg of voor de zorgverzekering. Bij ondernemers ligt dit percentage zelfs hoger. 

Als je het aanbod van de zorgverzekeraars gaat vergelijken, kun je niet alleen afgaan op de prijzen. Je zult merken dat de polissen zijn samengesteld uit een totaalpakket, waarbij één unique selling point het meest in het oog springend is. De zorgverzekeraar zal jouw aandacht proberen te trekken door jou te verleiden met dit ene sterke punt. Vaak gaat dit echter ten koste van de andere punten. 

Even een paar voorbeelden: 

 • Een zorgverzekering die aangeeft dat ze de goedkoopste zijn, maar géén vrije zorgkeuze hebben.
 • Een zorgverzekering die gericht is op een voordelig basispakket, maar duur is met aanvullende verzekeringen.
 • Een zorgverzekering die gericht is op specialistische medische zorg, maar met betrekking tot de tandartsverzekering weinig mogelijkheden heeft.

Zorgverzekeringen voor zzp’ers

De overheid bepaalt hoe een basisverzekering is opgebouwd. In dat opzicht zit er geen verschil in de verzekering voor een werknemer en een zzp’er. Dit is uiteraard wel het geval bij de aanvullende mogelijkheden. In de basis kan een zzp’er kiezen voor exact dezelfde aanvullingen als een particulier die in loondienst werkzaam is maar de vraag is of dit een verstandige keuze is. Je kunt je aanvullende pakket afstemmen op de specifieke omstandigheden waar jij als zelfstandige mee te maken kunt krijgen en belang bij hebt. Een eenvoudig voorbeeld is wachtlijstbemiddeling. Op het moment dat je snel geholpen wordt, kun je eventueel omzetverlies beperken. 

Andere verzekeringen bieden bijvoorbeeld een gratis tandongevallen verzekering aan. Dit kan een uitstekend alternatief zijn als je bijvoorbeeld in de bouw werkt en je een groter risico loopt op dit soort ongevallen. Hiermee kun je dus veel geld besparen! Het is dus zeker goed om dit soort opties te vergelijken.

Collectieve zorgverzekering zzp’ers

Collectiviteitskorting is niet alleen meer voorbehouden aan werknemers. De meeste zorgverzekeringen bieden een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers aan. In veel gevallen moet je hiervoor wel aangesloten zijn bij een zzp belangenorganisatie. Uiteraard betaal je hiervoor een vergoeding maar dit kan onderaan de streep voordeliger voor je uitpakken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat iedere collectiviteitskorting op last van minister Bruins van Medische Zaken en Sport voor een deel aan banden is gelegd en dat de kortingen niet meer zo hoog zijn als in het verleden het geval was. Ook dit is weer een duidelijk signaal dat een goede vergelijking zeker belangrijk is.

Welke zzp zorgverzekering past het beste bij jou?

Zoals je ziet is het van groot belang om voor jezelf op een rijtje te hebben welke zaken je wilt verzekeren om vast te kunnen stellen welke zzp-zorgverzekering het beste bij jou past. De stelregel is dat je het zo goedkoop kunt maken als je zelf wilt maar daar zijn wel risico’s aan verbonden. Je kunt je maandelijkse kosten eenvoudig verlagen door het eigen risico juist te verhogen. Je zult in dat geval wel meer moeten betalen als je daadwerkelijk van de aangeboden zorg gebruik moet maken. Daarnaast verschillen de kosten per zorgverzekeraar. 

Veel zzp’ers gunnen zich eigenlijk geen tijd voor het vergelijken van het aanbod van de diverse zorgverzekeraars. Het zou inderdaad erg tijdrovend zijn als je de website van iedere zorgverzekeraar apart zou bezoeken om een beeld te vormen van hun hun aanbod. Je kunt hiervoor ook de site van ZZPvergelijker.nl gebruiken. Wij zijn een onafhankelijke site die je betrouwbare inzichten biedt over het aanbod van de diverse zorgverzekeringen. Op basis van deze informatie kun je een overwogen keuze maken wat voor jou de meest geschikte zorgverzekering is.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...

Zakelijk leasen als zzp’er?

Zakelijk leasen als zzp’er?

Lease is een interessante constructie bij de aanschaf van diverse grotere apparatuur, machines en natuurlijk auto’s. Als je kiest voor lease, word je niet altijd eigenaar van de auto. In principe blijft namelijk de leasemaatschappij eigenaar, maar je zult zo...