Home » Starten als zzp'er » Starten als zzp’er: waar moet ik aan denken?

Starten als zzp’er: waar moet ik aan denken?

Starten als zzp’er en benieuwd waar je aan moet denken? Een bedrijf bouw je niet in één dag en met een paar handige tips zie jij geen belangrijke zaken over het hoofd. Er komt veel op je af, daarom zetten wij voor je op een rij waar je het best even aandacht aan kunt besteden.

Tip: wil je als zzp’er beginnen vanuit een uitkering, of specifiek in de zorg, of in de bouw? Gebruik dan onze aanvullende tips, bovenop de algemene adviezen hieronder.

Je kunt als zzp’er starten door in ieder geval rekening te houden met de volgende zaken:

 • Belangrijke verzekeringen
 • Een doel voor ogen
 • Acquisitie voor nieuwe klanten
 • Goed debiteurenbeheer
 • Een financiële buffer

Sluit belangrijke verzekeringen af

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je grootse plannen hebt als zzp’er, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En bovendien is fouten maken menselijk, waardoor het ook jou kan overkomen.

Zodra je gaat starten als zzp’er is het verstandig om goed te kijken naar de belangrijke verzekeringen. Om je daar geen zorgen over te hoeven maken, of om vast te stellen dat jij het zonder kunt. Zorg er in ieder geval voor dat je er goed naar kijkt en richt je dan bijvoorbeeld op de:

 

Met name de arbeidsongeschiktheidsverzekering is een dure verzekering. Bovendien is de verzekering niet verplicht, waardoor je ervoor kunt kiezen om die niet af te sluiten. Zorg er wel voor dat je de mogelijkheid goed bekijkt en in dat geval op een andere manier voor een financiële buffer zorgt. Voorkom dat je door een ongeluk in de problemen kunt komen, omdat je geen maatregelen hebt genomen.

Let op: verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen verzekeringen in privé en zakelijke dekkingen. Kijk daarom ook goed naar de inboedelverzekering als je vanuit huis werkt, net als je zorgverzekering of rechtsbijstandsverzekering.

Stel een doel en houd focus

Heb je een ondernemingsplan geschreven zodat je kunt starten als zzp’er? Daarmee heb je waarschijnlijk een duidelijk doel voor ogen, dat je helpt om focus te houden. En schreef je geen uitgewerkt plan? Wellicht weet je in je hoofd precies waar je uiteindelijk naartoe wilt.

Stel op hoofdlijnen vast wat je wilt doen, wat je daarmee wilt bereiken en hoe je dat gaat aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld starten als zzp’er om de beste cateraar bij jou in de regio te worden. Je hebt daarmee een doel voor ogen, zodat je focus kunt aanbrengen. Is de administratie niet jouw ding? Zorg ervoor dat je daarvoor een boekhouder regelt, zodat jij je kunt richten op de catering. Een keuze die kosten met zich meebrengt, maar die jouw handen vrijmaakt om aan de slag te gaan met jouw doel.

Tip: de focus niet verliezen? Als zzp’er werk je in volledige vrijheid. Laat je die vrijheid niet afnemen door een constante stroom met telefoontjes en e-mails. Probeer minimaal een uur aan een taak te werken, door je telefoon op stil te zetten en je inbox even niet in de gaten te houden.

Blijf tijd reserveren voor acquisitie

Zodra je gaat starten als zzp’er is het heel logisch om tijd te nemen om nieuwe klanten te vinden. Veel moeilijker is het om daar tijd voor vrij te maken als je het druk begint te krijgen. Maak voor jezelf een plan om bijvoorbeeld iedere maand een netwerkborrel te bezoeken en regelmatig contact te houden met potentiële klanten.

Succesvolle zzp’ers zorgen er al tijdens de drukke perioden voor dat ze het werk voor de periode daarna garanderen. En dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van:

 • Bijeenkomsten en evenementen
 • Sociale media: LinkedIn, Twitter, Instagram, etc.
 • Je eigen zakelijke website met een blog

Kies de methode die het best bij je past. Om regelmatig anderen te spreken tijdens de borrels en evenementen, bijvoorbeeld door je aan te melden voor een ondernemersvereniging. En zorg je liever online voor de acquisitie? Activiteit op de sociale media of met een eigen blog kan je dan goed helpen om bij potentiële klanten in beeld te blijven.

Neem tijd voor het debiteurenbeheer

Ondernemen biedt vrijheid en, in ieder geval in je hoofd, onbegrensde mogelijkheden. Toch is het verstandig om vanaf het begin goed op de inkomsten en uitgaven te letten. Over die uitgaven heb je zelf de controle, maar voor de inkomsten ben je afhankelijk van jouw opdrachtgevers.

Je dient een deugdelijke administratie bij te houden, maar het is minstens zo belangrijk om het overzicht te houden over jouw debiteuren. Dat zijn klanten die aan jou moeten betalen, voor facturen die je verstuurde. Zorg ervoor dat je het debiteurenbeheer goed in de gaten houdt. Stuur tijdig herinneringen en ook aanmaningen, om te voorkomen dat klanten (veel) te laat of helemaal niet betalen. Het is belangrijk dat je daarbij correct blijft en geen dreigementen uit, maar het kan geen kwaad om er vanaf het begin bovenop te zitten. Gemiddeld moeten zzp’ers zo’n 48 dagen op hun geld wachten, dus zie dat als een uitdaging om jouw klanten sneller te laten betalen.

Denk aan een financiële buffer

En wil je voorkomen dat een laat-betalende klant jou in de problemen brengt? Zodra je gaan starten als zzp’er hoef je daarvoor weinig kosten te maken, maar heb je wel een financiële buffer nodig. Bouw die buffer op door het geld dat je verdient niet allemaal meteen uit te geven. Spaar in ieder geval goed voor de verschillende belangrijke belastingen:

Zet de btw apart

Als zzp’er zal je in de meeste gevallen btw in rekening brengen, bovenop de te factureren bedragen. Het gaat om 6 procent of 21 procent bovenop jouw tarieven. Reserveer de bedragen die je aan btw ontvangt, zodat je van dat bedrag de btw-aangifte aan de Belastingdienst kunt betalen.

Spaar voor de inkomstenbelasting

Probeer op voorhand in te schatten wat de winst voor het komende jaar zal zijn, zodat je op basis daarvan kunt berekenen wat je aan inkomstenbelasting zal betalen. Reserveer zo’n 30 tot 40 procent van je inkomsten op een spaarrekening, om daar de belasting van te kunnen overmaken.

Benieuwd hoe je kunt starten als zzp’er? Met deze 5 tips zorg jij ervoor dat je bekende valkuilen kunt ontlopen. Je kunt beginnen als zzp’er en zorgen voor een stabiele basis om dat te gaan doen waar je zin in hebt: ondernemen zonder zorgen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...