Home » Tips zzp verzekeringen » WA verzekering voor zzp’ers: 8 voordelen

WA verzekering voor zzp’ers: 8 voordelen

De WA verzekering voor zzp’ers is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Speciaal voor zzp’ers, om verschillende vormen van aansprakelijkheid af te dekken. We zetten 8 voordelen van de polis voor je op een rij, zoals we dat ook doen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere belangrijke polissen. Voorkom op die manier dat je een verzekering voor jou als zzp’er over het hoofd ziet.

 

Wat is er gedekt met een WA verzekering voor zzp’ers?

Een WA verzekering voor zzp’ers dekt verschillende zakelijke aansprakelijkheden. Je profiteert van 8 belangrijke voordelen, op basis waarvan je deze polis kunt vergelijken:

 • Algemene aansprakelijkheid
 • Risicoaansprakelijkheid
 • Productaansprakelijkheid
 • Letselschade
 • Beschadiging
 • Verweerkosten
 • Bereddingskosten
 • Rente

Algemene aansprakelijkheid

Ontstaat er schade tijdens de uitvoering van opdrachten? Je kunt zowel schade als personen als aan zaken van anderen claimen, als die ontstaan tijdens de uitvoering van je werk. Een bekend voorbeeld is de dure vaas die je omstoot, maar wat gebeurt er als je verf laat vallen op de net nieuwe vloer van een klant? Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als je met grote materialen werkt en veel bij de klant op locatie bent.

De WA verzekering voor zzp’ers biedt dekking tegen deze algemene aansprakelijkheid, zoals je dat privé wellicht ook gewend bent van een vergelijkbare polis. Een fijn idee, om je geen zorgen te hoeven maken over eventuele kosten bij een ongelukje of onhandige actie.

Risicoaansprakelijkheid

Krijg je te maken met kosten voor het gebouw dat je bezit? Het is een typisch voorbeeld van kosten die je kunt dekken met de risicoaansprakelijkheid van deze verzekering. Als eigenaar van het gebouw ben je daarvoor verantwoordelijk. Kosten kunnen met name bij grotere bedrijfspanden hoog oplopen, waardoor de dekking voor risicoaansprakelijkheid een interessante kan zijn.

Productaansprakelijkheid

Lever je producten aan klanten? Het is belangrijk dat die zonder gebreken zijn, om daarmee problemen en kosten als het gevolg daarvan te voorkomen. Blijkt er toch een keer iets mis te zijn met een product? Als er als het gevolg daarvan schade ontstaat ben jij daarvoor verantwoordelijk.

Je kunt de WA verzekering voor zzp’ers gebruiken om die aansprakelijkheid voor producten te dekken. Dat voorkomt dat jij op moet draaien voor de kosten, als een door jou geleverd product onverhoopt een gebrek blijkt te kennen waardoor kosten ontstaan.

Letselschade

In een aantal gevallen kun je de WA verzekering voor zzp’ers gebruiken voor dekking tegen letselschade die zakelijk ontstaat. Het gaat om direct letsel, net als om benadeling van de gezondheid, zelfs met de dood tot gevolg hebben. Het betekent in de praktijk dat je gedekt bent tegen letsel aan personen, als het gevolg van het uitvoeren van jouw werkzaamheden.

Het is geen type schade waar we ons makkelijk iets bij voor kunnen stellen. Laat je iets vallen waardoor er iemand geraakt wordt, zwenkt er iets uit of rij je per ongeluk iemand aan die ineens overstak? Als dit tijdens de uitvoering van je werk gebeurt kun je daarvoor de dekking tegen letselschade gebruiken.

Beschadiging

Spullen van derden kunnen met name in een zakelijke omgeving veel waard zijn. Het gaat om bedragen groter dan wat je van privésituaties gewend bent. Bij beschadiging, vernietiging of verdwijning daarvan kun je gebruik maken van de WA verzekering voor zzp’ers.

Dit is met inbegrip van het verontreinigd raken of vuil worden van die zaken van derden, als het gevolg van het uitoefenen van jouw werkzaamheden. Zodra er beschadiging ontstaat kun je een beroep doen op de verzekering, waardoor je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

Verweerkosten

Claimt een klant, leverancier of een andere relatie schade, die door jou zal ontstaan? Je kunt daarvoor een beroep doen op je WA verzekering voor zzp’ers. Ben je van mening dat de claim ongegrond is? In dat geval moet je verweerkosten maken, door juridische hulp in te schakelen.

Die kosten om het verweer te voeren maken onderdeel uit van de dekking. Je hoeft er zelf niet voor op te draaien, terwijl je ondertussen kunt rekenen op goede juridische bijstand om je te kunnen verweren.

Bereddingskosten

In sommige gevallen zal je kosten moeten maken om schade te voorkomen of verminderen. Dat is vaak effectiever dan het gewoon te laten gebeuren, waardoor er nog veel meer kosten zullen ontstaan. We spreken officieel dan van ‘bereddingskosten’, waarvoor dekking bestaat in de polis die je afsluit. Dat betekent dat je de kosten die je moet maken om schade te verminderen of te voorkomen kunt claimen bij jouw verzekeraar.

Rente

Klanten, leveranciers en andere relaties die schade leiden moeten mogelijk lang wachten op de vergoeding daarvan. Daar kun jij niet altijd wat aan doen, het kost soms even tijd om alles goed uit te zoeken en tot de uitkering over te gaan.

Over de periode waarin een relatie op z’n geld moet wachten mag deze wettelijke rente berekenen. Je kunt de kosten daarvan laten vergoeden door de verzekeraar, gewoon op basis van de WA verzekering voor zzp’ers. Dat voorkomt dat je zelf voor die kosten moet opdraaien.

Voorbeeld uit de praktijk

En benieuwd wanneer de WA verzekering voor zzp’ers goed van pas kan komen? We beschrijven een voorbeeld voor je:

Stel je bent loodgieter en je gaat aan de slag in een nieuw kantoorpand op de 5e verdieping van een groter gebouw. Je let even niet goed op, waardoor een waterleiding knapt en hard begint te spuiten. Het water breidt zich snel uit over de vloer, waar net nieuw parket was gelegd. Er ontstaat voor €45.000 aan schade, om de vloer opnieuw aan te kunnen leggen. Jij bent aansprakelijk, omdat je de schade hebt veroorzaakt. De WA verzekering voor zzp’ers kan dan uitkomst bieden, zodat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...