Home » Starten als zzp'er » Starten als zzp’er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien

Starten als zzp’er in de bouw: 5 dingen om niet over het hoofd te zien

Starten als zzp’er in de bouw, geen slecht idee op het moment dat de economie aantrekt. Of als je het zelfstandig wilt proberen, bijvoorbeeld nadat je kennis en ervaring hebt opgedaan bij een bouwbedrijf. Om dat goed aan te pakken moet je als zzp’er aan een aantal belangrijke zaken denken. In de bouw komen daar nog een paar handige tips bij, zodat je niets over het hoofd zal zien.

 

De kans is bijvoorbeeld groot dat je als beginnende zzp’er in de bouw zal moeten investeren, voordat je met gereedschappen en/of machines aan de slag kunt. Daarnaast dien je wat tijd te nemen voor de administratie en is het verstandig om goed te letten op risico’s die je loopt. Bepaal vervolgens je uurloon en algemene voorwaarden en check of je als startende zzp’er in de bouw moet deelnemen aan een pensioenfonds.

Investeren: wat heb je nodig?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is voor iedere zelfstandige belangrijk, maar in de bouw komen daar nog een paar zaken bij. Bereken bijvoorbeeld hoeveel geld je nodig hebt om goed te kunnen starten. De kans is groot dat je in de bouw een paar belangrijke zaken nodig zal hebben:

 • Gereedschappen om mee te bouwen
 • Kantoorartikelen voor de administratie
 • Een bedrijfsbus met de juiste inrichting

De gereedschappen en kantoorartikelen kun je kopen. En gaat het om een grote of dure machine die je nodig hebt? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden van lease te onderzoeken. Dat geldt ook voor de bedrijfsbus, bijvoorbeeld als je nog weinig financiële middelen hebt. Let op het verschil tussen operational lease waarbij je betaalt voor alles behalve de brandstof en financial lease, waarbij je puur gebruik maakt van de financiering.

Aandacht voor de administratie

Zodra je gaat starten als zzp’er in de bouw is het waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar een goede administratie is belangrijk voor het succes van jouw bedrijf. Je dient bij te houden welke aankopen of investeringen je doet, welke verkoopfacturen je aan klanten stuurt en hoeveel btw je van klanten ontvangt. Op basis van de administratie draag je de ontvangen btw af, breng je betaalde btw in mindering en betaal je netjes jouw inkomstenbelasting.

Een goede zzp administratie voldoet aan een paar belangrijke voorwaarden, zowel om te starten in de bouw als in andere sectoren en branches. En let goed op aftrekposten en fiscale regelingen, vooral als je besluit investeringen te doen. Een financieel adviseur kan je daar goed bij helpen. Die kan je bijvoorbeeld uitleggen hoe je gebruik kunt maken van de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) en andere fiscale voordelen, waarmee je de te betalen belasting omlaag kunt brengen.

Verzekeringen: dek de risico’s af

Met name als startende zzp’er in de bouw kun je te maken krijgen met een aantal risico’s. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje maken is menselijk, dus besteed daar voldoende aandacht aan. Uiteraard kun je proberen de risico’s tijdens het werk te beperken, door netjes te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften die er gelden. Toch kan het voorkomen dat je een verkeerd materiaal gebruikt, je met gereedschappen schade veroorzaakt of er op een andere manier onvoorziene kosten ontstaan. En wat dacht je van het risico dat je van een ladder valt en je been breekt? Het is als zzp’er in de bouw verstandig om goed te kijken naar de verzekeringen die er beschikbaar zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), ongevallenverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Tip: wil je graag de risico’s afdekken, maar vind je de arbeidsongeschiktheidsverzekering als startende zzp’er in de bouw te duur? Je kunt een broodfonds overwegen, waarbij je met meerdere ondernemers financieel zorg draagt voor alle leden.

Deelnemen in een pensioenfonds

In een aantal gevallen die je als zzp’er in de bouw verplicht deel te nemen aan een pensioenfonds. Er is daarmee sprake van een uitzonderingssituatie, ten opzichte van zzp’ers in andere sectoren. Dit heeft te maken met het relatief zware werk, waardoor er een goede pensioenvoorziening beschikbaar dient te zijn om daar na je werkzame leven gebruik van te kunnen maken. De verplichte bedrijfstakkenfondsen gelden voor zzp’ers in de bouw die werken als:

 • Schilders-, glaszet- en afwerkingsbedrijven
 • Natuursteenbedrijven, terrazzo-/vloerenbedrijven en stukadoors- of afbouwbedrijven

In die sectoren is het verplicht om deel te nemen aan het pensioenfonds. Dat betekent aan de andere kant dat je zelf niet hoeft na te denken over de pensioenvoorziening. Wel is het verstandig om je tijdig te (laten) informeren over wat dit voor jou precies betekent.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...