Book holder
Home
Blog
Voorbeeld modelovereenkomst voor zzp'ers: voor de zorg en andere sectoren
Home
Blog
Voorbeeld modelovereenkomst voor zzp'ers: voor de zorg en andere sectoren

Voorbeeld modelovereenkomst voor zzp'ers: voor de zorg en andere sectoren

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Benieuwd naar een voorbeeld modelovereenkomst voor zzp'ers? Op 1 mei 2016 werd de wet DBA ingevoerd, waarmee de VAR-verklaring werd vervangen door modelovereenkomsten voor zelfstandigen.

Let op: de invoering van de wet was gepland in 2016, maar werd al snel uitgesteld tot 1 januari 2018. Daarna werd de wet uitgesteld tot in 2020, waardoor er een lange overgangsperiode ontstond. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle zelfstandigen gebruik gaan maken van deze modelovereenkomsten in plaats van de VAR-verklaring.

 

Een voorbeeld modelovereenkomst voor de zorg, andere branches, beroepen en in algemene zin kun je gebruiken om jouw arbeidsrelatie met een opdrachtgever te omschrijven. Het betekent in de praktijk dat je als zelfstandige aan kunt geven dat je zelfstandig werkt. Dat is belangrijk voor jouw vrijheid in de manier waarop je het werk uitvoert. En het voorkomt dat de opdrachtgever loonheffing hoeft in te houden. Met een modelovereenkomst voorbeeld ontdek je wat er precies in staat en hoe het ervoor zorgt dat je zelfstandig voor jouw klanten kunt werken.

De modelcontracten voor zzp'ers moeten schijnzelfstandigheid tegengaan, door duidelijkheid te bieden voor beide partijen. Je kunt voorbeelden van de verschillende overeenkomsten gebruiken om na te gaan wat het best aansluit bij de manier waarop jij werkt. Je kunt gebruik maken van zowel een algemene overeenkomst als die voor de specifieke branches, beroepsgroepen en zelfs specifieke beroepen waar je aan kunt werken.

Modelcontract voor zzp'ers: tegen schijnzelfstandigheid

Voor de invoering van de wet DBA was je als zzp'er aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid. Bleek dat je eigenlijk in loondienst was, ook al behandelde de werkgever je als zzp'er? Dan waren de gevolgen voor jou, waardoor je een naheffing kon krijgen voor bijvoorbeeld de loonheffing. Dat is nu niet meer het geval, omdat ook de opdrachtgever hiervoor nu aansprakelijk is. De modelovereenkomsten zijn er om aan te geven wat de onderlinge arbeidsrelatie is, zodat zowel jij als een opdrachtgever weten waar jullie aan toe zijn.

Ieder voorbeeld modelovereenkomst voor zzp'ers is goedgekeurd door de Belastingdienst, omdat je er pas na die goedkeuring gebruik van kunt maken. De Belastingdienst publiceert de overeenkomsten, zodat je die door kunt nemen en je die kunt gebruiken als voorbeeld.

En sterker nog, je kunt een overeenkomst downloaden, invullen en voorleggen aan de opdrachtgever waar je voor wilt werken. Door de overeenkomst beiden te ondertekenen zorgen jullie er samen voor dat voor alle partijen en de Belastingdienst duidelijk is dat je werkt als zzp'er. Je kunt gebruik maken van de beschikbare voorbeelden voor modelovereenkomsten, zowel algemeen als voor een specifieke branche, beroepsgroep of een specifiek beroep. Daarnaast kun je zelf een modelovereenkomst indienen en voorleggen aan de fiscus. Na goedkeuring mag je daar gebruik van maken met jouw opdrachtgever, ook als het een contract is waar je voor de invoering van de wet DBA al mee werkte.

Waar zijn goede voorbeelden van modelovereenkomsten te vinden?

Met de komst van de internet en de steeds moderner wordende technologie zijn voorbeelden van modelovereenkomsten vrij makkelijk te vinden online. Zo tref je een aantal goedgekeurde modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst. Deze voorbeelden van modelovereenkomsten zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Belastingdienst zelf en vervolgens op de website geplaatst zodat andere zzp’ers het document ten voorbeeld kunnen gebruiken. Alle voorbeelden van modelovereenkomsten worden door de Belastingdienst zelf geplaatst.

Daarnaast zijn er op het internet verschillende gratis voorbeelden van goede modelovereenkomsten te downloaden. Deze modelovereenkomsten kunnen makkelijk en snel worden aangepast naar wens en behoefte, maar dergelijke modelovereenkomsten zijn helaas niet door de Belastingdienst goedgekeurd. Of de voorbeeld modelovereenkomst nou wel of niet is goedgekeurd is niet zo belangrijk voor een zzp’er. Voor elke zzp’er is het namelijk cruciaal om zelfstandig te werken en weten dat een dienstverband op elke manier moet worden voorkomen. Beide partijen moeten dan ook eerst goed lezen wat de inhoud is van de modelovereenkomst voordat er wordt getekend.

