Book holder
Home
Blog
De voor- en nadelen van het uitstellen van je btw aangifte
Home
Blog
De voor- en nadelen van het uitstellen van je btw aangifte

De voor- en nadelen van het uitstellen van je btw aangifte

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:


Btw berekenen

Niemand betaalt graag belasting. Maar als we belastinggeld terug kunnen krijgen, staan we allemaal met de neus vooraan, toch? Ook de relatie van de zzp’er met de Belastingdienst is een bijzondere. Als je bedrijf goed draait, verstuur je waarschijnlijk facturen voor flinke bedragen. Als je ook btw in rekening brengt, en dat geldt uiteraard voor het grote merendeel van alle ondernemers, weet je al dat je die omzetbelasting op een bepaald moment aan de Belastingdienst zal moeten afdragen.

De naam zegt het immers al: belasting over jouw omzet en die is niet voor jouw portemonnee bedoeld. En toch hebben sommige ondernemers daar een probleem mee. Het geld is niet voor hen maar voor de Belastingdienst, maar ze zitten er het liefst zo lang mogelijk op, voordat ze uiteindelijk overgaan tot aangifte en betaling. Sterker nog: waarschijnlijk stel ook jij je aangifte het liefste zo lang mogelijk uit. Hoe later je aangifte doet, hoe later je hoeft te betalen, toch? Wat zijn precies de voor- en nadelen van het uitstellen van jouw btw aangifte?

 

Waarom zou je je btw aangifte uitstellen?

Zoals al aangegeven, kan je met een late uitgifte ook je betaling uitstellen. Het geld wat eigenlijk niet van jou is, wat je als het ware hebt geïncasseerd voor de Belastingdienst, hou je het liefst zo lang mogelijk vast. Jammer dat de rente zo laag is, anders had je er nog een leuke kleine bijverdienste aan gehad. Zeker als een grote klant snel betaalt, heb je die omzetbelasting wel al op je rekening, terwijl je hem nog niet gaat afdragen. Je kan die btw dus tijdelijk gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om je liquiditeit iets op te plussen, om een extra inkoop te doen of om die grote, al wat langer openstaande factuur mee te voldoen. Handig toch? Zo zou je dus dat belastinggeld als een soort tijdelijke lening van de Belastingdienst kunnen beschouwen.

Nadelen uitstellen aangifte omzetbelasting

Maar juist in die voordelen zitten ook de nadelen. Het zit in het woordje tijdelijk. Daarin schuilt het gevaar dat je jezelf te rijk rekent. Wat je als lening zou kunnen beschouwen, is eigenlijk simpelweg een schuld aan de Belastingdienst, die je binnenkort zal moeten aflossen. Er is niets mis met dat bedrag tijdelijk ergens anders voor gebruiken, als je maar in je achterhoofd houdt dat je het bedrag van jouw aangifte op korte termijn zal moeten overmaken. Zit je heel krap bij kas, wees dan voorzichtig met belastinggeld. Je wil geen problemen met de Belastingdienst, omdat je liquiditeit zo laag is dat je niet kunt betalen waar juist de Belastingdienst recht op heeft.

Uitstel aanvragen tijdens een crisis

Er zijn echter goede redenen om de Belastingdienst te vragen later aangifte te mogen doen. Je begrijpt het al: later aangifte doen, betekent ook later jouw btw afdragen. In dat geval creëer je voor jezelf een stukje ruimte, ook in financiële zin. We geven een eenvoudig voorbeeld. Als je je btw per kwartaal afdraagt, doe je normaal gesproken je aangifte in de maand na afloop van dat kwartaal. Als je een grote factuur in de eerste maand verstuurt, dan heb je na ontvangst van de betaling dus drie maanden voordat je dit bedrag moet afdragen. De periode van uitstel komt daar nog bovenop. Echter: de Belastingdienst gaat niet zomaar akkoord met het uitstellen van jouw aangifte. Dat is ook logisch, anders zou iedere ondernemer uitstel aanvragen. Op haar website heeft men het over ‘een ernstige calamiteit’. Een crisis valt daar zeker onder, al zal je de situatie van jouw bedrijf wel heel goed moeten onderbouwen om ook daadwerkelijk uitstel te krijgen. Denk je hier recht op te hebben? Vraag dan uitstel aan via jouw belastingkantoor. Krijg je uitstel, dan kan je die beslissing gebruiken om je bedrijf tijdens de crisis overeind te houden, omdat je je liquide middelen dan voor andere, echt noodzakelijke doeleinden kunt gebruiken.

Neem geen uitstel zonder toestemming!

Schuif in geen geval zonder toestemming de btw-aangifte voor je uit. In dat geval kan de Belastingdienst jou namelijk een naheffingsaanslag opleggen. Dit betekent dat de inspecteur een schatting zal maken van jouw omzet en dus van jou af te dragen btw. Het zou dan kunnen zijn dat je meer moet betalen dan nodig, en je later nog maar moet zien dat je het teveel betaalde weer terug krijgt door het aantonen van je werkelijke omzet. In dat geval leen je dus als het ware geld aan de Belastingdienst en dat is waarschijnlijk wel het laatste dat je wil.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?