Book holder
Home
Blog
Inschrijven bij de KvK: zo werkt het als zzp'er
Home
Blog
Inschrijven bij de KvK: zo werkt het als zzp'er

Inschrijven bij de KvK: zo werkt het als zzp'er

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

Inschrijven bij de KvK als zzp'er, maar weet je niet goed hoe dat werkt? Het is het begin van je bedrijf, waarmee je officieel van start kunt gaan. Wij leggen je uit wat er komt kijken bij een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zodat jouw bedrijf in het Handelsregister komt te staan. Dat Handelsregister van de KvK is een grote database. Hierin staan alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen. Het register is eigendom van de overheid, maar het is de Kamer van Koophandel die daar de verantwoordelijkheid voor draagt.

Door je in te schrijven bij de KvK als zzp'er geef je de gegevens van jouw bedrijf op. Het gaat in de basis om:

  • De bedrijfsnaam
  • Jouw KvK-nummer
  • Het vestigingsnummer
  • De adresgegevens

Tip: de bovenstaande gegevens zijn openbaar beschikbaar, zodat jij je inschrijft bij de KvK. Dat betekent ook dat andere bedrijven contact met je kunnen opnemen, voor mailings en marketingacties. Wil je dat liever niet? Meld je aan voor het Postfilteren/of het Bel-me-niet Register.

Aan inschrijven bij de KvK zijn kosten verbonden. Het gaat om eenmalige kosten voor de inschrijving, naast eventuele kosten voor een uittreksel dat je meteen mee kunt nemen. De Kamer van Koophandel berekent deze kosten om het Handelsregister te kunnen beheren. Daarin kom jij met jouw bedrijf te staan, maar daarin vind je ook de gegevens van andere bedrijven. Ga je zaken doen met een zakelijke klant? Dan heb je in het Handelsregister de mogelijkheid om belangrijke bedrijfsgegevens op te vragen.

Waarom moet ik me inschrijven bij de KvK?

Jouw bedrijf bij de KvK inschrijven is verplicht zodra je voor de Kamer van Koophandel een ondernemer bent. De officiële lezing is dat dit verplicht is als je een bedrijf start met het primaire doel om zelfstandig goederen of diensten te leveren aan anderen, met de insteek om daarmee winst te maken. In de praktijk dien je jouw bedrijf in te schrijven als het niet meer gaat om een hobby of een vriendendienst. Zodra je structureel producten of diensten levert is er waarschijnlijk sprake van een bedrijf.

De overheid stelt inschrijven bij de KvK verplicht, om zicht te houden op het aantal actieve ondernemers in Nederland. Dat is echter niet de enige reden. Vanuit het Handelsregister kun jij namelijk waardevolle informatie achterhalen van andere ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld financiële gegevens opvragen, om na te gaan of een potentiële klant niet onlangs failliet is gegaan. En verder kun je zowel contactgegevens als bevoegdheden van andere partijen achterhalen. Vanuit de KvK-inschrijving door zzp'ers en andere ondernemers kun je er dus zelf voor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Let op: aan het opvragen van gegevens bij de KvK uit het Handelsregister kunnen kosten verbonden zijn. De kosten variëren van €0,50 voor basisgegevens tot een paar euro voor een compleet bedrijfsprofiel. Check hier het overzicht van alle gegevens die je kunt bestellen.

Gegevens uit het handelsregister van de KvK

Het handelsregister van de KvK bevat belangrijke informatie over de onderneming die in wordt geschreven. Deze gegevens worden dankzij dit handelsregister op transparante wijze wordt uitgelicht. Geïnteresseerden kunnen indien gewenst deze gegevens opvragen uit het handelsregister. Het gaat om gegevens over de onderneming zelf, over de producten of diensten die er aangeboden wordt, over wat het bedrijf doet en dergelijke. Denk hierbij aan gegevens zoals de omvang van het bedrijf en een duidelijke omschrijving van wat het bedrijf doet. Ook de adresgegevens van het bedrijf en van de rechtspersonen zijn van belang. Daarnaast worden de contactgegevens zoals het telefoonnummer, het faxnummer, het e-mailadres en het correspondentieadres vermeld in het handelsregister. Ook de privéadressen van de ondernemer en andere gevolmachtigden, gegevens van nevenvestigingen, de rechtsvorm van de onderneming en informatie over de curator in geval van een faillissement. Tenslotte staat er ook veer informatie over andere ondernemingen die op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Eisen waar een ondernemer aan moet voldoen voor de inschrijving

Een ondernemer die van plan is om een bedrijf te starten, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om zich in te kunnen schrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel eist namelijk dat een ondernemer allerlei zaken in orde moet hebben voordat het bedrijf officieel kan worden ingeschreven. De eisen die gelden voor een inschrijving bij de KvK zijn:

  • De zzp’er wordt betaald voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
  • Er is sprake van deelname aan het economisch verkeer in een georganiseerd verband.
  • De zzp’er houdt zich regelmatig bezig met maatschappelijke werkzaamheid.
  • De ondernemer streeft naar winst of kostenbesparing. Dit is een belangrijk doel van het bedrijf.
  • Er wordt openlijk opgetreden, in concurrentie met andere zzp’ers.
  • De ondernemer werkt op zelfstandige wijze en is daarnaast hoofdelijk aansprakelijk voor alles omtrent de onderneming.