Voorbeelden van modelovereenkomsten

Benieuwd naar een voorbeeld van een modelovereenkomst voor zzp'ers? Je hebt inmiddels de keuze uit een aantal voorbeelden, die de Belastingdienst heeft gepubliceerd. Daarbij kun je de keuze maken uit deze varianten:

  • Modelovereenkomst ‘geen werkgeversgezag’
  • Modelovereenkomst ‘tussenkomst’
  • Modelovereenkomst ‘vrije vervanging’
  • Modelovereenkomst ‘geen werkgeversgezag en vrije vervanging’

Je kunt de modelovereenkomsten doornemen en op die manier ontdekken welk contract het best aansluit bij de manier waarop je werkt voor opdrachtgevers. De laatste biedt de meeste vrijheid. Je kunt zelf bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. Bovendien heb je zelf de vrijheid om je te laten vervangen, op het moment dat je het werk niet kunt uitvoeren. Die grote mate van vrijheid toont aan dat je volledig zelfstandig werkt. Aan de andere kant hoeft een opdrachtgever zich geen zorgen te maken over het inhouden van loonheffing. Er is geen sprake van schijnzelfstandigheid, waarmee de modelovereenkomst z’n doel bereikt.

Algemene modelovereenkomsten

Er zijn verschillende soorten modelovereenkomsten voor zzp’ers. Een zzp’er kan kiezen voor het gebruiken van algemene modelovereenkomsten of het gebruiken van modelovereenkomsten voor specifieke beroepsgroepen en branches. Algemene modelovereenkomsten zijn op verschillende manieren toe te passen. Een modelovereenkomst is zodanig ontworpen dat vrijwel alle soorten arbeidsrelaties die niet in loondienst zijn uitgevoerd volledig worden gedekt. Algemene modelovereenkomsten zijn, zoals de naam het al zegt, op en algemene wijze geformuleerd. Dit kan aan de ene kant zeer voordelig zijn aangezien algemene modelovereenkomsten tijdbesparend werken, maar aan de andere kant hoeft een algemene overeenkomst niet per se geschikt te zijn voor elke situatie. In bepaalde gevallen is het juist noodzakelijk om een geheel aangepaste overeenkomst op te stellen, welke vrijwel niet overeenkomt met andere voorbeelden van modelovereenkomsten.

Veelgestelde vragen:

Hoe kan het eigen risico worden beperkt bij het gebruiken van een voorbeeld modelovereenkomst?

Elke zzp’er is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van een modelovereenkomst, wat dus het juridisch risico aanzienlijk verhoogt. Dit risico kan beperkt worden door een specialist in te schakelen bijvoorbeeld een advocaat of een jurist.

Wat gebeurt er als een zzp’er zich niet aan de wettelijke voorwaarden van een modelovereenkomst houdt?

De Belastingdienst houdt zich bezig met de controle op zzp’ers en is bevoegd om op te treden mocht de zzp’er kwaadwillend zijn en slechte bedoelingen hebben. In dit geval worden naheffingsaanslagen, boetes en correctieverplichtingen uitgereikt.

Wat zijn de stappen die een zzp’er moet nemen om een voorbeeld modelovereenkomst te gebruiken?

Ten eerste moet worden bepaald of de opdracht in loondienst wordt uitgevoerd. Vervolgens kan de zzp’er een passende modelovereenkomst selecteren en aanpassen naar wens. In de modelovereenkomst moeten de afspraken zo duidelijk mogelijk worden omschreven.

Is iedereen die een modelovereenkomst gebruikt een ondernemer?

Nee, dit is niet het geval. Modelovereenkomsten worden niet opgesteld aan de hand van de status van een ondernemer. Dit heeft te maken met het feit dat het gebruiken van een modelovereenkomst niet verplicht is volgens de wet, maar slechts een aanbeveling is.

Specifieke branches en beroepsgroepen

Binnen de voorbeelden van modelovereenkomsten voor zzp'ers en zelfstandigen heb je bovendien de keuze uit modellen voor specifieke branches en beroepsgroepen. Je kunt dan denken aan modelcontracten voor:

  • Individuele artiesten
  • Huisartsen
  • Kunst- en cultuureducatie
  • Tandartsen
  • Thuiszorg via zorginstellingen
  • Zelfstandigen in de bouw

Het grote voordeel van zo’n branche- of beroepsgroepovereenkomst is dat die specifiek is afgestemd op de manier waarop jij waarschijnlijk werkt. De Belastingdienst heeft alle goedgekeurde overeenkomsten gepubliceerd, zodat je die kunt downloaden. Houd er rekening mee dat je de tekst daarvan niet zomaar mag aanpassen, zonder dat je daarover overlegt met de fiscus. Op het moment dat je een wijziging aanbrengt zal de Belastingdienst de overeenkomst opnieuw goed moeten keuren.

Let op: de Belastingdienst werkt de lijst met modelovereenkomsten en voorbeelden daarvan regelmatig bij. Houd de website dus regelmatig in de gaten, op het moment dat je zoekt naar een voorbeeld of een contract dat je met jouw opdrachtgever kunt gebruiken.

Zodra je een overeenkomst sluit met jouw opdrachtgever is het belangrijk om te verwijzen naar de modelovereenkomst voor zzp'ers die je gebruikt. Je maakt daarmee duidelijk op welke manier jij werkt voor de klant. Dat biedt jou de vrijheid om het werk te doen op de manier die je wenst, terwijl de opdrachtgever zeker weet dat het niet nodig is om loonheffing in te houden.

Kom je er zelf niet goed uit met de voorbeelden van de modelovereenkomsten voor zzp'ers? Ga op zoek naar een goede adviseur en geef aan op welke manier je werkt, dan zorgen zij ervoor dat je daar de juiste overeenkomst bij kunt vinden uit de beschikbare voorbeelden.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?