Home » Pensioen » Pensioen vergelijken als zzp’er: wat levert het meest op?

Pensioen vergelijken als zzp’er: wat levert het meest op?

Denk je na over jouw zzp pensioen en ben je benieuwd wat het meeste oplevert? Hoe vroeger jij nadenkt over je pensioen, hoe meer mogelijkheden je daar nog voor hebt. Je kunt de verschillende opties vergelijken, waarmee je een pensioen kunt opbouwen en jouw financiële toekomst goed kunt regelen.

 

Werknemers in loondienst kunnen pensioen opbouwen via hun werkgever. Dat is een aanvulling op de AOW, die er is voor iedereen in Nederland. De AOW is er voor werkenden, voor niet-werkenden en voor jou als zzp’er. Houd er wel rekening mee dat de AOW-uitkering over het algemeen niet genoeg is om een goede oude dag mee te garanderen. Door een pensioen op te bouwen kun je zelf zorgen voor een aanvulling daarop.

Pensioen: aanvulling op AOW

Het pensioen voor jou als zzp’er bestaat uit de AOW en een eigen gedeelte. Je kunt pensioen opbouwen totdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Vroeger was dat standaard op de leeftijd van 65 jaar. Inmiddels worden we allemaal ouder, waardoor de overheid de pensioenleeftijd heeft aangepast. Je bouwt pensioen op totdat je de leeftijd bereikt waarop je pensioen kunt ontvangen. Vanaf dat moment ga je AOW ontvangen en kun je een pensioen aankopen.

Wil je een pensioen opbouwen? Tijdens je werkzame leven kun je premies inleggen, geld sparen of inleg doen voor beleggingen. Je kunt kapitaal opbouwen via een aantal verschillende mogelijkheden. Met dat kapitaal ‘koop’ je een pensioen, op het moment dat je daar de leeftijd voor bereikt. Je koopt een eenmalige of een periodieke uitkering, waar je gebruik van kunt maken voor je pensioen. Gebruikelijk is een periodieke uitkering voor 15, 20 jaar, 25 jaar of voor de rest van je leven.

Verzekeren of sparen: de mogelijkheden

Het pensioen voor de zzp’er dien je zelf op te bouwen. Anders dan voor werknemers is er geen werkgever die dat voor je kan doen. Sterker nog, op basis van de CAO van een werkgever sluit je je veelal verplicht aan bij een pensioenfonds. Daarmee staat vast dat je daar pensioen opbouwt, zonder dat je daar zelf een keuze in hebt.

Als zzp’er heb je die keuze wel. Dat betekent aan de andere kant ook dat je er zelf verantwoordelijk voor bent. Jij zal moeten nadenken over je pensioen als zelfstandige, de bedragen die je daarvoor opzij wilt zetten en de manier waarop je er gebruik van wilt maken.

Je hebt de keuze uit een aantal mogelijkheden om pensioen op te bouwen:

 • Pensioen via een lijfrente
 • Pensioen via banksparen
 • Sparen voor een pensioen
 • Beleggen
 • Hypotheek aflossen
 • Investeren in crowdfunding

Welke mogelijkheid je ook kiest, door daar vroeg mee te beginnen heb je de kans om een mooi pensioen op te bouwen.

Pensioenfonds voor zzp’ers

Sinds 2015 bestaat er een pensioenfonds speciaal voor zzp’ers. Het is een fonds waar jij je als zelfstandige bij aan kunt sluiten, om pensioen op te bouwen. Houd er rekening mee dat het fonds net iets anders werkt dan pensioenfondsen voor medewerkers in loondienst.

Het is verstandig om het pensioenfonds te vergelijken met de andere mogelijkheden om een pensioen op te bouwen. Je gebruikt daarmee de vrijheid die je hebt als zelfstandige. Zorg er aan de andere kant voor dat je je goed laat voorlichten, bijvoorbeeld door erkende adviseurs. Zij kunnen je helpen een financiële planning te maken. Voor nu en in de toekomst, zodat je goed weet waar jij aan werkt en hoe je voorkomt dat je als je de pensioenleeftijd bereikt niet ineens met lege handen staat.

Kosten van het pensioen

De kosten van een pensioen kun je onderverdelen in een paar verschillende categorieën. Je betaalt bijvoorbeeld eenmalige kosten om een pensioen aan te kunnen kopen, net als beheerkosten en kosten voor in- of uittreden. Daarnaast kun je de premie die je inlegt of de bedragen die je spaart benaderen als ‘kosten’, al is het eigenlijk geld dat je apart zet voor later.

We zetten voor je op een rij wat een pensioen kost, in aanvulling op de bedragen die je inlegt of opzij zet. Zorg er op die manier voor dat je goed bent voorbereid op het pensioen. En bepaal zelf of je al pensioen wilt opbouwen of daar nog even mee wilt wachten, zolang je maar weet welke gevolgen dat op de korte en de lange termijn zal hebben.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...