Home » Pensioen » Pensioen opbouwen als zzp’er: begin zo vroeg mogelijk

Pensioen opbouwen als zzp’er: begin zo vroeg mogelijk

Een pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer en benieuwd hoe je dat het best kunt aanpakken? De beste tip is om er op tijd mee te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een aantrekkelijk rendement te maken en een mooi kapitaal bij elkaar te brengen. Je kunt zelf pensioen opbouwen als zzp’er. Daarvoor heb je minimaal 6 verschillende mogelijkheden. Het is een aanvulling op de AOW die er voor alle Nederlanders is, zowel voor werkenden, niet-werkenden als zelfstandigen zoals jij.

 

Tip: sommige pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om jouw werknemerspensioen van een eerdere werkgever nog even door te zetten. Je kunt dan gebruik maken van een collectief pensioen, waardoor je de risico’s deelt met alle andere deelnemers. Kijk wel goed of jouw oude werkgever een goede pensioenregeling heeft.

Pensioen opbouwen als zzp’er

Je kunt als zzp’er pensioen opbouwen met een aantal verschillende mogelijkheden:

 • Pensioen via een lijfrente
 • Pensioen via banksparen
 • Sparen voor een pensioen
 • Beleggen voor een zzp pensioen
 • Hypotheek aflossen
 • Investeren in crowdfunding

Pensioen via een lijfrente

‘Lijfrente’ is de officiële term voor een periodieke uitkering die je ontvangt vanaf een vooraf afgesproken moment. Je sluit als zzp’er een lijfrenteverzekering af, zodat je daarmee bij het bereiken van de pensioenleeftijd een pensioen aan kunt kopen.

De lijfrente keert je periodiek een bedrag uit, net als een pensioen zoals je dat via een werkgever kunt opbouwen. Als zzp’er kun je zowel periodiek als eenmalig premie inleggen, waarmee je een pensioen aan kunt kopen.

Tip: premies die je als zzp’er betaalt om een pensioen op te bouwen mag je aftrekken in box 1 tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt geen belasting over de premie die je inlegt. Houd er rekening mee dat je wel inkomstenbelasting betaalt over de uitkeringen die je krijgt tijdens je pensioen

Pensioen via banksparen

Een pensioen opbouwen via banksparen? Het is een alternatief voor een lijfrente. Je kiest voor een geblokkeerde spaarrekening in plaats van een verzekeringspolis.

De geblokkeerde rekening gebruik je om jouw pensioen aan te vullen. Je bepaalt zelf hoeveel je spaart, op welke momenten en wanneer je het spaargeld wilt opnemen. Houd er wel rekening mee dat je het spaargeld pas bij het bereiken van de pensioenleeftijd kunt opnemen. Doe je dat eerder? Dan vervallen belangrijke fiscale voordelen.

Banksparen biedt je net als premie voor een lijfrente de kans om de inlegde bedragen af te trekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Bovendien betaal je geen vermogensbelasting over het gespaarde kapitaal, zoals je dat over spaargeld op een normale spaarrekening wel betaalt.

Let op: controleer aan wie de bank het geld uitkeert als jij komt te overlijden. Standaard gebeurt dat aan jouw nabestaanden.

Sparen voor een pensioen

Wel pensioen opbouwen, maar geen behoefte aan een geblokkeerde spaarrekening of een lijfrente? Je kunt geld opzij zetten op een spaarrekening of in een spaardeposito. Houd er rekening mee dat je vermogensbelasting betaalt in box 3. De belasting die je betaalt gaan ten koste van de spaarrente die je ontvangt, waardoor je minder snel vermogen opbouwt.

Het voordeel is dat je gespaarde bedragen ook voor de pensioenleeftijd weer op kunt nemen, al gaan die bedragen dan ten koste van de hoogte van je pensioen.

Beleggen voor een zzp pensioen

Wil je zelf pensioen opbouwen als zzp’er en vind je de spaarrente te laag? Je kunt ervoor kiezen om de bedragen die je inlegt te beleggen. Banken en andere financiële instellingen hebben beleggingsproducten beschikbaar, speciaal voor het pensioen.

Beleggen voor je pensioen kan op een aantal verschillende manieren. Je kunt geld inleggen op een rekening voor banksparen, waarmee je vervolgens belegt. Dat kan bijvoorbeeld in aandelenfondsen. Als alternatief kun je beleggen in vastgoed of in andere beleggingsobjecten. Je bepaalt op die manier zelf hoeveel risico je wilt lopen en welke spreiding je aanbrengt.

Let op: beleggen is financieel complex en risicovol. Laat je hierover altijd goed adviseren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je het risico het best kunt afbouwen naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt. Daarmee voorkom je dat een opgebouwd kapitaal ineens kan verdampen, waardoor er weinig pensioen overblijft.

Hypotheek aflossen

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Je kunt als zzp’er pensioen opbouwen door extra af te lossen op die hypotheek. Je bouwt daarmee vermogen op, dat je kunt gebruiken op het moment dat je met pensioen gaat.

Je betaalt geen vermogensbelasting en de maandlasten voor jouw woning dalen. Aan de andere kant bouw je het vermogen op in stenen, waardoor je daar niet zomaar bij kunt. Je zal jouw huis moeten verkopen als je met pensioen gaat, om er gebruik van te kunnen maken. In sommige gevallen kun je bij het bereiken van de pensioenleeftijd een (kleine) nieuwe hypotheek nemen, waarmee je (een deel van) het geld vrij kunt maken.

Investeren in crowdfunding

Je kunt op verschillende manieren beleggen om pensioen op te bouwen, waaronder in crowdfunding. Je kunt bijvoorbeeld investeren in bedrijfsleningen, waarover je 5 tot 9 procent rendement per jaar ontvangt. Dat is een relatief hoog rendement, maar houd er rekening mee dat ook dit niet zonder risico is.

Het is net als bij andere vormen van beleggen belangrijk om je goed te laten adviseren over de risico’s en mogelijke opbrengsten. Houd er bovendien rekening mee dat beleggen in crowdfunding voor de meesten niet meer is dan een extraatje. De risico’s zijn relatief groot, waardoor het niet verstandig is om hier je volledige pensioen van af te laten hangen.

Benieuwd naar de mogelijkheden om pensioen op te bouwen? Je kunt het pensioen vergelijken en bijvoorbeeld ontdekken hoeveel je moet sparen om tot een goed pensioen te kunnen komen. En vind je het zelf lastig om alles op een rij te zetten? Pensioenadviseurs vertellen je er graag meer over.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...