Home » Uurtarief » Minimum uurtarief als zzp’er: wat moet ik minimaal berekenen?

Minimum uurtarief als zzp’er: wat moet ik minimaal berekenen?

Welk minimum uurtarief voor zzp’ers mag of moet jij rekenen? Een minimumtarief moet voorkomen dat jij te weinig betaald krijgt voor diensten die je levert. Tegelijkertijd is het een methode van de overheid om te voorkomen dat werkgevers medewerkers ontslaan en die opnieuw inhuren als zelfstandige. Het minimum uurtarief moet schijnzelfstandigheid voorkomen, in combinatie met een aantal andere maatregelen.

Je bent als zzp’er verplicht om het minimum uurtarief in rekening te brengen bij jouw klant. Dat geldt voor documenten en voor trainers Engels, net als in de bouw, in de zakelijke dienstverlening en andere sectoren. Houd er bovendien rekening mee dat je van dat uurtarief ook alle onkosten dient te betalen. Bovendien doe je waarschijnlijk een aantal andere werkzaamheden waar je niet voor betaald krijgt, maar waar je wel veel tijd aan besteedt.

Vergelijk de lage, gemiddelde en hoge uurtarieven, net als de voorwaarden die daarvoor gelden. Stel op die manier het minimum uurtarief voor zzp’ers vast en gebruik de gemiddelde tarieven om jouw uurtarief te bepalen.

Drie uurtarieven: laag, midden of hoog

Het minimum uurtarief voor zzp’ers is er om jou als zelfstandige een eerlijke vergoeding te betalen voor je werkzaamheden. Tegelijkertijd moet het voorkomen dat werkgevers zelfstandigen inhuren als goedkoop alternatief voor medewerkers. De Wet DBA moet schijnzelfstandigheid tegengaan en maakt daarvoor onder andere onderscheid in tarieven die zzp’ers berekenen:

Laag uurtarief: verplichte arbeidsovereenkomst

Bereken je een laag uurtarief, dat net voldoet aan het minimum uurtarief voor zzp’ers? Als je bijvoorbeeld werkt als docent of trainer Engels voor deze bedragen is er waarschijnlijk sprake van een arbeidsovereenkomst. Indien je langer dan 3 maanden voor één opdrachtgever werkt ben je in de praktijk geen zelfstandige.

Bovendien gaat het om een arbeidsovereenkomst als je voor een laag tarief reguliere bedrijfsactiviteiten uitvoert. Het lage tarief bedraagt €15 tot €18 per uur.

Gemiddeld uurtarief: opdrachtgeversverklaring

Werk je voor meer dan het minimum uurtarief voor zzp’ers? Bij een gemiddeld inkomen per uur zal je samen met jouw opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring moeten tekenen. Hiermee hebben jij en jouw opdrachtgever vooraf duidelijkheid over de arbeidsrelatie en de zelfstandigheid waarmee jij aan de slag gaat. Dat voorkomt dat er onduidelijkheid ontstaat over loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

Hoog tarief: opt-out voor zzp’ers

Werk je voor (veel) meer dan het minimum uurtarief voor zzp’ers? Dan kun je gebruik maken van een ‘opt-out’ voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen. Opdrachtgevers lopen daarmee geen risico dat ze loonheffing moeten afdragen of met andere verrassingen te maken krijgen.
Om hier gebruik van te maken zal je minimaal €75 per uur moeten berekenen en werk je korter dan één jaar aan opdrachten voor opdrachtgevers.

Minimum uurtarief voor zzp’ers

Het minimum uurtarief voor zzp’ers heeft een beschermende basis en moet tegelijkertijd voorkomen dat werkgevers gebruik maken van schijnzelfstandigheid. Het is voor jou belangrijk om rekening te houden met 15 tot 18 euro per uur om niet in een arbeidsovereenkomst te belanden. En wil je volledig zelfstandig werken, zonder dat je daarvoor een opdrachtgeversverklaring moet tekenen met jouw opdrachtgever? Vanaf €75 per uur kun je gebruik maken van de opt-out-regeling. Dat is een minimaal uurtarief voor zzp’ers, waarmee je kunt spreken van volledige zelfstandigheid zonder dat iemand daar vragen over zal stellen.

Voorbeeldtarieven zzp’ers per branche

Benieuwd naar de gemiddelde uurtarieven voor zzp’ers per branche? Helaas komen veel zelfstandigen niet standaard een de minimale tarieven die de overheid wenselijk acht.

De laagste inkomens zijn er voor schoonkamers, kappers, pedicures en schoonheidsspecialisten. Zij verdienen als zzp’er zo’n €12 tot €16 per uur, waarbij de schoonheidsspecialiste een positieve uitzondering is met een maximum tot €25.

De hoogste minimuminkomens zijn voor bedrijfsorganisatiedeskundigen en organisatie-adviseurs. Zij kunnen rekenen op €80 tot €150 per uur, veel meer dan vergelijkbare medewerkers in loondienst.

Metselaars en timmermannen kunnen rekenen op €20 tot €35 per uur, terwijl een financieel adviseur of effectenmakelaar kan rekenen op €50 als minimum uurtarief voor zzp’ers.

Probeer per branche vast te stellen wat andere zzp’ers berekenen als uurtarieven. Houd rekening met de ervaring die je hebt opgedaan en denk na over de waarde die je levert, in plaats van alleen de uren die je maakt. En vind je dat zelf lastig? Financieel adviseurs helpen je graag bij het vaststellen van jouw ideale uurtarief als zzp’er.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...