Home » Arbeidsongeschiktheidsverzekering » Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: de premies op een rij

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: de premies op een rij

Benieuwd naar de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers? De premie die je betaalt is sterk afhankelijk van het inkomen dat je wilt verzekeren en andere keuzes die je maakt. Toch valt daar wel iets over te zeggen, omdat zzp’ers gemiddeld een euro per declarabel uur betalen voor hun AOV. Heb je een lichamelijk zwaar beroep? Houd er dan rekening mee dat die kosten twee keer zo hoog kunnen uitvallen, waardoor je zo’n twee euro per uur betaalt.

Wat veel zzp’ers niet weten is dat je zelf invloed hebt op de hoogte van de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die je betaalt. Je bepaalt zelf bijvoorbeeld het verzekerde bedrag, het type arbeid dat je wilt accepteren en een aantal andere zaken. Je kunt de kosten daarmee omlaag brengen of kiezen voor een hogere uitkering, afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. Wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost is daardoor lastig precies aan te geven. Een adviseur kan je helpen een goede berekening te maken, zodat je daar wel een duidelijk beeld van krijgt.

Gemiddelde kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

De gemiddelde kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangen sterk af van het verzekerde bedrag. Uitgaande van €1.500 per maand als verzekerd bedrag is het mogelijk om voor circa €1 per declarabel uur een polis af te sluiten. Dat is gebaseerd op zo’n 80 declarabele uren per maand.

Dit zijn de uren die je als zelfstandige voor klanten werkt, waar je uiteindelijk een factuur voor kunt sturen. Het betekent dat je circa 20 uur per week betaald aan het werk bent. Door de kosten voor je AOV daarover te verdelen kom je er eenvoudig achter wat de polis je kost in verhouding tot de bedragen die je kunt verdienen. Indien je €40 per uur berekent betaal je 2,5% aan premie, waardoor je voordeliger uit bent dan veel zzp’ers denken.

Invloed op de kosten uitoefenen

Je hebt zelf invloed op de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat betekent dat je zelf kunt bepalen wat een polis kost, afhankelijk van de keuzes die je maakt. We zetten drie mogelijkheden op een rij om de premie te beïnvloeden:

Eigen risico

Kun je zelf een periode overbruggen, totdat de uitkering ingaat? Met een eigenrisicoperiode zorg je ervoor dat de premie lager uit zal vallen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om de eerste paar maanden of zelfs de eerste twee jaar zelf te overbruggen. Een verzekeraar hoeft dan nog niet uit te keren, waardoor het risico afneemt en jij een lagere premie betaalt.

Verzekerd bedrag

Het bedrag dat je wilt verzekeren heeft grote invloed op de kosten die je betaalt. Wil jij je inkomen volledig op peil houden als je arbeidsongeschikt raakt? De premie is dan hoger dan wanneer je alleen de vaste lasten wilt kunnen blijven betalen. Hoe hoger het bedrag dat je wilt verzekeren, des te hoger ook de premie die je daarvoor betaalt.

Duur van de uitkering

Wil je de uitkering blijven ontvangen tot je 60 of 67 jaar bent? Dat heeft invloed op de premie die je betaalt. Je kunt er ook voor kiezen om de arbeidsongeschiktheidsverzekering 5 jaar of een andere periode uit te laten keren? Op die manier heb je zelf invloed op de kosten, waardoor je die makkelijker in de hand kunt houden.

Hoogte van de premie

Uiteraard zijn er meer factoren van invloed op de hoogte van de premie, en dus de kosten die je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt. Met name je leeftijd is van invloed, net als het beroep dat je uitoefent. Verzekeraars weten bijvoorbeeld dat hoveniers en timmermannen relatief wakker en eerder arbeidsongeschikt raken dan een accountant of een sales-professional. Verzekeraars schatten het risico op arbeidsongeschiktheid in, om je op basis daarvan een voorstel te doen voor de te betalen premie.

Wil je een bedrag van €24.000 per jaar verzekeren? Dat betekent een uitkering van €2.000 per maand, waarvoor je vanuit twee verschillende beroepen twee verschillende premies kunt betalen. Een sales-professional is waarschijnlijk goedkoper uit dan een timmerman, iets dat tot meer dan honderd euro per maand kan schelen.

Alternatieven en hun kosten

Een zzp verzekering voor arbeidsongeschiktheid is een van de keuzes. Er zijn daarnaast alternatieven beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Je kunt dan denken aan een broodfonds, net als een vrijwillige verzekering bij het UWV. Die vrijwillige verzekering dien je binnen 13 weken nadat je verplichte verzekering vanuit loondienst of een uitkering afloopt aan te vragen. Je kunt je vrijwillig blijven verzekeren, optioneel uit te breiden met een WIA-dekking.

En zoek je naar een mogelijkheid om er met zelfstandigen onderling voor te zorgen dat je gedekt bent bij arbeidsongeschiktheid? Dan is een broodfonds het overwegen waard. Je zorgt er samen met andere zzp’ers voor dat je geld inlegt, allemaal op een eigen broodfondsrekening. Zodra een van de deelnemers ziek wordt meldt hij of zij dat bij het bestuur. Het bestuur zorgt vervolgens voor maandelijkse schenkingen, om de zieke tegemoet te komen. Je kunt daar gedurende twee jaar gebruik van maken, zodat je de kans hebt om binnen die periode te herstellen of ander werk te gaan zoeken.

Je hebt daarmee de keuze uit meerdere oplossingen bij arbeidsongeschiktheid. En wil je gebruik maken van de AOV, maar daarvoor niet te veel kosten maken? Je hebt zelf invloed op het bedrag dat je per maand betaalt, aan de hand van onze bovenstaande tips. Zorg er daarmee voor dat je de kosten per maand kunt drukken of vergelijk de verschillende mogelijkheden. Voorkom dat je te veel betaalt of laat je adviseren over de mogelijkheden, bijvoorbeeld aan de hand van een berekening.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...