inkomstenbelasting zzp berekenen, inkomstenbelasting berekenen zzp, zzp inkomstenbelasting, inkomstenbelasting zzp eerste jaar, hoeveel procent inkomstenbelasting zzp

Inkomstenbelasting berekenen als zzp’er

Je betaalt inkomstenbelasting als zzp’er, over de winst die je maakt. Tenminste, als je een eenmanszaak hebt. Dat werkt net iets anders dan wanneer je in loondienst bent, maar lijkt er wel sterk op. Inkomstenbelasting berekenen als zzp’er? Je betaalt de belasting niet over een bruto inkomen, maar over de belastbare winst uit je onderneming.

In het kort gaat het om de omzet die je maakt, min de inkoopkosten daarvoor. Daarmee bereken je de netto-omzet, waar je de zakelijke kosten van af mag trekken. Op die manier ontstaat de fiscale winst, waar je bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek van mag aftrekken als je aan de voorwaarden voldoet. Net als wanneer je in loondienst bent kun je vervolgens bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek in mindering brengen, net als eventuele uitgaven aan je pensioen. Ook daarvoor gelden een aantal voorwaarden, die de maximale bedragen die je mag aftrekken bepalen. Uiteindelijk bereken je op die manier de belastbare winst uit jouw onderneming. Daarover betaal je inkomstenbelasting, volgens dezelfde schijven die gelden voor iedereen in loondienst.

Wil je de inkomstenbelasting voor jou als zzp’er berekenen? Ga dan uit van de winst die je maakt, min de aftrekposten die er beschikbaar zijn. Je kunt op die manier jouw inkomstenbelasting als zzp’er over het eerste jaar berekenen, net als voor de jaren die volgen. Hoeveel procent belasting je betaalt hangt sterk af van de winst, omdat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben. Tot circa €20.000 omzet per jaar betaal je dankzij de aftrekposten niet of nauwelijks inkomstenbelasting. Boven dat bedrag loopt de belasting die je betaalt snel op. Vanaf omzetten van €100.000 is de belastingdruk hoog, dus kiezen veel zzp’ers ervoor om te informeren naar de mogelijkheden om hun eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Inkomstenbelasting voor zzp’ers

We gaan uit van de inkomstenbelasting voor zzp’ers met een eenmanszaak. Heb je een BV of onderneem je met een andere rechtsvorm? Houd er dan rekening mee dat je de belasting die je betaalt op een andere manier berekent.

Vanuit een eenmanszaak betaal je als zzp’er inkomstenbelasting over jouw persoonlijke inkomen. Dat inkomen zal grotendeels bestaan uit de winst uit je onderneming. Dankzij het persoonlijke karakter mag je hier de hypotheekrente die je betaalt en andere aftrekposten bij betrekken. Het is vooral belangrijk om de aftrekposten goed op een rij te krijgen. Een adviseur helpt je daar graag bij, zodat je geen voordelen over het hoofd ziet.

De inkomstenbelasting voor zzp’ers betaal je het eerste jaar standaard achteraf. Als je daar zelf niet om vraagt krijg je pas na het eerste jaar een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Dat betekent dat je in het eerste jaar maandelijks nog geen voorschot voor de inkomstenbelasting hoeft over te maken. Houd er wel rekening mee dat je die bedragen achter de hand moet houden, om aan het eind van het jaar te kunnen betalen.

Het is belangrijk om als startende zzp’er in te schatten hoeveel winst je in een jaar tijd zal maken. En vind je dat lastig? Houd dan maandelijks bij hoeveel winst je maakt. Zet zo’n 40 procent van de winst apart op een spaarrekening. Je kunt het bedrag op die rekening dan gebruiken om jouw inkomstenbelasting aan het eind van het jaar te betalen. Je voorkomt op die manier dat je een belastingaanslag ontvangt voor duizenden euro’s, terwijl je daar het geld niet voor hebt.

Inkomstenbelasting berekenen: hoe werkt dat?

Je kunt de inkomstenbelasting als zzp’er berekenen aan de hand van een aantal stappen. Ga altijd uit van de omzet die je maakt, min de inkoopkosten om die omzet te maken. Je mag daar vervolgens de zakelijke kosten van aftrekken. Je kunt dan denken aan reis- en verblijfkosten, net als kosten voor het gebruik van een auto en kosten voor marketing en reclame. Op die manier bereken je de netto-winst die je maakt, die ook wel bekend staat als de fiscale winst.

Het is de winst uit jouw onderneming, die je zou kunnen vergelijken met een bruto inkomen voor werknemers in loondienst. Daarop mag je vervolgens aftrekposten in mindering brengen zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Ook bedragen die je uitgeeft aan jouw pensioenvoorziening en eventuele hypotheekrente of bijzondere zorgkosten die je betaalt kun je van dit bedrag aftrekken. Op die manier blijft er een belastbare winst over, waarover je de inkomstenbelasting betaalt.

De inkomstenbelasting betaal je op basis van het progressieve stelsel met belastingschijven. Over het eerste bedrag betaal je het laagste percentage. Heb je een inkomen dat boven de eerste schijf uitkomt? Over het bedrag in de tweede schijf betaal je het hogere percentage. Je kunt de inkomstenbelasting berekenen door de te betalen bedragen in de verschillende schijven bij elkaar op te tellen.

Btw en inkomensafhankelijke bijdrage ZVW

Wil je jouw inkomstenbelasting als zzp’er berekenen? Houd er rekening mee dat dit losstaat van de btw en jouw inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Ga uit van bedragen exclusief btw, omdat je de btw-aangifte apart doet. Vaak per kwartaal, dus dit heeft niets te maken met de aangifte inkomstenbelasting. De inkomensafhankelijke bijdrage ZVW betaal je op hetzelfde moment als de inkomstenbelasting en is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen, maar staat verder ook los van de belasting over jouw inkomsten.

Je kunt zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er betaalt, of daarover contact zoeken met een belastingadviseur. Ze zetten de belangrijke onderdelen graag voor je op een rij, net als de aftrekposten waar je gebruik van kunt maken.

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)