Home » Privé auto » Privé-auto zakelijk rijden als zzp’er: mag dat?

Privé-auto zakelijk rijden als zzp’er: mag dat?

Jouw privé-auto zakelijk rijden als zzp’er? Dat mag, zoals je een zakelijke auto ook privé mag rijden. Het is niet verboden om de auto zakelijk én privé te rijden, maar daar zitten wel gevolgen aan. Welke gevolgen, dat hangt af van de keuze die je maakt. Een zakelijke auto die je ook privé rijdt leidt tot andere gevolgen dan een privé-auto die je ook zakelijk rijdt.

Een privé-auto ook voor zakelijk gebruik biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om gemaakte kilometers te laten vergoeden. En je kunt de btw verrekenen voor het deel dat je zakelijk met de auto rijdt. Andersom kun je een zakelijke auto privé rijden, maar dien je dan rekening te houden met bijtelling. Hier staat tegenover dat je de autokosten zakelijk mag aftrekken, waardoor je daar fiscaal voordeel van hebt.

Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij om een privé-auto zakelijk te gebruiken of andersom. Je kunt op die manier nagaan wat in jouw geval de beste keuze is, bijvoorbeeld door de kosten te vergelijken. Een privé-auto voor zzp’ers is vaak een goede keuze als de auto ouder dan 2 en jonger dan 15 jaar is. Toch kunnen er verschillen ontstaan, bijvoorbeeld door de aanschafwaarde van de auto of een lage bijtelling waar de auto zakelijk voor in aanmerking kan komen.

Privé of zakelijk rijden

De keuze om privé of zakelijk te rijden als zzp’er hangt samen met een aantal belangrijke factoren. Als je de auto zowel zakelijk als privé wilt gebruiken is het verstandig om de beide mogelijkheden goed naast elkaar te zetten. En vind je dat zelf lastig? Laat je adviseren. Adviseurs helpen je graag om de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten. Op die manier ontdek je welke manier van aanschaffen het best bij je past.

Koop je de auto zakelijk? De auto behoort dan tot het vermogen van je onderneming. Het betekent dat de auto op de balans komt te staan. Je doet daarop afschrijvingen, die je mag aftrekken van de winst. Het drukt jouw belastbaar inkomen, zodat je minder belasting betaalt. Rijd je de zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé? Dan dien je bijtelling te berekenen en die weer op te tellen bij je belastbaar inkomen. Je betaalt daardoor meer belasting, waardoor de effecten elkaar kunnen opheffen.

Koop je de auto privé? De auto hoort dan bij je privévermogen. De auto staat niet op de balans, je kunt geen afschrijvingen aftrekken, maar hoeft ook geen bijtelling bij te tellen. Voor de zakelijke ritten die je maakt mag je €0,19 per kilometer bij jouw bedrijf in rekening brengen. Bovendien heb je de kans om de btw voor het zakelijke gebruik van de auto te verrekenen. Wat in jouw geval de beste keuze is hangt af van een aantal verschillende factoren.

Het is belangrijk om voor zowel de inkomstenbelasting als de btw te bepalen of jouw auto tot je privévermogen of zakelijk vermogen behoort. Je mag een privé auto zakelijk rijden als zzp’er, net als andersom. Laat de keuze afhangen van de kosten die je maakt en het eventuele fiscale voordeel dat je kunt behalen. Je bent als zzp’er ook privé aansprakelijk voor eventuele zakelijke schulden, waardoor je de auto met een privé-aankoop niet kunt veiligstellen bij eventuele claims door schuldeisers.

Btw en de balans

Een zakelijke auto die je als zzp’er ook privé rijdt biedt de mogelijkheid om alle btw af te trekken. Het gaat om alle btw die je betaalt voor brandstof, reparaties en onderhoud aan de auto. Het is een zakelijke auto, waardoor de kosten die je daarvoor maakt ook automatisch zakelijk zijn.

Houd er rekening mee dat de auto bij jouw bedrijf op de balans staat. Je doet jaarlijks afschrijvingen, die je in mindering mag brengen op de winst. De winst valt lager uit, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt en de auto je fiscaal voordeel oplevert. Andersom dien je bijtelling te berekenen als je de auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Een privé-auto die je ook zakelijk gebruikt werkt net iets anders. Je mag de btw verrekenen voor het deel dat je zakelijk met de auto rijdt. Maak je 60% van alle kilometers met de auto zakelijk? Dan mag je 60% van de btw aftrekken over brandstof, reparaties en onderhoud. Afschrijvingen op de auto kun je niet aftrekken van de winst, omdat de auto tot je privévermogen behoort. Wel mag je voor zakelijke ritten €0,19 per kilometer in rekening brengen. Dat is de kilometervergoeding, waarmee je gemaakte kosten bij jouw bedrijf in rekening kunt brengen.

Prive auto zakelijk gebruiken: kosten vergelijken

Wil je een privé-auto zakelijk gebruiken of privé rijden in een auto die je zakelijk koopt? Je kunt de beide mogelijkheden vergelijken door de kosten op een rij te zetten. Bereken het voordeel dat je hebt van afschrijvingen die je mag aftrekken van de winst. En zet daar de bijtelling tegenover, die je betaalt als je de zakelijke auto privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt.

En ga andersom uit van een privé-auto waarbij je zakelijke kilometers mag laten vergoeden door jouw bedrijf. Maar houd er rekening mee dat je slechts een deel van de btw mag verrekenen, omdat je de btw wel gewoon dient te betalen over het deel van de ritten dat je privé maakt.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Onafhankelijke adviseurs helpen je graag om deze berekening te maken. Voor een auto die je op het oog hebt, zodat je de keuze kunt maken om die privé of zakelijk te kopen. Jij mag met een zakelijke auto privé rijden en een privé-auto gebruiken voor zakelijke ritten. De keuze die je als zzp’er maakt heeft invloed op de kosten die je maakt en de belasting die je betaalt, dus kijk daar goed naar of schakel er een adviseur voor in.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...