Home | Beroepsaansprakelijkheidsverzekering | Moet ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als zzp’er?
aansprakelijkheid zzp

Moet ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als zzp’er?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het aan te raden om als zzp’er over een aantal verzekeringen te beschikken. Maar: welke verzekeringen moet je écht hebben wanneer je een zelfstandige ondernemer bent? Een van de belangrijkere verzekeringen voor een zelfstandige is de aansprakelijkheidsverzekering (AVB). Tijdens je werkzaamheden met of bij opdrachtgevers kan het namelijk altijd gebeuren dat je schade aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Alles wat je wilt weten over een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers lees je in dit artikel.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?

De kans is groot dat je als particulier een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Deze verzekering is echter niet geldig wanneer je als zelfstandige aan het werk bent. Wanneer je veel met of voor anderen werkt, is zo’n verzekering echter wel handig. Het wordt zelfs gezien als een van de tien belangrijkste verzekeringen voor starters en zzp’ers. De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die jou beschermt wanneer je schade veroorzaakt bij een ander of aan materieel wanneer je aan het werk bent.

 

👋  Voordat je verder leest…

Zzp’er en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Via Yezzer (tip!) vind je de laagste BAV premies en kan je het volledig online regelen!

 

Op enkele uitzonderingen na vergoedt deze verzekering alle zaakschade en letselschade die door jou, de verzekerde, wordt veroorzaakt. Bij zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen is het altijd aan te raden om te controleren of niet alleen materiële schade wordt gedekt, maar ook letselschade. Schade die met opzet veroorzaakt is valt logischerwijs niet onder deze verzekering. Heb je iets gehuurd voor je bedrijf, zoals een auto of een machine? In dat geval moet je kijken naar andere verzekeringen, die je veelal bij het verhuurbedrijf af kunt sluiten. Je aansprakelijkheidsverzekering is in dat geval niet voldoende.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers verplicht?

Er is een aantal beroepsgroepen waarbij een passende aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Denk bijvoorbeeld aan een freelance financieel adviseur of een freelance notaris. In vrijwel alle andere werkvelden voor zzp’ers is het niet verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Maar: je kunt jezelf wel afvragen of je dat niet sowieso wilt doen. Hierbij is het afhankelijk van de branche waarin je werkt. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de bouw als zzp’er? De kans is groot dat er dan af en toe wel iets gebeurt waarbij een aansprakelijkheidsverzekering handig was geweest. Daarom heeft een groot deel van de zzp’ers wel zo’n verzekering – je weet immers maar nooit.

Een andere reden waarom je beter wel kunt kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers is omdat steeds meer opdrachtgevers hierom vragen. Je kunt een streepje voor hebben op je concurrentie wanneer jij wel over zo’n verzekering beschikt en een andere potentiële opdrachtnemer niet. Omdat je als zzp’er de zakelijke kosten van je aansprakelijkheidsverzekering gewoon af kunt trekken bij de Belastingdienst kost je dit in verhouding ook helemaal niet zo veel. Daarom is het zeker aan te raden naar de mogelijkheden van een aansprakelijkheidsverzekering voor jouw zelfstandige onderneming.

Hoe zit dat met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Naast een ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering kun je kiezen voor een zogeheten beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze polis is interessant voor zzp’ers die gemiddeld een hoger risico lopen. Hierbij gaat het voornamelijk om vermogensschade, schade die je bovenop de materiële schade nog kunt maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer je opdrachtgever financieel lijdt door een beroepsfout die jij hebt gemaakt je die schade kunt claimen. Er is maar een kleine groep ondernemers die zo’n verzekering nodig heeft.

Ben je actief in het coachvak of ben je werkzaam in de advocatuur? In dat geval is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geen uitgezonderde luxe. Ook ingenieurs, consultants en ICT-specialisten zijn gebaat bij zo’n verzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is net als een standaard aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar wordt in sommige branches wel aangeraden. Omdat er in dergelijke werkvelden vaak aardig wat risico is voor opdrachtgevers en -nemers willen veel bedrijven meestal wel dat je over zo’n verzekering beschikt voordat je daar aan de slag gaat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters