Home » Starten als zzp'er » Starten als zzp’er in de zorg: 5 handige tips

Starten als zzp’er in de zorg: 5 handige tips

Starten als zzp’er in de zorg: voor de een een droom en voor de ander min of meer verplicht. Hoe het bij jou ook loopt, je dient in ieder geval te voldoen aan een paar belangrijke voorwaarden. Dat geldt voor zzp’ers in het algemeen, maar in de zorg dien je rekening te houden met een aantal extra zaken.

Je dient je natuurlijk in ieder geval in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat is in de medische wereld niet genoeg om aan de slag te kunnen als zelfstandige. Wil je starten als zzp’er in de zorg? Houd dan rekening met het BIG-register en bijvoorbeeld de VOG die je zal moeten aanvragen. Verder kun je verzekerde zorg leveren als je aan een paar eisen voldoet, dien je een medisch dossier bij te houden en moet je je houden aan de AGB-code. Ging dat allemaal iets te snel? Wij leggen de belangrijke zaken als handige tips voor je uit.

Denk aan het BIG-register

Je kunt niet zomaar als zzp’er in de zorg starten, zoals je ook niet zomaar als medewerker aan de slag kunt. Je zal een aanvraag moeten doen om in het BIG-register te worden opgenomen. Dat register komt voort uit de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). In het register staan jouw medische bevoegdheden. Jouw klanten kunnen jou opzoeken aan de hand van je naam of je registratienummer, om na te gaan of je netjes bent geregistreerd voor de handelingen die je doet.

Het BIG-register wordt bijgehouden door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG), een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid. Na goedkeuring van je aanvraag kun je als zelfstandige aan de slag. De inschrijving in het register is 5 jaar geldig, daarna krijg je bericht voor een herregistratie. De voorwaarden daarvoor verschillen per beroep, maar gemiddeld genomen moet je 8 – 12 uur per week gewerkt hebben aan je beroep. De precieze eisen kun je vinden op de website van het BIG-register.

Vraag een VOG aan

Wil je starten als zzp’er in de zorg en ga je werken met kwetsbare mensen? Dan dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Dit geldt als bewijs van goed gedrag, waarmee je kunt aantonen dat je in het verleden geen problemen hebt veroorzaakt. Houd er rekening mee dat een VOG niet onbeperkt geldig is, waardoor je die ook als zzp’er regelmatig zal moeten aanvragen. Of je hier gebruik van dient te maken hangt sterk af van de behandelingen die je uitvoert en de mensen waarmee je werkt.

Bevoegd voor verzekerde zorg

Ga je verzekerde zorg voor patiënten leveren? Daarvoor dien je bevoegd te zijn, door aan een paar eisen te voldoen. Je hebt hiervoor drie mogelijkheden:

Bied zorg aan via een zorgaanbieder

Veelal de makkelijkste methode, waarbij je werkt via een bemiddelingsbureau, een zorginstelling of een thuiswerkorganisatie. Zij zorgen ervoor dat je voldoet aan de eisen om verzekerde zorg te mogen leveren, zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Werk voor patiënten met een persoonsgebonden budget (pgb)

De persoonlijke optie, waarbij je veelal 1-op-1 zal werken. Jouw klant ontvangt van de overheid het persoonsgebonden budget voor medische hulp. Jij kunt jouw diensten leveren, als de patiënt geen gebruik wil maken van de door de overheid geboden zorg.

Sluit een contract met een zorgkantoor

Je maakt gebruik van een Zorgpilot, die moet voldoen aan de Raamovereenkomst AWBZ zzp’er zorgkantoor. Een mogelijkheid met iets meer voeten in de aarde, om rechtstreeks met het zorgkantoor een contract te kunnen sluiten en verzekerde zorg te mogen leveren.

Wil je starten als zzp’er in de zorg? Bepaal of je verzekerde zorg wilt aanbieden en welke methode je daarvoor zal gebruiken. Bereid je daar goed op voor. Met name als je rechtstreeks met de zorgkantoren contracten wilt sluiten is het niet onverstandig om daarover advies in te winnen bij specialisten of ervaringsdeskundigen.

Houd een medisch dossier bij

Het is als zzp’er in de zorg belangrijk om een medisch dossier bij te houden, voor alle patiënten die je behandelt. Dat dossier is belangrijk, bijvoorbeeld voor ziekenhuizen die het medisch verleden moeten kunnen inzien. Bovendien heb je een meldingsplicht. Heb je het idee dat er sprake kan zijn van kindermishandeling of huiselijk geweld? Je dient dat meteen te melden aan de politie of andere instanties die daar iets aan kunnen doen.

Verder heb je als zzp’er in de zorg de verplichting om een onafhankelijke klachtenfunctionaris aan te stellen. Dit is verplicht vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz). De klachtenfunctionaris kan klachten van patiënten behandelen. Je kunt als zzp’er gebruik maken van een Klachtenregeling. Die zorgt voor een functionaris en een geschilleninstantie, om netjes aan de voorwaarden te voldoen.

Houd je aan de AGB-code

Tenslotte dien jij je als zelfstandige in de zorg te houden aan de AGB-code. Dit staat voor de Algemene Gegevens Beheer Zorgverleners. Je dient hier gebruik van te maken bij het indienen van declaraties voor geboden zorg, die de zorgverzekeraar zal vergoeden. Als zorgverlener heb je een eigen code nodig, die je kunt aanvragen op www.agbcode.nl. Daar zijn geen kosten aan verbonden, maar je hebt er wel je BIG-registratienummer bij nodig.

Tip: ben je niet BIG-geregistreerd? Vraag een code aan voor je bedrijf in plaats van op persoonlijke titel. Hiervoor heb je een bewijs van inschrijving nodig van de Kamer van Koophandel, die niet ouder mag zijn dan 3 maanden.

Werk je als zzp’er in de zorg via een bemiddelingsbureau? In sommige gevallen is het verstandig om een modelovereenkomst op te stellen met de opdrachtgever. Daarmee laat je zien dat je werkt als zelfstandige en niet in loondienst, zodat je voldoet aan de verplichtingen vanuit de Belastingdienst.

Zelfstandig aan de slag in de zorg

Moet jij als zelfstandige aan de slag of heb je besloten het te gaan proberen als zzp’er? In de beide gevallen dien je aan de verschillende verplichtingen te voldoen. Houd daar rekening mee als je wilt gaan starten of besteed er aandacht aan zodra je de overstap maakt vanuit loondienst. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan, los van de zaken waar je als zzp’er in het algemeen rekening mee dient te houden. Met een goede voorbereiding zorg jij ervoor dat je goed weet wat je kunt verwachten en waar je voor moet zorgen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...