Home » Pensioen » Is er een pensioenfonds voor zzp’ers beschikbaar?

Is er een pensioenfonds voor zzp’ers beschikbaar?

Een pensioenfonds voor de zzp’er: lange tijd bestond het niet maar werd er door diverse zelfstandigen wel om gevraagd. Als zelfstandige kon jij je lange tijd niet aansluiten bij een pensioenfonds, zoals dat voor werknemers in loondienst wel gebruikelijk is. Sinds 2015 is daar verandering in gekomen, met het zzp-pensioenfonds van 4 zzp-organisaties en pensioenuitvoerder APG. Zij hebben de handen ineengeslagen, zodat je ook als zelfstandige de kans hebt om je daarbij aan te sluiten.

Een pensioenfonds is voor werkenden dé manier om een goede financiële toekomst veilig te stellen. Dat gebeurt door middel van premies en collectieve beleggingen, heel anders dan wanneer je als zelfstandige voor een pensioen moet zorgen. Er is geen sprake van een verplicht pensioenfonds voor zzp’ers, waardoor je bent aangewezen op een aantal individuele mogelijkheden. Het zzp-pensioenfonds is een belangrijke uitzondering, waarmee je toch de mogelijkheid hebt om je aan te sluiten bij een collectief.

Waarom een pensioenfonds?

Het pensioenfonds: wat zijn daar de voordelen van? Veel werknemers in loondienst staan er niet bij stil, omdat ze geen andere keuze hebben dan zich aan te sluiten. Zelf dragen ze premies af, iets dat de werkgever veelal ook doet om de opbouw verder te vergroten. Op die manier bouwen werknemers pensioen op, waar ze vanaf de pensioengerechtigde leeftijd gebruik van kunnen maken.

Die aansluiting bij het pensioenfonds van een werkgever heb je als zzp’er vanzelfsprekend niet. In plaats daarvan ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een pensioen en een aantal andere financiële zekerheden. Je hebt zelf de keuze om pensioen op te bouwen of dat niet te doen. En het staat je bovendien vrij om de manier te kiezen waarop je dat graag wilt doen.

Het grote voordeel van een pensioenfonds is de collectiviteit. Alle deelnemers leggen pensioenpremie in. De pensioenuitvoerder ontvangt die premies en kan dat geld beleggen. Ervaren beleggers zorgen voor een goede spreiding van de beleggingen en doen op die manier hun best voor een goed rendement. Een hoger rendement creëert meer geld, waardoor de premie laag kan blijven en het toch mogelijk is om een goed pensioen uit te keren. Een collectief pensioenfonds is op die manier een methode om te voorkomen dat iedereen individueel dient te beleggen of dient te sparen om een goed rendement te maken. Het is één van de redenen dat het pensioenfonds populair is bij een deel van de zzp’ers.

APG zzp pensioenfonds

Sinds 15 januari 2015 heb je als zzp’er de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Dat is niet verplicht, maar het kan wel een interessante keuze zijn. Je hebt daar de kans om flexibel pensioen op te bouwen, waarbij de collectiviteit net iets anders werkt dan bij pensioenen voor werknemers in loondienst.

Het zzp-pensioenfonds werd opgericht door 4 zzp-organisaties, samen met pensioenuitvoerder APG. Zij besloten samen dat het tijd werd om ook zelfstandigen de kans te bieden om zich bij zo’n collectief aan te sluiten. Een belangrijk verschil met de ‘normale’ pensioenfondsen voor werknemers is dat jouw inleg altijd van jou blijft. Dat is bij een regulier pensioenfonds niet het geval, omdat de premies daar in een collectieve pot gaan. Als zzp’er krijg je het geld dat je inlegt ook weer terug, dat geld kan niet gebruikt worden om pensioenen aan andere zelfstandigen uit te keren.

Je hebt veel vrijheid binnen het zzp-pensioenfonds. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel je wilt inleggen en hoe vaak je dat doet. Bovendien kun je de inleg die je doet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Je kunt fiscaal voordelig sparen voor je pensioen, omdat je geen inkomstenbelasting betaalt over de bedragen die je daarvoor gebruikt.

Let op: je mag de inleg in het pensioen aftrekken binnen de jaarruimte die je hebt. Die jaarruimte is afhankelijk van je inkomen, omdat je daarvan slechts een bepaald percentage opzij mag zetten voor je pensioen.

Je kunt binnen het zzp-pensioenfonds bovendien zelf bepalen vanaf welk moment je het pensioen wilt laten uitkeren en welke looptijd de uitkering krijgt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het opgebouwde vermogen uit te laten keren bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Uiteraard gaat dit bedrag wel af van het vermogen voor jouw pensioen.

Individuele mogelijkheden

Het zzp-pensioenfonds is een alternatief voor de individuele mogelijkheden die je hebt. Het is verstandig om de verschillende opties voor een zzp pensioen te vergelijken. Om na te gaan welke vorm het meest oplevert, om uit te zoeken waar jij het meest prettig bij voelt en wat het best past bij de manier waarop jij geld opzij kunt zetten voor later.

Het pensioenfonds voor zzp’ers kun je deels vergelijken met een lijfrente en met banksparen. Bij een lijfrente is er sprake van een verzekering bij een verzekeraar, waardoor je minder vrijheid hebt in de bedragen die je wilt inleggen en het moment waarop je dat wilt doen. Banksparen biedt die vrijheid wel, maar vraagt om eigen keuzes als het gaat om beleggingen of geld op een spaarrekening voor een rente zoals de bank die aanbiedt.

Vind je het lastig om zelf een keuze te maken uit de verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen als zzp’er? Onafhankelijke adviseurs kunnen je daar goed bij helpen. Ze kunnen voor je berekenen wat het kost om een pensioen op te bouwen en waar je rekening mee dient te houden. Bovendien kunnen ze je helpen om het zzp-pensioenfonds te vergelijken met de individuele mogelijkheden die je hebt om te werken aan een goede financiële toekomst.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...