Home » Hypotheek » Hypotheek als zzp’er: wat zijn mijn mogelijkheden?

Hypotheek als zzp’er: wat zijn mijn mogelijkheden?

Een hypotheek als zzp’er: wat zijn de mogelijkheden? De zzp hypotheek is de laatste jaren steeds beter bereikbaar geworden, maar waar kun je terecht om daar gebruik van te maken? We zetten het voor je op een rij. Om jouw maximale hypotheek als zzp’er te berekenen, de voorwaarden die er gelden als je 1 tot 3 jaar ondernemer bent en de belangrijke documenten die je daarbij nodig hebt.

Belangrijke informatie die jou kan helpen om als zzp’er een hypotheek aan te vragen. Of om nu alvast in te schatten welke mogelijkheden je nu en over een paar jaar hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verschillende banken bieden hypotheekmogelijkheden voor zelfstandigen, al gelden er soms wel aanvullende regels of striktere richtlijnen.

Maximale hypotheek voor zzp’ers berekenen

Een hypotheek als zzp’er is niet onmogelijk, maar kent wel een aantal haken en ogen. Om de maximale hypotheek te berekenen die je kunt krijgen kun je bijvoorbeeld niet uitgaan van het bruto-salaris dat je ontvangt van je werkgever. Er is geen sprake van zo’n salaris, waardoor de bank jouw inkomsten op een andere manier moet vaststellen.

De meeste banken gaan uit van een toetsinkomen, dat ze berekenen door uit te gaan van de inkomsten uit de laatste drie boekjaren. Daar bovenop gelden er een paar aanvullende voorwaarden. Verdiende je het laatste jaar bijvoorbeeld minder dan het gemiddelde over de 3 jaren als geheel? Dan geldt het laatste inkomensjaar als de bovengrens, waardoor de maximale hypotheek lager uit zal vallen.

Ben je pas 1 of 2 jaar zzp’er? Bij steeds meer banken kun je dan al een hypotheek aanvragen. Houd er wel rekening mee dat dit vaak kan op basis van 75 of 80 procent van je inkomen. Het betekent dat je een minder hoge maximale hypotheek kunt afsluiten, maar dat je geen 3 jaar ondernemer hoeft te zijn om een huis te kunnen kopen. Hypotheekadviseurs kunnen je meer vertellen over jouw specifieke mogelijkheden en kunnen jou helpen in te schatten wat voor jou het beste moment is om een hypotheek aan te vragen en een eigen huis te kopen.

1 tot 3 jaar ondernemer: de mogelijkheden

Het aantal jaren dat je zelfstandig werkt is van invloed op de mogelijkheden die je hebt om een hypotheek af te sluiten. Bovendien kan dit per bank verschillen. Wij zetten een paar algemene richtlijnen op een rij, zodat je een beeld krijgt van de zzp hypotheekmogelijkheden:

1 jaar zzp’er

Werk je 1 tot 2 jaar als zzp’er? Het is voor de bank lastig om in te schatten wat je de komende jaren gemiddeld per jaar zal verdienen. In de meeste gevallen zal de geldverstrekker uitgaan van 75 tot 80 procent van het inkomen van het laatste boekjaar. In sommige gevallen kun je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wel 100 procent van je laatste inkomen belenen. De geldverstrekker gaat dan uit van 1 jaar zelfstandigheid, plus het inkomen uit loondienst van de afgelopen 3 jaren.

2 tot 3 jaar zzp’er

Zodra je 2 tot 3 jaar werkt als zzp’er is er vaak iets meer mogelijk als je een hypotheek wilt afsluiten. Je kunt rekenen op 90 tot 100 procent van jouw inkomen dat meetelt voor het berekenen van de maximale hypotheek. Houd er wel rekening mee dat de bank het gemiddelde neemt van de 2 of 3 jaren en de inkomens die je daarin verdiende. Was het eerste inkomen nog erg laag? Dan drukt dat de mogelijkheden.

Let op: is je prognose voor het komende jaar lager dan die voor de afgelopen 2 tot 3 jaar? Dan is dat het maximale bedrag voor jouw toetsinkomen en geldt niet meer het gemiddelde over de voorgaande periode.

>3 jaar zzp’er

Als je meer dan 3 jaar werkt als zzp’er kun je iets makkelijker een hypotheek aanvragen. De bank gaat uit van het gemiddelde over de afgelopen 3 jaren. Het laatste jaar geldt daarbij als het maximum, indien dat lager is dan het gemiddelde over de voorgaande jaren. Het maakt hierbij doorgaans niet uit of je een hypotheek met of zonder NHG wilt aanvragen.

Zzp hypotheek met NHG

Je kunt als zzp’er steeds beter gebruik maken van een hypotheek met NHG. Het betekent dat je eenmalig kosten betaalt aan het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), in ruil waarvoor je gebruik kunt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Als jij de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld na een scheiding of als je geen werk meer hebt, neem het fonds de kosten van je over. Dat biedt de bank meer zekerheid over het terugbetalen van de hypotheek. Je betaalt daardoor een lagere rente of kunt meer lenen, waardoor de NHG een interessante investering en dekking kan opleveren.

Tip: ben je korter dan 3 jaar zzp’er? Als je een hypotheek met NHG aanvraagt mag je in sommige gevallen jouw eerdere inkomen uit loondienst meerekenen. Op die manier kun je een goed inkomen uit loondienst gebruiken om na een korte periode van zelfstandigheid toch een hypotheek aan te vragen.

Belangrijke documenten

De aanvraag van een hypotheek vraagt om een aantal belangrijke documenten. Dat is extra belangrijk bij een zzp hypotheek, omdat je een aantal extra documenten dient aan te leveren. Het gaat in ieder geval om de volgende gegevens:

 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Definitieve jaarcijfers
 • KvK-inschrijving
 • Legitimatiebewijs
 • Pensioenoverzicht
 • Optioneel: salarisstrook en contract maatschap of vof

Wil je alles weten over de mogelijkheden van een hypotheek voor zzp’ers? Hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over. Bijvoorbeeld over de hogere kosten voor ondernemers, omdat de bank of geldverstrekker naar meer moet kijken dan bij iemand in loondienst.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...