Home » Kosten aftrekken » Lunchkosten als zzp’er: mag ik die aftrekken?

Lunchkosten als zzp’er: mag ik die aftrekken?

Zijn lunchkosten aftrekbaar voor zzp’ers? Een belangrijke vraag, waar meerdere antwoorden op bestaan. De Belastingdienst hanteert twee verschillende systemen. Je kunt zelf bepalen welk systeem je kiest. Het systeem bepaalt welke kosten voor lunches en representatie je mag aftrekken. Standaard zijn er geen lunchkosten aftrekbaar, tot een drempel van €4.500 per jaar. Wel kun je de btw meteen aftrekken, omdat je dat doet tijdens de btw-aangifte. Je kunt kiezen voor het tweede systeem, waarbij je geen last hebt van de drempelwaarde. In ruil daarvoor is slechts 80 procent van de lunchkosten fiscaal aftrekbaar. Wij zetten de beide mogelijkheden voor je op een rij.

 

Twee systemen: met of zonder drempel

Je mag lunchkosten aftrekken als zzp’er als er sprake is van een aantoonbaar zakelijk karakter. Een gewone lunch tijdens werktijd is niet aftrekbaar, maar een lunch met een klant is dat wel. Afhankelijk van het systeem dat je kiest mag je een gedeelte of het volledige bedrag boven een drempelwaarde aftrekken. Je hebt de keuze uit de volgende systemen:

 • Lunchkosten aftrekken met drempel
 • Lunchkosten aftrekken zonder drempel

Lunchkosten aftrekken met drempel

Gebruik je de drempel? Dan mag je lunchkosten en kosten voor representatie aftrekken vanaf €4.500. Boven die waarde mag je het volledige bedrag dat je betaalt aftrekken. De drempel is behoorlijk hoog en daardoor voor de meeste zzp’ers niet interessant.

Stel dat je in een jaar tijd €2.000 uitgeeft aan eten en drinken, €2.500 aan een congres dat je organiseert en nog eens €3.000 aan reis- en verblijfkosten om een ander congres te bezoeken. Je besteedt in totaal dan €7.500. Je mag maximaal €1.500 aftrekken aan reis- en verblijfkosten, waarna er €1.500 overblijft aan kosten voor lunches en representatie, boven de drempelwaarde van €4.500. Over de drempelwaarde betaal je gewoon belasting.

Lunchkosten aftrekken zonder drempel

Kies je voor aftrek zonder de drempelwaarde? Dan mag je 80% van de kosten aftrekken. Dit percentage geldt voor lunches, diners, congressen en cursussen die je volgt. Je mag nog steeds maximaal €1.500 aftrekken voor reis- en verblijfkosten.

Als je zoals in het bovenstaande voorbeeld €7.500 uitgeeft mag je daarvan €1.500 aftrekken als reis- en verblijfkosten. Daarnaast mag je 80% aftrekken van de overige €6.000, waardoor het gaat om nog eens €4.800. Het is daarmee een fiscaal meer voordelige optie dan het systeem met de drempel. Pas als je duizenden euro’s meer aan kosten per jaar maakt wordt de drempelwaarde interessant, waardoor je daar als zzp’er over het algemeen niet aan komt.

Btw aftrekbaar? Twee voorbeelden

Of je de btw mag aftrekken voor lunchkosten hangt af van de situatie. De mag de btw bijvoorbeeld niet aftrekken als:

 • Je eet of drinkt in een horecagelegenheid
 • Een cateraar het eten of drinken verzorgt in een afgehuurde ruimte

Koop je eten in de supermarkt en nuttig je dat vervolgens samen met de klant? Dan mag je de btw wel aftrekken tijdens de btw-aangifte.

We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij om het duidelijker te maken. Stel dat je met een klant gaat eten bij een horecagelegenheid en de rekening bedraag €60. Je mag daar dan standaard 80% van aftrekken. Het gaat om €48 aan zakelijke kosten, indien je besluit om geen gebruik te maken van de drempelwaarde.

Stel dat je voor diezelfde €60 lunch haalt bij de supermarkt, dan mag je daar eerst 6% btw van aftrekken. Er gaat daardoor €3,40 aan btw af, waardoor er €56,60 overblijft. Daarvan mag je 80% aftrekken van de winst, dat is €45,28.

Zakelijke lunch aftrekken

Heb je een zakelijke lunch met een klant en betaal je daarvoor een bedrag van €65? Als je daar vervolgens €5 fooi bij geeft gaat het in totaal om €70. Indien je eet in een horecagelegenheid mag je de btw daarvan niet aftrekken. Van het totaalbedrag dat je betaalt komt er 20%v voor jouw rekening, als je geen gebruik maakt van de drempelwaarde. Je mag 80% van de kosten berekenen als zakelijke kosten, dus het gaat om €56. Dat bedrag breng je daarmee in mindering op de winst, waardoor die lager uitvalt en je minder inkomstenbelasting betaalt.

Het is belangrijk dat jouw etentje of lunch een zakelijk karakter heeft. Laat met de bon zien dat jullie samen hebben gegeten en gedronken. Vermeld op de bon ook de naam van de klant. Het helpt als je in je agenda een afspraak hebt staan met die klant, zodat je later aan kunt tonen met wie je de lunch hebt gebruikt. Op die manier kun je de Belastingdienst het zakelijke karakter aantonen, zodat je het fiscale voordeel op een eerlijke wijze kunt toepassen.

Een belangrijke uitzondering geldt voor cursussen die je geeft, waarbij jij de lunch voor cursisten verzorgt. In dat geval mag je de lunch voor 100% terugvorderen, inclusief de btw. De cursisten moeten iets te eten krijgen, waardoor er volgens de Belastingdienst sprake is van een volledig zakelijk karakter.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...