Home » Kosten aftrekken » OV-kosten als zzp’er: mag ik die aftrekken?

OV-kosten als zzp’er: mag ik die aftrekken?

Jouw OV kosten zijn aftrekbaar als je zzp’er bent. Tenminste, als je de kosten zakelijk maakt. Reis je naar een zakelijke afspraak met een klant, een zakelijke bijeenkomst of een congres waar je om zakelijke redenen naartoe wilt? Het zijn voorbeelden van zakelijke reizen, waarvoor je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Je mag de kosten daarvoor aftrekken en de btw in minder brengen op de btw-aangifte die je doet.

Het is belangrijk om jouw OV kosten als zzp’er netjes bij te houden. Bewaar daarom altijd de kaartjes waarmee je reist en vraag om een kwitantie op het moment dat je een aankoop doet. Zorg er bovendien voor dat je de kaartjes koopt met een zakelijk betaalmiddel, zoals een zakelijke bankpas.

Tip: de Belastingdienst kan jouw administratie controleren. Het helpt dan als je jouw zakelijke OV kosten netjes laat aansluiten op de afspraken in je agenda. Noteer daarom altijd welke reizen je maakt en met welk doel. Op die manier ontstaat er geen onduidelijkheid over het zakelijke karakter van de reizen die je met het OV maakt.

Om de OV kosten zakelijk te kunnen aftrekken dien je een OV-kaart op je eigen naam te gebruiken. Op die manier kan de Belastingdienst nagaan dat jij de reis gemaakt hebt. Vergeet bovendien de btw niet af te trekken als voorbelasting.

OV-kaart op naam

De OV-kaart is het meest geschikte vervoersbewijs als je de kosten zakelijk wilt aftrekken. Vraag een persoonlijke OV-chipkaart aan, zodat je die op jouw naam kunt laten zetten. Daarmee kun je de Belastingdienst aantonen dat jij de reizen maakte, waardoor je die zakelijk kunt aftrekken.

Maak bovendien een account aan op https://www.ov-chipkaart.nl. Je kunt je daar registreren en jouw OV-kaart koppelen aan het account. Je zorgt daarmee voor een overzicht van de reizen die je maakt met de OV-kaart. Maak bijvoorbeeld iedere paar weken of iedere maand een overzicht en bewaar dat in je administratie. Op die manier kun je achteraf altijd aantonen welke reizen je maakte, zodat je de kosten daarvoor zakelijk kunt aftrekken.

BTW aftrekken voor lage tarief

Kaartjes voor het OV bestaan uit een prijs, plus btw op basis van het lage tarief. Benieuwd hoeveel OV kosten je als zzp’er mag aftrekken? Je mag het bedrag exclusief btw in mindering brengen op de winst die je maakt. De btw die je betaalt mag je opvoeren als voorbelasting in de btw-aangifte. Op die manier trek je de btw af tijdens de aangifte omzetbelasting. De prijs van het kaartje trek je af tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Het btw-tarief geldt zowel voor kaartjes in de trein, de bus als in de tram. Houd er rekening mee dat het btw-tarief daarop niet altijd vermeld staat. Toch is daar wel sprake van, waardoor je de btw kunt opvoeren als voorbelasting.

Let op: reis je met het OV voor woon-werkverkeer? Dan mag je ook als zzp’er die kosten helaas niet aftrekken. Het zijn privé kosten die je maakt, om op kantoor te kunnen komen. De aftrek geldt alleen voor zakelijke reizen die je maakt, vanaf het moment dat je op kantoor of aan het werk bent.

Voorbeeld aftrekken OV-kosten

We zetten twee voorbeelden voor je op een rij, waarmee je de btw en de aftrekbare kosten voor het OV kunt berekenen:

 • Kosten kaartje inclusief btw
 • Kosten kaartje exclusief btw

Kosten kaartje inclusief btw

Koop je een kaartje om zakelijk met het OV te reizen en is er sprake van een bedrijf inclusief de btw? Als je daar €12,50 voor betaalt gaat het om €11,79 voor het kaartje en €0,71 aan btw (2018). In 2019 bestaat een kaartje voor dat bedrag uit €11,47 voor het kaartje en €1,03 aan btw. Sinds 2019 geldt er voor het lage tarief 9 procent btw. Tot en met 2018 was dat nog 6 procent.

In de beide gevallen kun je de btw berekenen door het totaalbedrag inclusief de btw te delen door 1 + het btw-tarief. Voor het tarief in 2019 deel je het bedrag dus door 1,09. Op die manier kom je uit op de prijs exclusief btw. Het verschil tussen de prijs inclusief en exclusief de btw is de btw die je betaalt, en die je dus mag opvoeren als voorbelasting.

Kosten kaartje exclusief btw

Koop je een kaartje, waarvan je de prijs weet exclusief btw? Je kunt de btw berekenen door de prijs van het kaartje te vermenigvuldigen met het percentage van de lage btw. Voor 2018 betekent dit dat een kaartje van €11 exclusief btw goed is voor €0,66 aan btw. In 2019 is een kaartje van €11 goed voor €0,99 aan btw. Dat is het bedrag dat je als voorbelasting op mag voeren. Het bedrag exclusief de btw gebruik je als aftrekpost ten opzichte van de winst.

Je kunt op deze manier de OV kosten die je als zzp’er maakt zakelijk van de winst aftrekken. Het grote voordeel daarvan is dat de winst lager uitvalt, waardoor je daar minder inkomstenbelasting over betaalt. Zou je de kosten privé betalen? Dan heb je daarmee geen fiscaal voordeel, omdat je eerst het volledige bedrag betaalt en je vervolgens meer belasting betaalt omdat de winst hoger is.

Je hoeft geen kilometerregistratie bij te houden voor de reizen die je met het OV maakt. In plaats daarvan bewaar je de kaartjes en de kwitanties die je daarvoor krijgt. Je mag de kosten één op één aftrekken van de winst die je maakt. Je hoeft geen kosten per kilometer te berekenen, zoals dat bij de auto, een scooter of een brommer wel het geval zou zijn. Het is om die reden niet nodig om bij te houden vanaf welk station je naar welk station reisde. Als dat blijkt uit je agenda-afspraken maakt dat het wel makkelijker om het zakelijke karakter achteraf aan de Belastingdienst aan te kunnen tonen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...