Home » Zakelijke rekening » Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

De meeste startende zzp’ers gaan ervan uit dat het openen van een zakelijke bankrekening één van de eerste zaken zijn die ze moeten regelen. Alhoewel dit verre van waar is aangezien een zakelijke bankrekening niet verplicht is voor ondernemers als je maar een overzichtelijke werkwijze hanteert, is het zeker wel aan te raden om er eentje te openen. Maar wat zijn de voordelen waar je van kunt profiteren bij het openen van een zakelijke rekening als zzp’er? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen als zzp’er voor je bedrijf. Je kunt ook gebruik maken van een extra privérekening, maar dit maakt het moeilijk om na te gaan of de inkomsten of uitgaven gerelateerd waren aan privé of zakelijke doeleinden. Er zijn verschillende redenen waarom het wel degelijk aan te raden is om een zakelijke rekening te openen. Het gaat hierbij voornamelijk om het scheiden van je privé en zakelijke uitgaven en inkomsten en de professionele indruk die je bij klanten achterlaat. Ook volgens de Belastingdienst is een zakelijke bankrekening niet verplicht, je hoeft enkel je administratie in orde te houden zodat deze overzichtelijk kan worden gepresenteerd indien daar om wordt gevraagd. Ook de bank stelt geen wettelijke eisen aan een zakelijke bankrekening, maar dit kan verschillen per bank.

Wil je meer weten over het openen van een zakelijke bankrekening? Via deze link kan je de diverse zakelijke rekeningen vergelijken.

 

Voordelen van een zakelijke rekening als zzp’er

Bij het openen van een zakelijke rekening voor uw onderneming kan je van een aantal voordelen profiteren, waaronder een overzichtelijke manier om inzicht te krijgen tot je zakelijke inkomsten en uitgaven maar ook de professionele indruk die je achterlaat bij de klant. De verschillende voordelen die aan het openen van een zakelijke rekening als zzp’er verbonden zijn, zijn als volgt:

Overzichtelijk

Door een zakelijke bankrekening te openen voor je bedrijf kan je op overzichtelijke wijze nagaan wat je inkomsten en je uitgaven zijn. Hierdoor heb je een beter inzicht van de bancaire zaken van je bedrijf.

Professionele uitstraling

Je komt in de ogen van de klant professioneler over aangezien je bedrijfsnaam en het zakelijke bankrekeningnummer van je bedrijf op de facturen en offertes die je uitgeeft staan. Dit geeft een professionele indruk vergeleken met het uitschrijven van een factuur of offerte onder je eigen naam en privé bankrekeningnummer.

Startersvoordeel en kortingsacties

De meeste banken geven speciale welkomstkortingsacties uit of bieden een startersvoordeel aan nieuwe zzp’ers die een zakelijke rekening willen openen. Met dergelijke voordelen is het mogelijk om minder tot geen kosten te hoeven betalen gedurende een bepaalde periode. Ook de transactiekosten zullen goedkoper zijn.

Scheiding zakelijk en privé 

Het openen van een zakelijke rekening zorgt ervoor dat je privézaken gescheiden blijft van je zakelijke bank gerelateerde zaken. Door deze onderscheiding krijg je een beter beeld in je financiële situatie en blijven je privézaken ook echt privé.

Meer dan alleen betalingsverkeer

Bij bijna alle banken kan je veel meer doen dan alleen maar betalingen doen en ontvangen. Er zijn verschillende handige en interessante extra diensten en producten die je op elk moment toe kunt voegen aan je zakelijk bankpakket.

Aftrekbaar van de winst

Indien je bepaalde zakelijke kosten betaalt met je zakelijke bankrekening, dan kan je bij de Belastingdienst deze kosten aftrekken.

Zakelijk sparen

Bij veel banken krijg je ook rente op je zakelijke rekening. Bepaalde banken geven niet alleen op de spaarrekening rente, maar ook op de betaalrekening. Zo spaar je juist geld als je gebruik maakt van je zakelijke bankrekening.

Boekhoudkoppeling

De meeste banken bieden online boekhoudpakketkoppelingen aan waarbij je boekhouder op eenvoudige wijze inzicht krijgt tot je zakelijke financiële gegevens. Door het openen van een zakelijke rekening hoeft de boekhouder in dit geval geen inzicht te krijgen tot je privé financiën.

Overstappen

Gratis overstappen is bij de meeste banken goed geregeld. In bepaalde gevallen dien je enkel door te geven dat je wilt overstappen en het hele proces wordt voor je geregeld.

 

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het openen van een zakelijke rekening, maar deze nadelen zijn goed te compenseren met de vele voordelen. De nadelen van het openen van een zakelijke rekening zijn als volgt:

Hoge kosten

De kosten voor een zakelijke rekening kunnen flink oplopen, voornamelijk vergeleken met een privérekening. Behalve dat je maandelijks voor de bankrekening zelf betaalt, moet je ook een tarief betalen per transactie. Gelukkig dat u deze kosten weer af kunt trekken bij de Belastingdienst.

Geen of lage rente

Afhankelijk van welke bank je selecteert hoef je niet te rekenen op (een hoge) rente. Bepaalde banken geven namelijk geen of een hele lage rente uit op de betaal- en/of spaarrekening.

Extra rekening, betaalpas of creditcard

Het aanvragen van een zakelijke creditcard of het openen van een tweede zakelijke betaal- of spaarrekening is niet kosteloos. Afhankelijk van welke bank je kiest betaal je een jaarlijks tarief voor een creditcard en een maandelijkse bijdrage voor een extra rekening of een extra betaalpas.

 

Er zijn voldoende redenen waarom je per direct een zakelijke rekening moet openen voor je onderneming. Het is hierbij wel belangrijk dat je kiest voor een bank die goed bij je bedrijf past. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk ons overzicht van zakelijke banken via deze link.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...