Home » Inschrijven Kamer van Koophandel » Inschrijven bij de KvK: zo werkt het als zzp’er

Inschrijven bij de KvK: zo werkt het als zzp’er

Inschrijven bij de KvK als zzp’er, maar weet je niet goed hoe dat werkt? Het is het begin van je bedrijf, waarmee je officieel van start kunt gaan. Wij leggen je uit wat er komt kijken bij een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zodat jouw bedrijf in het Handelsregister komt te staan. Dat Handelsregister van de KvK is een grote database. Hierin staan alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen. Het register is eigendom van de overheid, maar het is de Kamer van Koophandel die daar de verantwoordelijkheid voor draagt.

Door je in te schrijven bij de KvK als zzp’er geef je de gegevens van jouw bedrijf op. Het gaat in de basis om:

 • De bedrijfsnaam
 • Jouw KvK-nummer
 • Het vestigingsnummer
 • De adresgegevens

Tip: de bovenstaande gegevens zijn openbaar beschikbaar, zodat jij je inschrijft bij de KvK. Dat betekent ook dat andere bedrijven contact met je kunnen opnemen, voor mailings en marketingacties. Wil je dat liever niet? Meld je aan voor het Postfilter en/of het Bel-me-niet Register.

Aan inschrijven bij de KvK zijn kosten verbonden. Het gaat om eenmalige kosten voor de inschrijving, naast eventuele kosten voor een uittreksel dat je meteen mee kunt nemen. De Kamer van Koophandel berekent deze kosten om het Handelsregister te kunnen beheren. Daarin kom jij met jouw bedrijf te staan, maar daarin vind je ook de gegevens van andere bedrijven. Ga je zaken doen met een zakelijke klant? Dan heb je in het Handelsregister de mogelijkheid om belangrijke bedrijfsgegevens op te vragen.

Waarom moet ik me inschrijven bij de KvK?

Jouw bedrijf bij de KvK inschrijven is verplicht zodra je voor de Kamer van Koophandel een ondernemer bent. De officiële lezing is dat dit verplicht is als je een bedrijf start met het primaire doel om zelfstandig goederen of diensten te leveren aan anderen, met de insteek om daarmee winst te maken. In de praktijk dien je jouw bedrijf in te schrijven als het niet meer gaat om een hobby of een vriendendienst. Zodra je structureel producten of diensten levert is er waarschijnlijk sprake van een bedrijf.

De overheid stelt inschrijven bij de KvK verplicht, om zicht te houden op het aantal actieve ondernemers in Nederland. Dat is echter niet de enige reden. Vanuit het Handelsregister kun jij namelijk waardevolle informatie achterhalen van andere ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld financiële gegevens opvragen, om na te gaan of een potentiële klant niet onlangs failliet is gegaan. En verder kun je zowel contactgegevens als bevoegdheden van andere partijen achterhalen. Vanuit de KvK-inschrijving door zzp’ers en andere ondernemers kun je er dus zelf voor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Let op: aan het opvragen van gegevens bij de KvK uit het Handelsregister kunnen kosten verbonden zijn. De kosten variëren van €0,50 voor basisgegevens tot een paar euro voor een compleet bedrijfsprofiel. Check hier het overzicht van alle gegevens die je kunt bestellen.

Inschrijven Kamer van Koophandel: in 5 stappen

Je bij de KvK inschrijven als zzp’er en benieuwd hoe het in de praktijk werkt? Wij zetten het in 5 duidelijke stappen voor je op een rij:

Voorbereiding: check jouw rechtsvorm

Een goede voorbereiding voorkomt vervelende missers. Onderzoek welke rechtsvorm bij je past. Als zzp’er kun je de gebruikelijke eenmanszaak inschrijven, maar onderzoek ook de verschillen met een VOF of bijvoorbeeld een BV. Tip: check bovendien of de bedrijfsnaam die je wilt inschrijven nog beschikbaar is.

Invullen: online formulier

Om het inschrijven bij de KvK sneller te laten verlopen kun je online alvast alle gegevens invullen. Doe dat zo uitgebreid mogelijk, om kostbare tijd tijdens de afspraak te besparen. Zorg voor volledige antwoorden en beschrijf zo concreet mogelijk wat je van plan bent.

Afspraak op een kantoor in de buurt

Zodra je het online formulier hebt ingevuld zie je online een overzicht van de KvK-kantoren bij jou in de buurt. Je kunt daar een afspraak maken om jouw bedrijf in te schrijven.
Let op: je dient je binnen 1 week nadat je jouw activiteiten bent gestart officieel in te schrijven. Wacht daar dus niet te lang mee.

E-mail van de Kamer van Koophandel

Nadat je online een afspraak hebt gemaakt ontvang je van de KvK een bevestigingsmail. Bewaar deze e-mail goed, omdat hier de gegevens van de afspraak instaan.

Inschrijven: neem een geldig legitimatiebewijs mee

Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de afspraak en neem een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Je ontvangt tijdens de inschrijving jouw KvK-nummer als ondernemer, net als een btw-nummer. De Kamer van Koophandel zal je die nasturen per post.

Aan de slag: bepaal jouw uurtarief

Zodra je inschrijving bij de KvK als zzp’er compleet is kun je officieel aan de slag. Je hebt een KvK-nummer en je ontvangt binnen een paar dagen je btw-nummer. Het zijn twee belangrijke gegevens, die je nodig hebt om facturen te kunnen sturen voor de diensten of goederen die je levert.

In de tussentijd zal je een aantal andere dingen moeten regelen, om goed van start te gaan. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het uurtarief dat je wilt berekenen? Belangrijk als je diensten wilt gaan leveren, waarvoor je de prijs dient te bepalen. We geven je een aantal handige tips mee, om jouw tarief te bepalen en als ondernemer van start te kunnen gaan.

Inschrijven bij de KvK hoeft wat dat betreft niet moeilijk te zijn, mits je de belangrijke stappen volgt. En kom je er zelf niet helemaal uit? Medewerkers van de Kamer van Koophandel staan graag voor je klaar om het uit te leggen. Stel heb je vragen over het inschrijven bij de KvK als zzp’er, zodat je geen zaken over het hoofd ziet en je netjes voldoet aan de regels en richtlijnen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...