Home » Inkomstenbelasting » Krijg ik als zzp’er een voorlopige aanslag van de Belastingdienst?

Krijg ik als zzp’er een voorlopige aanslag van de Belastingdienst?

Wil je als zzp’er een voorlopige aanslag ontvangen? Die kun je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. En sterker nog, na jouw eerste aangifte inkomstenbelasting als zelfstandige zal je die over het algemeen automatisch ontvangen. De voorlopige aanslag voor zzp’ers werkt hetzelfde als voor iedereen in loondienst. Het is een manier om jouw inkomstenbelasting verdeeld over het jaar te betalen. Dat voorkomt dat je één keer per jaar een pittige aanslag krijgt, waar je mogelijk geen rekening mee had gehouden.

 

We zetten de voordelen en de nadelen van een voorlopige aanslag als zelfstandige voor je op een rij. Ontdek op die manier of het voor jou verstandig is om daar gebruik van te maken. Het voorkomt vervelende verrassingen, maar betekent aan de andere kant dat je maandelijks bedragen aan inkomstenbelasting over dient te maken.

Wat is een voorlopige aanslag?

De voorlopige aanslag is een inschatting van de inkomstenbelasting die je zal moeten betalen. De Belastingdienst vraagt je één keer per jaar de aangifte inkomstenbelasting te doen. Dat doe je nadat het jaar voorbij is, tijdens het eerste kwartaal. In de eerste maanden van het nieuwe jaar maak je de balans op, met de bedragen die je hebt verdient. Als werknemer in loondienst kun je vertrouwen op de werkgever die dit voor je doet, al dien je zelf de aangifte te doen op basis van jouw bruto inkomen. Als ondernemer bereken je zelf de omzet, de inkoopkosten, bruto winst, andere kosten en de uiteindelijke netto winst die je maakte.

Met een voorlopige aanslag voorkom je dat je over die winst in één keer een groot bedrag aan inkomstenbelasting dient te betalen. Je maakt gebruik van een voorlopige betaling, zoals dat voor medewerkers in loondienst ook gebruikelijk is. Iedere maand betaal je alvast een bedrag aan belasting. De aangifte inkomstenbelasting bepaalt het definitieve bedrag aan belasting dat je moet betalen, dat de Belastingdienst zal verrekenen met de betalingen die je al hebt gedaan.

Stel dat je maandelijks 750 euro overmaakt op basis van de voorlopige aanslag en aan het eind van het jaar blijkt dat je 8.500 euro inkomstenbelasting dient te betalen. Je hebt dan al 12x 750 euro overgemaakt, goed voor in totaal 9.000 euro. Je zal in dat geval 500 euro terugkrijgen van de Belastingdienst. Blijkt andersom dat je 9.750 inkomstenbelasting dient te betalen? Dan vraagt de Belastingdienst je om een bedrag van 750 euro extra over te maken.

De hoogte van de voorlopige aanslag zal de Belastingdienst voor je bepalen. Dat gebeurt aan de hand van jouw inkomsten uit het voorgaande kalenderjaar, gecombineerd met jouw inschatting voor het komende jaar. Verwacht je veel meer of veel minder te verdienen? Daarmee kun je de hoogte van de voorlopige aanslag voor zzp’ers aanpassen.

Voordelen voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag voor zzp’ers biedt een paar belangrijke voordelen:

Geen vervelende fiscale verrassingen

Een jaar lang lekker aan het ondernemen geweest? Als je vergeet rekening te houden met de inkomstenbelasting kan dat een vervelende verrassing zijn. Afhankelijk van de winst die je maakte kan dit om duizenden euro’s gaan, die je in één keer over dient te maken.

Stok achter de deur: gespreid betalen

Met een voorlopige aanslag verplicht je jezelf om gespreid alvast de inkomstenbelasting te betalen. Je maakt iedere maand een bedrag over, als belangrijke stok achter de deur.

Tip: betaal je een relatief hoge voorlopige aanslag? Dan kan het een handige spaarpot zijn, omdat je aan het eind van het jaar het te veel betaalde bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.

Meer overzicht over netto-inkomsten

Dankzij de voorlopige aanslag kun je de netto-inkomsten goed vergelijken met de uitgaven die je doet. Het voorkomt de verleiding om jouw bruto-winst te gebruiken als inkomen, terwijl je daar eigenlijk nog inkomstenbelasting over dient te betalen.

Wil je gebruik maken van zo’n voorlopige aanslag voor zzp’ers? Je kunt je daar ook tussentijds voor aanmelden met een Verzoek Voorlopige Aanslag bij de Belastingdienst. Geef aan wat je dit jaar tot nu toe hebt verdiend en wat je inschatting is voor de rest van het jaar. Op die manier kun je zo snel mogelijk starten met het vooruit betalen van de te verwachte bedragen aan inkomstenbelasting.

Nadelen voorlopige aanslag

Ben je aan de andere kant benieuwd naar de nadelen van een voorlopige aanslag voor zzp’ers voor de inkomstenbelasting? We zetten ook die voor je op een rij:

Minder ruimte om te investeren

De voorlopige aanslag verplicht je om maandelijks je inkomstenbelasting over te maken. Dat geld kun je niet gebruiken voor andere investeringen, waardoor je financiële ruimte afneemt. Houd er wel rekening mee dat je het geld aan het eind van het jaar sowieso had moeten betalen, dus dat je het alleen voor investeringen op korte termijn had kunnen gebruiken.

Inschatting voor het komende jaar

Je dient in te schatten wat je het komende jaar gaat verdienen. Blijkt die inschatting (veel) te hoog of te laag? Dan betaal je te veel of te weinig aan inkomstenbelasting, waardoor er uiteindelijk nog een (flinke) verrekening plaats zal moeten vinden.

Geen rente over gereserveerde inkomstenbelasting

Zou je de inkomstenbelasting per maand zelf reserveren op een aparte spaarrekening? Je kunt het bedrag dan aan het eind van het belastingjaar betalen, nadat je daar een jaar rente over hebt ontvangen. Met name bij grotere bedragen kan dat een interessante rente opleveren. Je hoeft andersom namelijk geen rente te vergoeden aan de Belastingdienst, als je als zzp’er besluit achteraf je inkomstenbelasting te voldoen.

Voorlopige aanslag zzp verplicht?

De voorlopige aanslag voor zzp’ers is niet verplicht. Krijg je deze door de Belastingdienst toegestuurd en wil je daar liever geen gebruik van maken? Je kunt aangeven dat je verwacht geen inkomsten te hebben uit je eigen onderneming. Op die manier daalt het te betalen bedrag per maand naar 0 euro. Houd er wel rekening mee dat je zelf bedragen dient te reserveren als je blijft ondernemen en daar wel winst uit verwacht.

Je kunt bijvoorbeeld 25 tot 45 procent van je bruto-inkomen reserveren. Met name de hogere percentages zijn verstandig, omdat de kans daarmee groot is dat je aan het eind van het jaar minder hoeft te betalen. Er blijft geld over, omdat je voorkomt dat je op een te grote voet gaat leven. Belastingadviseurs kunnen je daar goed bij helpen, als je er zelf niet goed uitkomt.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...