Home » Blog » Ik ben zzp’er: hoeveel van mijn inkomsten moet ik opzij zetten voor de Belastingdienst?

Ik ben zzp’er: hoeveel van mijn inkomsten moet ik opzij zetten voor de Belastingdienst?

Belastingen en andere vormen van administratie behoren doorgaans niet tot de favoriete elementen van menig zzp’er. Dat komt doordat het gewoon je vak niet is, maar meestal is er ook sprake van een lichte angst voor de belastingen. Of voor de onduidelijkheid van belastingen. Want in tegenstelling tot iemand in loondienst zie jij het geld daadwerkelijk gestort worden, voor je het in bakken naar de Belastingdienst overmaakt. Of niet? Want wie alle ins en outs kent, kan ook concluderen dat het voor de gemiddelde zzp’er best meevalt.

 

Laten we maar gelijk stellen dat het lastig is om te bepalen hoeveel belasting je precies gaat betalen. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw financiële situatie en hoeveel je verdient. Maar we kunnen natuurlijk wel een indicatie geven en dat doen we door twee hoofdcategorieën aan belasting te splitsen: de omzet- en inkomstenbelasting. 

First things first

Voordat we in de belastingtarieven duiken, kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je administratie op orde te hebben. Met een goed bijgewerkte administratie houd je het overzicht en maak je belastingen een stuk gemakkelijker voor jezelf.

De eerste stap is om je zakelijke transacties uitsluitend via een zakelijke rekening te laten verlopen. Heb je nog geen zakelijke bankrekening? Zoals je weet kan je via ons je hierin verdiepen, maar kan je ook via bijvoorbeeld deze website je zakelijke rekening vergelijken. Opties genoeg dus! Stap twee is een boekhoudprogramma waarin je jouw zakelijke financiën bijhoudt. Boekhouden hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. Er zijn talloze programma’s op de markt die speciaal gemaakt zijn voor zzp’ers zonder boekhoudkennis. Een kind kan de was doen, zeg maar.

Heb je de basis in orde? Dan kan je je hoofd gaan buigen over belastingen. Zoals hierboven vermeld, kunnen we het beste een indicatie geven hoeveel je precies opzij moet zetten, door de belangrijkste belastingcategorieën – omzetbelasting en inkomstenbelasting – te scheiden.

Omzetbelasting

Omzetbelasting is ook de eenvoudigste belasting van de twee. Je betaalt, afhankelijk van het beroep dat je hebt, 21, 9 of 0 procent van je omzet aan deze belastingvorm. De Belastingdienst int dat ieder kwartaal en dus moet je om de drie maanden je omzetbelasting op orde hebben.

Hoe je weet welk percentage je betaalt? Ga in eerste instantie maar uit van 21 procent, dat geldt namelijk voor de meeste zzp’ers. Diensten die onder het tarief van 9 procent vallen, zijn onder meer verkopers van diensten en producten boeken, voedingsmiddelen en planten. Verkoop jij producten of diensten? Check dan op de website van de Belastingdienst of jij 21 of 9 procent aan btw betaalt.

Het kan zijn dat je helemaal geen btw betaalt, maar dat is slechts het geval wanneer een consument in een ander land de btw betaalt.

Btw wordt doorgaans bovenop de prijs doorberekend aan de klant. Die kan dat dan vervolgens weer aftrekken van de btw die hij of zij zelf heeft betaald. Je krijgt dit bedrag wél op je rekening gestort, maar mag het ook weer overmaken naar de Belastingdienst. In zekere zin merk je er dus weinig van.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting zit anders in elkaar: hier merk je – helaas – wel iets van. Nederland heeft sinds 2020 twee schijven aan inkomstenbelasting. Zzp’ers met een inkomen onder de €68.507 betalen het laagtarief van 37,35 procent. Zzp’ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50 procent.

‘Dus over iedere euro die ik verdien, betaal ik één van die twee percentages?’ Nou – nee. Allereerst betaal je deze belasting over je belastbaar inkomen en niet over je winst. Dat houdt in dat je alle kostenposten van het belastbare bedrag kunt aftrekken. En zelfs daarna is het nog niet zo dat je 37,35 óf 49,50 procent moet afstaan. Als zzp’er heb je namelijk te maken met aftrekposten. Voorbeelden daarvan zijn de zelfstandigenaftrek, heffingskortingen en een eventuele startersaftrek

Al met al houdt het in dat je tot een bedrag van €20.000 eigenlijk nauwelijks inkomstenbelasting betaalt. Je betaalt dan alleen rond de €600 aan de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Vandaar dat we stelden dat het best meevalt.

Conclusie

Een antwoord op de vraag in de titel geven is dus lastig, maar niet onmogelijk. Zet in ieder geval de btw van 21 of 9 procent opzij: dit is grotendeels bedoeld voor de Belastingdienst. En wat de Inkomstenbelasting betreft: hou er rekening mee dat je tot €20.000 zo’n €600 betaalt. Daarna is het raadzaam om ongeveer eenderde te reserveren voor de inkomstenbelasting.

Oh – en duizelt het je inmiddels met al die regeltjes? Dat snappen we, want het is niet altijd even makkelijk om alle ins en outs rondom belastingen te kennen. Daarom hebben veel zzp’ers een boekhouder of accountant. Wat een boekhouder kosten mag is afhankelijk van zaken zoals het aantal transacties dat je doet, voor de gemiddelde zzp’er geldt een tarief van €75 per maand. Kiezen om in zee te gaan met een boekhouder is meestal een raadzame keuze, want hij of zij kent alle regels wél en kan je zodoende flink wat geld besparen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...