Home » Uurtarief » Taken naast je werkzaamheden: neem deze mee in je uurtarief!

Taken naast je werkzaamheden: neem deze mee in je uurtarief!

Je uurtarief als zzp’er bepaal je door goed rekening te houden met andere werkzaamheden die je uitvoert. Voorkom dat je administratief werk en productontwikkelingskosten over het hoofd ziet, als je bepaalt welk tarief je klanten in rekening moet brengen om onder de streep voldoende over te houden.

Als zzp’er doe je meer werkzaamheden dan in loondienst. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor administratieve taken, productontwikkeling, acquisitie, netwerken en bijvoorbeeld je reistijd. Houd daar rekening mee op het moment dat je jouw uurtarief berekent. Dat tarief zal gemiddeld genomen (veel) hoger liggen dan in loondienst. Toch is het daarmee niet gezegd dat je onder de streep meer overhoudt. Wij zetten een aantal belangrijke extra werkzaamheden voor zzp’ers op een rij, zodat je die niet over het hoofd zal zien.

Extra taken als zzp’er: onbetaald

Extra werkzaamheden die je uitvoert als zelfstandige zijn over het algemeen onbetaald. Je kunt die uren niet in rekening brengen bij jouw klanten, maar je dient er wel tijd in te steken. Zou je per week 40 uur werken, waarvan 12 uur aan extra taken? Dat betekent dat er ‘slechts’ 28 uren overblijven om in rekening te brengen bij jouw klanten. Om precies hetzelfde bedrag per week te verdienen zou je dus 43% meer moeten berekenen dan je in loondienst zou verdienen.

Stel dat je in loondienst €15 per uur verdient. Dat is in een week tijd bij 40 uur goed voor €600 bruto. Zou je diezelfde €15 per uur in rekening brengen bij klanten? Dan verdien je in de 28 betaalde uren per week €420 bruto. Pas als je 43% meer in rekening brengt (€21,45) kom je bij 28 uur uit op €600,60 aan bruto inkomen. Je kunt daaraan zien dat je een hoger tarief zal moeten berekenen, maar dat dit niet automatisch leidt tot meer inkomen.

Tip: jouw extra werkzaamheden kun je niet in rekening brengen bij klanten, maar ze tellen wel meer voor het urencriterium. Je mag de uren meetellen om jaarlijks tot minimaal 1.225 uur te komen, waarmee je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Zorg er wel voor dat je netjes bijhoudt welke uren je waaraan besteedt.

Vier type extra werkzaamheden

Benieuwd om welke werkzaamheden voor zzp’ers het gaat? We zetten de vier belangrijkste voor je op een rij:

 • Administratief werk
 • Productontwikkelingskosten
 • Netwerken en acquisitie
 • Reistijd naar de klant

Administratief werk

Je dient als zzp’er een goede administratie bij te houden. Daaruit moet voor de Belastingdienst blijken welke inkomsten je hebt en welke uitgaven je doet. De administratie moet een goed financieel en fiscaal overzicht bieden. Er gaat tijd in zitten om de boekhouding netjes bij te houden.

Zelfs als je een boekhouder vraagt om de administratie te doen zal jij bonnetjes moeten bewaren, inkoopfacturen moeten verzamelen en verkoopfacturen moeten sturen. Dat zijn zaken die tijd kosten, waar je rekening mee dient te houden op het moment dat je jouw uurtarief wilt bepalen. En doe je de administratie helemaal zelf, in Excel of met een boekhoudprogramma? Ga er dan vanuit dan je daar minimaal een paar uur per week mee bezig zal zijn.

Productontwikkelingskosten

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar jij bent verantwoordelijk voor de producten of diensten die je aanbiedt. Wellicht heb je jaren nagedacht over jouw eerste vorm van dienstverlening. Zodra je onderneemt zal je tijd moeten vrijmaken om jouw ‘product’ verder te ontwikkelen.

De uren die je steekt in nieuwe plannen of onderzoek om jouw dienstverlening beter aan te kunnen bieden dien je mee te nemen in jouw uurtarief. Hier kan ongemerkt veel tijd in gaan zitten, bijvoorbeeld als je ’s avonds zoekt naar nieuwe mogelijkheden of je met anderen brainstormt over plannen die je hebt. Het is tijd die je niet kunt gebruiken om voor klanten te werken, waardoor je daarmee niets kunt verdienen.

Netwerken en Acquisitie

In het verlengde daarvan zal je tijd vrij moeten maken voor netwerken en acquisitie. Op die manier leer je andere ondernemers kennen, net als potentiële klanten en relaties die je kunnen helpen om je te ontwikkelen. Neem hier met name in de eerste jaren voldoende tijd voor, zodat je de kans hebt om een waardevol netwerk op te bouwen. Ondertussen is het tijd die je niet voor klanten kunt werken, dus houd rekening met deze werkzaamheden voor zzp’ers als je jouw uurtarief vaststelt. Het zijn uren waarvoor je niet betaald krijgt, maar waarmee je investeert in de gezonde toekomst van jouw bedrijf.

Reistijd naar de klant

Heb je een aantal klanten verzameld en moet je daar naartoe om zaken met ze te bespreken? Dat is een goede zaak, maar het kost ook tijd. De reistijd naar klanten kun je in sommige gevallen in rekening brengen, maar vooral als je werkt voor een minimum uurtarief is dat niet altijd het geval. Zorg er in dat geval voor dat je extra kosten in jouw uurtarief verwerkt, zodat je de reistijd ‘goed kunt maken’.

En vind je het zelf lastig om jouw uurtarief te bepalen aan de hand van de extra werkzaamheden die je als zzp’er doet? Gediplomeerde financieel adviseurs kunnen je meer vertellen over de gemiddelde tarieven die anderen rekenen en je helpen in jouw situatie een goede keuze te maken. Door rekening te houden met extra werkzaamheden en de onkosten die je maakt, zodat je die in ieder geval niet over het hoofd ziet.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...