Home » Privé auto » Kilometervergoeding privé-auto: hoe werkt dat?

Kilometervergoeding privé-auto: hoe werkt dat?

Gebruik maken van de kilometervergoeding voor zzp’ers met een privé-auto, maar weet je niet precies hoe dat werkt? Je mag kosten per kilometer door jouw bedrijf laten vergoeden, zodat je daar privé niet volledig voor hoeft op te draaien. Dat geldt voor een privé-auto die je zakelijk rijdt, maar ook voor een auto die je huurt om zakelijke ritten te maken.

De kilometervergoeding voor een privé-auto als zzp’er helpt je om de kosten voor zakelijke ritten ook netjes zakelijk te betalen. Het is dé manier waarop een auto in privé een goede keuze kan zijn voor jou als zelfstandige. En koop je een auto zakelijk, zodat die onderdeel wordt van jouw zakelijke vermogen? In dat geval is de kilometervergoeding niet op jou van toepassing. Je maakt de kosten automatisch zakelijk, waardoor het niet nodig is om privé kosten bij jouw bedrijf in rekening te brengen.

Wat is de kilometervergoeding?

De kilometervergoeding voor zzp’ers met een privé-auto is bedoeld om zakelijke kosten zoveel mogelijk zakelijk te maken. Stel dat je een auto privé koopt en je daar €25.000 voor betaalt. Naarmate je de auto langer hebt en daar meer kilometers mee rijdt neemt de waarde daarvan af. Het is het gevolg van afschrijvingen, omdat de dagwaarde van de auto afneemt.

Stel dat je 15.000 kilometer rijdt, waarvan 10.000 kilometer zakelijk. Dan zijn jouw zakelijke ritten goed voor tweederde van de afschrijving. Na 4 tot 5 jaar is de auto bijvoorbeeld nog €9.000 waard. Je dient er privé een hoop geld bij te leggen om weer een vergelijkbare auto te kopen, terwijl je veel van de ritten zakelijk hebt gemaakt. Om je daarvoor te compenseren mag je een deel van de kosten zakelijk opvoeren. De methode daarvoor noemen we de kilometervergoeding, omdat je per gereden zakelijke kilometer €0,19 in rekening mag brengen bij jouw bedrijf.

Het is belangrijk om een rittenregistratie bij te houden voor de ritten die je maakt, zowel privé als zakelijk. Je kunt op die manier heel direct de te vergoeden kilometers berekenen. Daarnaast kun je aantonen welk deel van de ritten je zakelijk maakt en hoeveel je privé met de auto rijdt. Op basis daarvan kun je de btw verrekenen, omdat je een deel zakelijk kunt gebruiken voor de voorbelasting. We leggen het je hieronder graag helder uit. En vind je het zelf toch nog lastig? Financieel adviseurs helpen je graag alle belangrijke kosten en mogelijkheden in kaart te brengen, zodat je geen voordelen over het hoofd ziet.

Auto huren als zzp’er: ook kilometervergoeding

De kilometervergoeding voor zzp’ers met een privé-auto geldt ook voor huurauto’s. Huur jij privé een auto, bijvoorbeeld om naar een verjaardag te gaan of er een dagje op uit te trekken? Die kosten maak je gewoon privé, zodat je niets hoeft te verrekenen. Gebruik je de huurauto ’s morgens ook even om naar een klant 45 kilometer verderop te rijden en weer terug? Het gaat om een zakelijke rit met een privé-auto, waardoor je die twee keer 45 kilometer (heen en terug) gewoon mag laten vergoeden. Je brengt €17,10 in rekening bij jouw bedrijf, op basis van de 90 kilometer die je met de huurauto hebt gereden.

Waarom bijhouden: 19 cent per kilometer

De kilometervergoeding voor een privé-auto van zzp’ers geldt voor huurauto’s en voor een auto die je privé bezit. Door een rittenregistratie bij te houden kun je aantonen welke ritten je maakte. Voor alle zakelijke kilometers mag je 19 cent in rekening brengen bij jouw bedrijf. Als je regelmatig klanten bezoekt of andere zakelijke ritten maakt kan het gaan om honderden euro’s per maand. Dat geld kun je vanuit jouw bedrijf overmaken naar je privé-rekening. Op die manier ontvang je privé een compensatie voor de kosten die je maakt, om zakelijk te kunnen rijden.

Houd er rekening mee dat de 19 cent per kilometer staat voor alle kosten die je privé met de auto maakt. Je zal privé moeten tanken, reparaties moeten laten uitvoeren en onderhoud laten plegen. De kosten die je daarvoor maakt zijn privé en kun je zakelijk dus niet aftrekken van de winst. Wil je die kosten wel graag zakelijk maken? Je kunt de auto zakelijk kopen. Of een zakelijke auto een betere keuze is dan een auto in privé hangt af van een aantal verschillende factoren. Zet de beide mogelijkheden naast elkaar om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Gevolgen voor de btw

Enige uitzondering op de kosten in privé zijn de gevolgen voor de btw. Rijd je een auto in privé en gebruik je de kilometervergoeding? Je kunt met de rittenregistratie bovendien aantonen welk deel van de ritten je zakelijk en privé maakt. Rijd je jaarlijks 15.000 kilometer, waarvan 10.000 zakelijk? Dan maak je 67% van de ritten zakelijk, waardoor je dat deel van de btw over brandstof, onderhoud en reparaties zakelijk mag opvoeren als voorbelasting.

Stel dat je €450 betaalt voor onderhoud aan de auto, waarvan €94,50 aan btw. Je mag daar dan 67% van boeken als voorbelasting, goed voor een bedrag van €63,32. Op die manier hoef je de btw over het deel dat je zakelijk rijdt niet privé te betalen.

De kilometervergoeding en verrekening van de btw zorgen ervoor dat je privé een compensatie ontvangt voor de kosten die je zakelijk maakt. Dat betekent niet dat je die bedragen niet hoeft te betalen. Je maakt de kilometervergoeding zakelijk over naar je privé-rekening, waardoor de kosten afgaan van de winst die je maakt. Over die winst betaal je inkomstenbelasting, die door de zakelijke kosten lager uitvalt. Je betaalt minder belasting en hebt op die manier fiscaal voordeel. De btw die je mag verrekenen zorgt ervoor dat je bij de btw-aangifte minder hoeft te betalen. Ook op die manier heb je zakelijk voordeel van de verrekening.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...