Home » Blog » Neemt zzp ooit loondienst volledig weg?

Neemt zzp ooit loondienst volledig weg?

Freelancen gaat een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij en hierdoor zijn er dus ook veel meer freelancers. In veel bedrijven wordt het werk wat eerst werd uitgevoerd door krachten in loondienst al uitgevoerd door ingehuurde zzp’ers. Gaan zzp’ers de loondienst volledig vervangen?

Het antwoord is nee, loondienst zal altijd van belang blijven in deze maatschappij. Hiervoor zijn uiteraard verschillende redenen.

Niet iedereen kan of wil freelancen

Een eerste reden is dat alhoewel er veel mensen proberen om freelancer te worden, het zeker niet iedereen ook daadwerkelijk lukt. Sommige van ons hebben niet de nodige discipline om zonder een baas aan de slag te blijven. Daarmee red je het natuurlijk niet om freelancer te worden. Hierom zal de loondienst voor een groot gedeelte van de mensen erg belangrijk blijven.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die simpelweg niet willen freelancen. Er zijn genoeg mensen die het wel fijn vinden om altijd dezelfde werkgever en dezelfde collega’s te hebben. Hierdoor zal zeker niet iedereen het wagen om als freelancer aan de slag te gaan. Bovendien is het ook wel fijn om op het einde van de werkdag gewoon naar huis te kunnen en het werk daadwerkelijk op kantoor achter te laten.

Werknemers in loondienst hebben ook voordelen voor de werkgevers

Natuurlijk zijn het niet enkel de werknemers die hier een mening in hebben maar ook de werkgevers. Voor hen heeft hebben van werknemers in loondienst natuurlijk ook bepaalde voordelen. Als eerste heb je veel beter overzicht en meer controle over het werk wat een vaste werknemer uitvoert dan een freelancer. Bij een werknemer in loondienst kun je op kantoor direct zien hoe het gaat en het direct aangeven als er aanpassingen moeten worden gemaakt. Bij een freelancer gaat een dergelijk proces veel meer tijd kosten.

Hiernaast zal een vaste werknemer waarschijnlijk meer loyaliteit aan het bedrijf laten zien, het is immers hun enige werknemer. Hierdoor weet je eigenlijk altijd zeker dat je op ze kunt rekenen, wat erg handig is in een moment van crisis. Van een freelancer moet je het maar afvragen of ze niet met een ander project bezig zijn.

Uiteraard zitten er ontzettend veel voordelen aan zzp, zowel voor de zzp’er als voor de werkgever. Toch zal zzp zeker niet de loondienst in zijn geheel gaan vervangen. Zzp is snelgroeiend en we gaan het sowieso meer terugzien, maar loondienst zal zeker ook nog zijn waarde blijven behouden. Voor sommige werknemers is zzp gewoon geen goede keuze en werkgevers zullen ook altijd nog mensen in loondienst nodig hebben.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...