kosten mobiele telefoon aftrekbaar, kosten aanschaf mobiele telefoon aftrekbaar

Kosten mobiele telefoon zzp’er: mag ik die aftrekken?

Zijn de kosten van jouw mobiele telefoon aftrekbaar als zzp’er? Een belangrijke vraag die veel zelfstandigen stellen. De kosten voor jouw zakelijke telefoongesprekken zijn meestal aftrekbaar, maar daar stelt de Belastingdienst een paar belangrijke voorwaarden aan.

De kosten voor jouw mobiele telefoon zijn aftrekbaar als het gaat om een telefoon van de zaak. De kosten om daarmee te bellen kunnen ook aftrekbaar zijn als het een privé-telefoon is, in ieder geval gedeeltelijk. Met de aftrekbare kosten verlaag je de winst, waardoor je minder belasting betaalt en je daar fiscaal voordeel van hebt.

Telefoon van de zaak

Heb je een telefoon van de zaak? Hier is sprake van als je die zakelijk koopt, op naam van jouw bedrijf. In dat geval zijn de kosten van de mobiele telefoon aftrekbaar voor jou als zzp’er.

Let op: kost de telefoon meer dan 450 euro, exclusief btw? De Belastingdienst ziet dat als een investering in plaats van kostenpost. Je moet de telefoon opnemen op de balans, om daarop jaarlijks te kunnen afschrijven. De jaarlijkse afschrijving mag je opvoeren als aftrekbare kosten.

Koop je een telefoon privé, om daar vervolgens ook zakelijk mee te bellen? De telefoon zelf is dan niet aftrekbaar, de belkosten zijn dat wel (gedeeltelijk).

Kosten aftrekbaar?

Een telefoon die je zakelijk koopt staat op naam van jouw bedrijf. De kosten voor de aanschaf van de mobiele telefoon zijn dan aftrekbaar, op basis van de afschrijvingen die je jaarlijks doet. Bovendien mag je de btw verrekenen bij de aangifte omzetbelasting.

Stel dat je een telefoon koopt voor 726 euro, inclusief btw. Dan is er sprake van een prijs van 600 euro exclusief btw, plus 126 euro aan btw. De btw mag je bij de eerstvolgende aangifte omzetbelasting verrekenen. Je verrekent die ten opzichte van de btw die je van klanten ontvangt, over rekeningen of facturen. De overige 600 euro ‘activeer’ je op de balans. Je neemt de telefoon op de balans op. Als je de telefoon in 2 jaar wilt afschrijven mag je jaarlijks 150 euro aan afschrijving aftrekken van de winst die je maakt. Op die manier breng je in 2 jaar tijd de volledige kosten van de telefoon in mindering op de winst. Is er sprake van restwaarde? Dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden bij de afschrijvingen.

Van een zakelijke telefoon mag je ook alle belkosten, kosten voor mobiel internet en andere abonnementskosten zakelijk aftrekken. Let er wel op dat de telefoonkosten afgeboekt moeten worden van een zakelijke rekening.

Let op: een vaste telefoonlijn is niet aftrekbaar, de Belastingdienst ziet dit als een privé-aanschaf. Gebruik je een tweede vaste lijn voor een kantoor aan huis? De kosten daarvoor mag je wel aftrekken.

Zakelijk bellen met privé-abonnement

Heb je een privé-abonnement waarmee je ook zakelijk belt? De kosten voor jouw mobiele telefoon zijn dan gedeeltelijk aftrekbaar. De kosten die je zakelijk maakt zijn aftrekbaar, maar dat gedeelte zal je zelf moeten vaststellen. De Belastingdienst staat je toe om het gedeeltelijk zakelijk gebruik in te schatten, zonder dat je dit hoeft te specificeren.

Probeer een week lang na te gaan hoe je de telefoon gebruikt. Bel je vooral zakelijk en stuur je privé af en toe een WhatsApp-bericht? Je bent zelf verantwoordelijk voor de inschatting, waarbij de Belastingdienst uitgaat van redelijkheid. Het is goed mogelijk om 60 tot 80 procent van de kosten aan te merken als zakelijk, mits je de telefoon veel zakelijk gebruikt. Ga uit van je eigen bel- en gebruikspatroon. En houd er rekening mee dat de Belastingdienst je achteraf om een specificatie kan vragen. Jouw facturen en specificaties moeten dan aantonen dat je de privé-telefoon inderdaad voor dat gedeelte zakelijk gebruikt.

Tip: het is niet verplicht om jouw telefoon op jouw bedrijfsnaam te registreren. Je mag de telefoon privé kopen. Houd er wel rekening mee dat je het zakelijke gebruik dan moet inschatten. Voor dat percentage mag je zakelijke kosten aftrekken, terwijl je voor de rest van het deel privé betaalt.

Noodzakelijkheidscriterium sinds 2015

Sinds 2015 mogelijk om gebruik te maken van het noodzakelijkheidscriterium. Je dient als zzp’er aan te tonen dat je apparatuur nodig hebt voor je werk, om de kosten daarvan te mogen aftrekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor een smartphone of een tablet die je aanschaft. Je mag de kosten voor een mobiele telefoon aftrekken als zzp’er, mits je daar niet zonder kunt om jouw werk te kunnen doen.

Je hoeft dankzij het noodzakelijkheidscriterium geen rekening mee te houden met eventueel privégebruik van deze aankopen. Gebruik je een smartphone om jouw werk te doen, maar controleer je daarmee ook af en toe of je privé een mailtje hebt ontvangen? Dat is geen probleem meer, mits je de telefoon maar nodig hebt om er zakelijk goed mee te kunnen werken.

Vind je het lastig om te bepalen of de kosten voor jouw mobiele telefoon aftrekbaar zijn als zzp’er? Belastingadviseurs vertellen je daar graag meer over.

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)