Leaseauto

Meer over een leaseauto als ZZP'er

Vind hieronder veelgestelde vragen over leaseauto's.

Hoe werkt het leasen van een auto als ZZP'er?

Er zijn genoeg vormen van ZZP-werk waarbij je ook vaak naar andere steden moet reizen, en dan is een auto wel zo makkelijk. Een manier waarop je een auto in jouw bezit kunt krijgen is door er eentje te leasen, maar dan wil je dit natuurlijk wel op de slimst mogelijke manier doen. Vandaar dat wij tips hebben voor het vergelijke van ZZP-lease auto’s en veelgestelde vragen beantwoorden In principe zijn er twee mogelijkheden wanneer het aankomt op het leasen als een ZZP’er. Je kunt de auto particulier leasen, waardoor het geen verschil maakt dat je als ZZP’er huurt.


De andere optie is om het als een zakelijke auto te leasen, zoals een bedrijf dat zou doen. In dat geval krijg je wel te maken met bijtelling. Deze bijtelling gaat tellen wanneer je meer dan 500km per jaar in privéritten maakt, als ZZP’er kom je hier al snel aan en kun je er dus maar beter vanuit gaan. De fiscus ziet dit dan als loon in natura, daar moet natuurlijk belasting over worden betaald. Over het algemeen betaal je 22% bijtelling, tenzij het gaat om een volledige elektrische auto. Over een elektrische auto, geen hybride, betaal je 4% bijtelling. Het budgetplafond hiervoor is 50,000 euro, over alles wat hierboven zit moet je 22% bijtelling betalen.


De twee soorten lease: Financial lease en Operational lease

Als je particulier gaat leasen dan zijn er twee soorten lease waar je uit kunt kiezen. Ook is het wel handig om de voordelen van beide vormen te kennen, dus die hebben we ook op een rijtje gezet.


Als eerste is er de financial lease, hierbij betaal je jouw auto eigenlijk af in termijnen. Aan het einde is de auto dus ook jouw eigendom. Dit is op zich al een voordeel, je eindigt uiteindelijk met een eigen auto. Hier komen dan weer de voordelen bij dat je deze auto kunt afschrijven en dat je de BTW kunt terugvorderen. Ook is de rente die je hebt betaald aftrekbaar. Financial lease heet dus veel fiscale voordelen. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat het contract een vaste looptijd, ergens tussen de 12 en 60 maanden.


In het geval van operational lease lijkt het meer op het huren van een auto. De leasemaatschappij blijft dus ten alle tijden de juridische en economische eigenaar van de auto. Hiermee loop je dus wel wat fiscale voordelen mis. Gelukkig heet operational lease weer andere voordelen.


Wanneer je kiest voor het volledige pakketje van full operational lease dan regelt de leasemaatschappij alles voor jou. Belasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties worden allemaal geregeld. Die scheelt jou een hoop moeite, stress en tijd.


Tips voor het kiezen van een leaseauto

Wanneer je hebt gekozen wat voor soort lease je wilt aangaan ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn nog genoeg keuzes die je moet maken. Om jou hierbij te helpen hebben we natuurlijk de ZZPVergelijker, maar met deze extra tips weet je waar je goed op moet letten.


HOUD ER REKENING MEE DAT DE AUTO ENKELE JAREN MEE MOET Stel dat je nu nog alleen bent met jouw partner en een leuke sportauto er dus ook mee door kan maar jullie denken wel al aan kinderen, dan kan het zomaar zo zijn dat je binnen de aankomende vijf jaar een grotere auto nodig hebt. Het is daarom altijd slimmer om eerder voor praktisch te kiezen dan voor leuk. Ook als je bijvoorbeeld een keer op vakantie wilt is een ruime auto een stuk praktischer dan een sportauto.


OVERWEEG OM EEN GEBRUIKTE AUTO TE KIEZEN Als je een leaseauto gaat uitkiezen dan kun je een nieuwe krijgen maar ook een jong gebruikte leaseauto. Dat is natuurlijk goedkoper en als hij nog maar kort in gebruik is dan zal je het er ook niet echt in merken. Meestal heb je in dat geval een veel betere deal dan wanneer je voor een gloednieuwe leaseauto kiest.


BEKIJK DE AUTO EERST IN HET ECHT We raden je aan om zeker eerst online te gaan vergelijken met behulp van ZZPVergelijker, maar vergeet zeker niet de auto te bekijken voor je hem aanschaft. Idealiter kun je ook een proefrit maken in de auto zodat je zeker weet dat deze auto aan jouw wensen voldoet en dat hij het geld waard is. BEKIJK DE AUTO EERST IN HET ECHT We raden je aan om zeker eerst online te gaan vergelijken met behulp van ZZPVergelijker, maar vergeet zeker niet de auto te bekijken voor je hem aanschaft. Idealiter kun je ook een proefrit maken in de auto zodat je zeker weet dat deze auto aan jouw wensen voldoet en dat hij het geld waard is.


LET OP AANBIEDINGEN Zelfs wanneer het aankomt op het leasen van auto’s zijn er aanbiedingen te vinden. Zo zie je het dus soms dat leasemaatschappijen een upgrade pakket aanbieden voor een scherpe prijs. Hier wil je natuurlijk gebruik van maken. Houd jouw favoriete leasemaatschappijen dus goed in de gaten.