Home » Leaseauto » Financial lease en operational lease: wat is het verschil?

Financial lease en operational lease: wat is het verschil?

Financial lease of operational lease: wat is de beste keuze voor jou als zzp’er? De beste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en voordelen, maar wij kunnen wel de verschillen voor je op een rij zetten. Ontdek op die manier hoe financial lease verschilt van operational lease, bijvoorbeeld als het gaat om het eigendom van de auto. Bij ‘lease’ denken veel zzp’ers en ondernemers automatisch aan operational lease. Financial lease is een minder bekend alternatief, maar kan net zo goed interessant zijn. 

5 verschillen tussen financial en operational lease

Financial lease en operational lease kennen diverse verschillen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Eigendom van de auto
 • Bijkomende kosten
 • Auto op de balans
 • Na het contract: wat dan?
 • Investeringsaftrek voor zzp’ers

Let op: zowel financial lease als operational lease zijn er in verschillende vormen. Adviseurs vertellen je graag meer over het economisch en/of juridisch eigendom, net als netto operational lease of ‘sale and lease back’. Ontdek op die manier welke specifieke variant het best aansluit bij jou als zzp’er.

Eigendom van de auto

Het belangrijkste verschil tussen financial en operational lease is het eigendom van de auto. Bij operational lease word jij nooit eigenaar van de auto, niet economisch en ook niet juridisch. De auto komt niet bij jou op de balans te staan, omdat je die in de praktijk huurt. Je betaalt een vast bedrag per maand, om gebruik te mogen maken van de auto die eigendom blijft van de leasemaatschappij.

Kies je voor financial lease voor zzp’ers? Dan word je in ieder geval economisch eigenaar van de auto, en soms ook juridisch. Dankzij het economische eigendom komt de auto bij jou op de balans te staan. Je mag de btw over de auto aftrekken en kunt rekenen op een aantal belastingvoordelen, zoals investeringsaftrek, afschrijvingsaftrek en renteaftrek.

Bijkomende kosten

Financial lease en operational lease gaan heel anders om met de bijkomende kosten voor een auto die je zakelijk wilt rijden. Kies je voor financial lease? Dan dien je zelf de wegenbelasting te betalen, betaal je zelf de premie voor de autoverzekering en de kosten voor onderhoud, reparaties en banden. Je betaalt zelf voor eventueel vervangend vervoer en voor pechhulp.

Met operational lease hoef je alleen maar te tanken. En ook dat hoef je niet altijd meteen zelf af te rekenen, als je een voorschot betaalt voor de brandstofkosten. Alle kosten zijn inbegrepen bij de prijs per maand, zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Je bent wel afhankelijk van de afspraken die de leasemaatschappij maakt met garages, omdat je daar met jouw auto naartoe zal moeten.

Financial lease leidt tot meer bijkomende kosten voor eigen rekening. Je hebt daarmee wel de kans om zelf een (goedkope) autoverzekering af te sluiten en een garage bij jou in de buurt te kiezen voor reparaties en onderhoud.

Auto op de balans

Afhankelijk van of je kiest voor financial lease of operational lease voor zzp’ers komt de auto wel of niet bij jouw onderneming op de balans te staan. Met financial lease wordt de auto onderdeel van jouw eigen vermogen. Dat is met operational lease niet het geval, omdat je zakelijke huurt betaalt voor het gebruik van de auto. Onafhankelijke adviseurs vertellen je graag meer over de voor- en nadelen hiervan, afgestemd op jouw specifieke situatie.

Investeringsaftrek voor zzp’ers

Met operational lease kom je niet in aanmerking voor investeringsaftrek. Je doet geen grote investering, omdat je maandelijks een zakelijk huurbedrag voor de auto betaalt. Met financial lease doe je die grote investering wel, omdat je economisch eigenaar wordt van de auto. Je komt in aanmerking voor investeringsaftrek, ondanks dat je dankzij financial lease maandelijks voor de auto gaat betalen.

Operational en financial lease vergelijken

Wil je operational lease en financial lease vergelijken? Wij zetten de mogelijkheden om een auto te leasen graag voor je op een rij, zodat je daar zelf een goede keuze uit kunt maken.

En kom je er met de voor- en nadelen om een auto te kopen of leasen nog niet helemaal uit? Twijfel dan niet om advies in te winnen, zodat je een goede keuze kunt maken voor de auto die je zakelijk wilt rijden.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...