Veelgestelde vragen:

Kan een zzp’er zich als buitenlander ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Ja, ook buitenlanders kunnen zich inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel mits ze minstens een onderneming in Nederland hebben. Is dit niet het geval, dan moeten ze wel tenminste enkele ondernemingsactiviteiten in Nederland hebben.

Is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht?

Ja, ondernemingen en rechtspersonen die in Nederland een bedrijf gaan starten zijn sinds juli 2008 wettelijk verplicht om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Het maakt niet uit wat voor soort bedrijf, groot of klein, winst of niet,

Wat is het juiste moment om jezelf bij de KvK in te schrijven?

Het juiste moment om je onderneming in te schrijven is ongeveer een week voor de start van het bedrijf. Je moet hierbij alle belangrijke zaken al op een rijtje hebben en een bepaald bedrag betalen tijdens de registratie.

Wat zijn de kosten die bij een inschrijving bij de KvK komen kijken?

Een inschrijving van een bedrijf in het handelsregister van de Kamer van Koophandel kost vanaf 2014 eenmalig €50 aan inschrijfkosten. Elke onderneming moet deze kosten betalen, ongeacht de grootte van het bedrijf of de rechtsvorm die wordt gekozen.

Inschrijven Kamer van Koophandel: in 5 stappen

Je bij de KvK inschrijven als zzp'er en benieuwd hoe het in de praktijk werkt? Wij zetten het in 5 duidelijke stappen voor je op een rij:

Voorbereiding: check jouw rechtsvorm

Een goede voorbereiding voorkomt vervelende missers. Onderzoek welke rechtsvorm bij je past. Als zzp'er kun je de gebruikelijke eenmanszaak inschrijven, maar onderzoek ook de verschillen met een VOF of bijvoorbeeld een BV. Tip: check bovendien of de bedrijfsnaamdie je wilt inschrijven nog beschikbaar is.

Invullen: online formulier

Om het inschrijven bij de KvK sneller te laten verlopen kun je online alvast alle gegevens invullen. Doe dat zo uitgebreid mogelijk, om kostbare tijd tijdens de afspraak te besparen. Zorg voor volledige antwoorden en beschrijf zo concreet mogelijk wat je van plan bent.

Afspraak op een kantoor in de buurt

Zodra je het online formulier hebt ingevuld zie je online een overzicht van de KvK-kantoren bij jou in de buurt. Je kunt daar een afspraak maken om jouw bedrijf in te schrijven.
Let op: je dient je binnen 1 week nadat je jouw activiteiten bent gestart officieel in te schrijven. Wacht daar dus niet te lang mee.

E-mail van de Kamer van Koophandel

Nadat je online een afspraak hebt gemaakt ontvang je van de KvK een bevestigingsmail. Bewaar deze e-mail goed, omdat hier de gegevens van de afspraak instaan.

Inschrijven: neem een geldig legitimatiebewijs mee

Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de afspraak en neem een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Je ontvangt tijdens de inschrijving jouw KvK-nummer als ondernemer, net als een btw-nummer. De Kamer van Koophandel zal je die nasturen per post.

Aan de slag: bepaal jouw uurtarief

Zodra je inschrijving bij de KvK als zzp'er compleet is kun je officieel aan de slag. Je hebt een KvK-nummer en je ontvangt binnen een paar dagen je btw-nummer. Het zijn twee belangrijke gegevens, die je nodig hebt om facturen te kunnen sturen voor de diensten of goederen die je levert.

In de tussentijd zal je een aantal andere dingen moeten regelen, om goed van start te gaan. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het uurtarief dat je wilt berekenen? Belangrijk als je diensten wilt gaan leveren, waarvoor je de prijs dient te bepalen. We geven je een aantal handige tips mee, om jouw tarief te bepalen en als ondernemer van start te kunnen gaan.

Inschrijven bij de KvK hoeft wat dat betreft niet moeilijk te zijn, mits je de belangrijke stappen volgt. En kom je er zelf niet helemaal uit? Medewerkers van de Kamer van Koophandel staan graag voor je klaar om het uit te leggen. Stel heb je vragen over het inschrijven bij de KvK als zzp'er, zodat je geen zaken over het hoofd ziet en je netjes voldoet aan de regels en richtlijnen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?