Home » Ongevallenverzekering » Is de premie voor een ongevallenverzekering aftrekbaar?

Is de premie voor een ongevallenverzekering aftrekbaar?

Veel zzp’ers vragen zich af of hun ongevallenverzekering aftrekbaar is. Als je de verzekering zakelijk afsluit en de premie van een zakelijke rekening betaalt zou je verwachten dat je die kosten zakelijk mag aftrekken. Toch is dat niet automatisch het geval. Je mag kosten namelijk pas zakelijk aftrekken als die een overwegend zakelijk karakter hebben.

Een ongevallenverzekering geldt over het algemeen 24 uur per dag, 7 dagen per week en waar ter wereld je ook bent. Dat betekent dat je de ongevallenverzekering ook privé gewoon kunt gebruiken. Ben je in het weekend of op een ander moment dat je niet werkt betrokken bij een ongeval waardoor je blijvend invalide raakt? Je kunt dan gewoon gebruik maken van de uitkering, zonder dat er sprake is van een zakelijke connectie.

De ongevallenverzekering is daarmee een privéverzekering, ook al besluit je die als zzp’er af te sluiten. Een jaar heeft ruim 8.500 uren, terwijl je vanaf 1.225 uur per jaar al voldoet aan het urencriterium voor de Belastingdienst om als ondernemer te worden gezien. Dat betekent dat je het grootste deel van de tijd niet als ondernemer actief bent. De ongevallenverzekering heeft daarmee een groot privé-karakter, waardoor je de kosten daarvoor niet zomaar zakelijk mag aftrekken.

De premie voor de ongevallenverzekering

De premie voor de ongevallenverzekering betaal je privé, of mag je niet aftrekken als zakelijke kosten. Dat betekent in de praktijk dat je hier een netto premie voor betaalt, anders dan bijvoorbeeld voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die verzekering heeft een heel duidelijke connectie met jouw werk als zzp’er. Word je ziek en kun je jouw werk niet meer uitvoeren? In die gevallen ontvang je een uitkering, waardoor dit niets te maken heeft met jouw privésituatie.

Een ongevallenverzekering voor zzp’ers zal uitkeren als jij blijvend invalide raakt of komt te overlijden. Of jij jouw werk ondanks de invaliditeit nog kunt uitvoeren is daarvoor niet belangrijk. Zowel wanneer jij nog gewoon kunt werken als wanneer je dat helaas niet meer kunt doen zal je de uitkering ontvangen. Op basis van het verzekerde bedrag, onafhankelijk van wat er precies is gebeurd en wat daar de gevolgen van zijn.

Op die manier heeft de arbeidsongeschiktheidsverzekering wel een heel duidelijk zakelijk karakter, maar geldt dat aan de andere kant niet voor de ongevallenverzekering. Zorg er dus voor dat je de premie voor die verzekering privé betaalt of houd er goed rekening mee in de administratie die je voert. Je voorkomt op die manier dat je onterecht kosten aftrekt, waardoor de Belastingdienst je daarvoor op de vingers kan tikken.

Onbelast: eenmalige uitkering

Andersom is de uitkering van een ongevallenverzekering ook belastingvrij. Als je daar als zzp’er gebruik van maakt en kiest voor een privé-dekking die 24 uur per dag, 7 dagen per week overal ter wereld geldt is er geen duidelijk verband met jouw zakelijke activiteiten.

Je betaalt inkomstenbelasting als je inkomen vergaart uit een van de volgende bronnen:

 • Winst uit onderneming (box 1)
 • Loon uit dienstbetrekking (box 1)
 • Inkomen uit overige werkzaamheden (box 1)
 • Periodieke uitkeringen en verstrekkingen (box 1)
 • Inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2)
 • Inkomen uit sparen en beleggen (box 3)

Er is geen sprake van winst uit onderneming, op het moment dat een ongevallenverzekering uitkeert. Je hebt geen prestaties geleverd vanuit een onderneming, waarvoor je een bedrag ontvangt waarmee je winst maakt. Bovendien is er geen sprake uit loon uit een dienstbetrekking. Het laat zien dat de uitkering niet voldoet aan de eerste twee voorwaarden, waardoor er op basis daarvan geen sprake is van inkomstenbelasting die je moet betalen.

Je betaalt daarnaast inkomstenbelasting als je inkomen ontvangt uit overige werkzaamheden. Er is geen sprake van werkzaamheden, waardoor de uitkering ook op die manier niet belast zal worden. Bovendien gaat het om een eenmalige uitkering door de verzekeraar, in plaats van een periodieke uitkering of verstrekking. Het periodieke karakter ontbreekt, waardoor je ook op basis van deze voorwaarden geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over de uitkering.

Tenslotte kun je te maken krijgen met inkomstenbelasting in box 2 of box 3. Er is sprake van box 2 als het gaat om een aanmerkelijk belang, bijvoorbeeld omdat je aandelen hebt in een bepaald bedrag of omdat je directeur-grootaandeelhouder bent van een BV. Je betaalt belasting in box 3 over spaargeld en tegoeden uit beleggingen, waar in dit geval ook geen sprake van is.

De conclusie is daarmee dat een eenmalige uitkering uit een ongevallenverzekering voor zzp’ers belastingvrij is. Je hoeft geen belasting te betalen, omdat de eenmalige uitkering niet voldoet aan een van de gestelde voorwaarden voor de inkomstenbelasting.

Verschil met de arbeidsongeschiktheidsverzekering

De ongevallenverzekering zit wat dat betreft op een andere manier in elkaar dan de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Met een AOV ontvang je een periodieke uitkering op basis van het verzekerde bedrag en een aantal andere voorwaarden. Dat periodieke karakter leidt ertoe dat je inkomstenbelasting zal moeten betalen over de uitkeringen die je ontvangt. Hier staat aan de andere kant tegenover dat je de premie die je inlegt fiscaal kunt aftrekken. Je behaalt belastingvoordeel zodra je de premie betaalt, maar je dient belasting te betalen over de uitkeringen die je ontvangt.

De ongevallenverzekering zit op een andere manier in elkaar. Je kunt de premie die je betaalt niet aftrekken als bedrijfskosten. Andersom hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over de uitkering die je ontvangt.

Een adviseur kan je helpen vast te stellen welke premies voor verzekeringen er aftrekbaar zijn en kan je meer vertellen over uitkeringen die je belastingvrij kunt ontvangen. Zorg er op die manier voor dat je goed weet hoe je fiscaal om moet gaan met de premies aan de ene kant en uitkeringen aan de andere. Voorkom vervelende verrassingen, door vooraf goed op de hoogte te zijn.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...