Home | Zorgverzekering | Het verschil tussen een zorgverzekering als zzp’er en als particulier
Benieuwd naar de verschillen van een zorgverzekering voor zzp'ers en particulieren? Lees er alles over op zzpvergelijker.nl!

Het verschil tussen een zorgverzekering als zzp’er en als particulier

⏱ Leestijd: 2 minuten
Als zzp’er moet je aan veel dingen denken voordat je gaat starten met je business. Belangrijk om goed uit te zoeken en keuzes in te maken zijn de verschillende benodigde verzekeringen. Wil je wel of geen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? En ga je een (vaak dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of overweeg je een broodfonds als alternatief? Of is je buffer voldoende groot om tijdelijke arbeidsongeschiktheid (en dus geen inkomsten) op te vangen? Er is echter één verzekering die je verplicht móet hebben: een zorgverzekering. Wat zijn de verschillen tussen het afsluiten als particulier (bijvoorbeeld in loondienst) en als zzp’er? Het antwoord ligt meer voor de hand dan je zou denken.

 

Gelijke monniken, gelijke verzekeringskappen

Voor de zorgverzekering wordt eigenlijk iedereen over één kam geschoren, in positieve zin. Of je nou in loondienst bent, een uitkering hebt, met pensioen óf zzp’er bent: het is een verplichting je te verzekeren tegen zorgkosten. Als je al een zorgverzekering had, verandert er eigenlijk niets. Dat wordt uiteraard anders als je deelnam aan een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via je voormalig werkgever. Je kan weliswaar je zorgverzekering continueren, maar de collectiviteitskorting vervalt, waardoor jouw premie hoger zal worden.

Collectiviteit en overstappen

Het is aan te bevelen om eens te onderzoeken of je kan instappen in een collectieve regeling voor zzp’ers, die zijn er namelijk ook. Het scheelt je vast weer in je maandelijkse premie. Maar wellicht is dit ook een mooi moment om je huidige zorgverzekering weer eens te vergelijken met andere verzekeraars. Zoals je vast weet, kan je jaarlijks aan het eind van het jaar (vanaf 15 november) een nieuwe keuze maken en vóór 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je denkt wellicht dat je goed uit bent met je huidige polis, maar dat kan natuurlijk zo maar veranderd zijn de afgelopen jaren. Google wijst je met speels gemak de weg naar diverse zorgverzekeraars, waarvan je sommige wellicht nog niet eens kent. Uiteraard kan je hiervoor ook bij ons terecht, maar kan je ook bij anderen je zorgverzekering vergelijken. Kies zelf wat het beste bij jou past!

Afwegingen bij het kiezen van een zorgverzekering

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Waarschijnlijk zijn voor de meeste mensen de vergoedingen het belangrijkst. Heb je regelmatig flinke tandartsrekeningen, gebruik je medicijnen of verwacht je opnieuw een aantal keren fysiotherapie nodig te hebben? Vergelijk dan een aantal verzekeraars op de vergoedingen voor deze kosten. Wil je graag naar een ziekenhuis of specialist bij jou in de buurt? Kijk dan met wie deze geselecteerde verzekeraars een contract hebben afgesloten. Je bepaalt ook zelf welk eigen risico je neemt. Hoe lager het eigen risico, des te hoger uiteraard de premie. Heb je de afgelopen jaren weinig ziektekosten gehad? Dan zou je kunnen overwegen een hoger eigen risico te nemen. Je betaalt dan maandelijks een stuk minder premie. Het is dan dus wel zo dat je een groter deel van een eventuele factuur voor zorgkosten zelf moet betalen. Wat ook nog een rol kan spelen in je beslissing zijn je vakantieplannen. Verblijf je alleen of voornamelijk in Nederland en ben je hooguit af en toe over de grens? Of heb je juist een langere reis of vakantie in het buitenland gepland? Er is namelijk ook een verschil tussen vergoedingen bij verblijf in het buitenland. Natuurlijk kan je ook diverse zorgverzekeraars vergelijken op de beoordelingen die ze krijgen van hun klanten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters