Home » Rechtsvorm kiezen » Eenmanszaak of BV: ontdek de belangrijkste verschillen

Eenmanszaak of BV: ontdek de belangrijkste verschillen

Een eenmanszaak of BV oprichten? Het is de vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Wat is de beste keuze in jouw situatie. En belangrijker nog, waar moet je op letten om die keuze te maken? Het is een juridisch onderwerp, dat grote gevolgen kan hebben voor het ondernemerschap.

 

De belangrijkste verschillen tussen een BV en eenmanszaak gaan over aansprakelijkheid en de belastingen. Het is verstandig om je daar goed in te verdiepen, als je wilt bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Verschillen eenmanszaak en BV

Een eenmanszaak of BV is een belangrijke keuze, zowel als je een bedrijf start als tijdens het ondernemen. Je kunt van een eenmanszaak naar een BV of andersom, als dat op dat moment beter aansluit bij jouw situatie en wensen.

Houd er rekening mee dat de keuze voor een van de rechtsvormen invloed heeft op een aantal belangrijke zaken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

De oprichting

Een eenmanszaak oprichten is het meest eenvoudig. Het is voldoende om je in te schrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Je betaalt daarvoor eenmalig een vergoeding van €50.

Een BV oprichten kost iets meer moeite, maar is met de introductie van de flex-BV in 2012 ook een stuk makkelijker geworden. Er geldt geen minimaal startkapitaal meer. Je moet je inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel en je dient bij de notaris een akte van oprichten te laten opstellen. Dat tweede kost een paar honderd euro tot maximaal een paar duizend euro.

Het eigendom en bestuur

Een eenmanszaak heeft één eigenaar, dat is de oprichter. Je bent de enige eigenaar, maar hebt wel de mogelijkheid om personeel aan te nemen. Jouw medewerkers kunnen nooit (mede-)eigenaar worden van jouw bedrijf.
Een BV heeft een directie en eventuele aandeelhouders. Jij bent standaard de directeur van de BV, waardoor je de status van directeur-grootaandeelhouder krijgt. Dat betekent bovendien dat je jezelf een salaris van minimaal 45.000 euro per jaar dient uit te keren.

Belastingen voor jouw onderneming

Met een eenmanszaak kun je gebruik maken van een aantal fiscale voordelen voor ondernemers. Het gaat om aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en als je start ook de startersaftrek. Daarnaast kun je gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling. Het zijn drie aftrekposten die de winst drukken, waardoor je minder belasting betaalt. Zodra de omzet hoger wordt kan een BV aantrekkelijker worden.

Met een BV betaal je vennootschapsbelasting en dividendbelasting over de uitkeringen naar privé. Met name bij hogere omzetten kan dit voordeliger uitpakken, ondanks het ontbreken van de zakelijke aftrekposten voor eenmanszaken die je mist.

De jaarrekening

Als eenmanszaak dien je de jaarrekening voor jezelf op te stellen, om te voldoen aan de verplichting door de Belastingdienst tot een goede administratie. Je hoeft met de jaarrekening aan niemand anders dan jezelf en de Belastingdienst verantwoording af te leggen.

Als BV dien je jaarlijks fiscale stukken te overleggen met de Kamer van Koophandel. De eisen die de KvK stelt aan de jaarrekening hangen grotendeels af van de grootte van het bedrijf.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Met een eenmanszaak ben je als oprichter en eigenaar volledig hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden. Je bent zowel zakelijk als privé aansprakelijk. Dat betekent dat schuldeisers zich zelfs kunnen richten op jouw koophuis en privé bezittingen, als de zakelijke bezittingen niet toereikend blijken te zijn.
Met een BV ben je aansprakelijk voor het bedrag dat je in het bedrijf steekt. Een BV is een eigen rechtspersoon, waardoor je niet standaard aansprakelijk bent met je privévermogen. Let op: is er sprake van wanbeleid? Dan kun je privé toch aansprakelijk worden gesteld voor gemaakte zakelijke schulden.

Het is lastig om aan te geven wanneer het interessant is om van een eenmanszaak naar een BV om te schakelen. Gemiddeld genomen wordt aangegeven dat dit vanaf een omzet van 100.000 tot 150.000 euro per jaar fiscaal interessant wordt.

Verschillen in belasting

Heb je een eenmanszaak in plaats van een BV? Je betaalt dan inkomstenbelasting, zoals je dat ook in loondienst zou doen. Je betaalt belasting in box 1, alsof je een werknemer bent. Heb je juist een BV? Dan betaal je vanuit de onderneming vennootschapsbelasting over de winst. Daarnaast betaal je inkomstenbelasting over je salaris en betaal je dividendbelasting op het moment dat je dividend aan jezelf uitkiest.

Wat de beste rechtsvorm is voor jou als zzp’er hangt daardoor onder andere af van de omzet die je verwacht. De keuze voor een rechtsvorm heeft invloed op de belasting die je betaalt. Het heeft invloed op het type belasting dat je betaalt en de hoogte van de bedragen die je dient te betalen.

Gemiddeld genomen zijn startende ondernemers het best af met een eenmanszaak. De oprichting is eenvoudig en je kunt profiteren van verschillende fiscale voordelen. Groeit de omzet of wil je de hoofdelijke aansprakelijkheid beperken? In die gevallen kan een BV een interessant alternatief vormen. Het is mogelijk om na een paar jaar jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV. De rechtsvorm verandert, waardoor dit invloed heeft op de belastingen die je betaalt en de aansprakelijkheid die je hebt.

Wat is beter? Eenmanszaak of BV

Het is lastig om aan te geven wat de beste keuze is: een eenmanszaak of een BV. Kijk goed naar de verschillen met betrekking tot de belasting en de aansprakelijkheid. Vergelijk twee factoren als je een keuze wilt maken:

 • Risico en aansprakelijkheid
  Met een eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk. Loop je met jouw onderneming relatief veel risico, zelfs als er geen sprake is van wanbeleid? Een BV kan dan de betere keuze zijn, omdat je privé niet aansprakelijk bent voor de schulden die je zakelijk aangaat.
 • Winst en belasting
  Bedraagt de winst meer dan 150.000 euro per jaar? Bij dergelijke bedragen is de BV fiscaal veelal voordeliger. Het is de moeite waard om het omzetten van een eenmanszaak naar een BV te overwegen. Houd wel rekening met de bijkomende kosten, zoals die voor de akte van oprichting bij de notaris en die van het opstellen van een jaarrekening.

Vergelijk op die manier de verschillen tussen een eenmanszaak en een BV, zodat je daar zelf een goede keuze uit kunt maken. Op basis van risico en aansprakelijkheid, winst en belasting en andere factoren die voor jou van belang zijn.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...