Home » Hypotheek » Hypotheekadvies voor zzp’ers: hogere kosten voor ondernemers

Hypotheekadvies voor zzp’ers: hogere kosten voor ondernemers

Het hypotheekadvies voor zzp’ers is doorgaans duurder dan voor medewerkers in loondienst. Je maakt meer kosten als zzp’er, omdat de bank of geldverstrekker je behandelt als een ondernemer. Dat betekent dat er meer gegevens benodigd zijn voor een hypotheekaanvraag. Een hypotheekadviseur moet meer tijd nemen om alle stukken door te nemen, voor te bereiden en goed met je te bespreken. De bank heeft meer tijd nodig om het risico van jouw hypotheekaanvraag goed in te schatten, bijvoorbeeld omdat jouw inkomen als zzp’er makkelijker kan variëren dan bij een werknemer in loondienst.

Dat een hypotheekadvies voor zzp’ers duurder en uitgebreider is kun je onder andere zien aan de documenten die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen doen. Wij zetten de belangrijke gegevens voor je op een rij, zodat je goed weet wat er komt kijken bij een hypotheekadvies voor een ondernemer.

Gegevens voor hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur en de geldverstrekkende bank hebben diverse gegevens van je nodig om een hypotheekaanvraag te kunnen beoordelen. Dat geldt voor jou als zzp’er, net als voor medewerkers in loondienst. Als ondernemer dien je een aantal extra gegevens te verstrekken, zodat de adviseur en de bank jouw financiële situatie goed in kaart kunnen brengen. Je kunt denken aan de volgende gegevens:

 • Jaarverslagen
 • Prognose komende jaar
 • Aangiften inkomstenbelasting
 • Administratie van jouw bedrijf
 • Pensioenoverzicht

Jaarverslagen

Belangrijk zijn allermeest de jaarverslagen. Die gebruikt een adviseur of de bank om jouw toetsinkomen te berekenen. Uit de financiële verslagen van de afgelopen jaren blijkt welke omzet je maakte en welke nettowinst je wist te realiseren.

Het gemiddelde van de nettowinsten over de afgelopen jaren vormt de basis voor het toetsinkomen, vergelijkbaar met het bruto-inkomen dat medewerkers in loondienst verdienen.

Stel dat je het eerste jaar €45.000 nettowinst maakt, het jaar daarna €48.000 en het jaar daarna €50.000. In dat geval is het gemiddelde over de 3 jaren €47.666. Dat is het toetsinkomen, dat de adviseur en de bank gebruiken om jouw hypotheekadvies op te stellen en de maximale hypotheek te berekenen die je kunt krijgen.

Prognose komende jaar

Veel banken vragen je bovendien om een prognose voor het komende jaar. Probeer in te schatten welk bedrag je aan nettowinst zal maken. Verwacht je meer te gaan verdienen, net zoveel te verdienen of verwacht je een lastig jaar? Door dat aan te geven krijgen de adviseur en de bank een beter idee van de (nabije) toekomst.

Let op: verwacht je dat je minder zal verdienen dan het gemiddelde over de afgelopen jaar? Jouw prognose geldt dan als het maximumbedrag voor het toetsinkomen. Stel dat je bij het bovenstaande voorbeeld verwacht komend jaar €43.000 euro winst te maken. Dat bedrag is dan het toetsinkomen, in plaats van het gemiddelde over de 3 jaren en jouw prognose. Andersom is het niet zo dat een hogere prognose automatisch het toetsinkomen wordt.

Aangiften inkomstenbelasting

Een hypotheekadviseur voor zzp’ers en de bank vragen om zowel de financiële jaarverslagen als de aangifte inkomstenbelasting. Als zzp’er doe je dezelfde aangifte als een medewerker in loondienst, maar dan op basis van winst uit jouw onderneming in plaats van loon.

Buiten het inkomen uit jouw onderneming om zijn een aantal andere zaken van belang voor het hypotheekadvies. Het gaat dan bijvoorbeeld om aftrekposten zoals die van een eigen woning of zorgkosten. Bovendien wil een adviseur en bank graag weten of je doet aan pensioenopbouw en hoe jouw inkomens- en financiële positie er verder uitziet. Met de aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen jaren kun je daar een goed beeld van schetsen.

Administratie van jouw bedrijf

Voor een hypotheekadvies voor ondernemers dien je de administratie van jouw bedrijf in te dienen, of in ieder geval een deel daarvan. Zolang die gegevens kunnen aangeven hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat draagt dat bij aan het beeld van jouw mogelijkheden.

Als dienstverlenende zzp’er zullen de balans en de winst- en verliesrekening van je onderneming er over het algemeen niet al te ingewikkeld uitzien. Werk je echter met voorraden, bedrijfsmiddelen op de balans en afschrijvingen? Dan kan dat belangrijke informatie zijn voor een hypotheekadvies voor ondernemers.

Pensioenoverzicht

Net als medewerkers in loondienst dien je de adviseur en bank inzicht te geven in je huidige financiële positie, net als die in de toekomst. Het is bijvoorbeeld belangrijk om jouw pensioenoverzicht te delen. De adviseur en de bank gebruiken die informatie om na te gaan hoe jouw inkomen verandert op het moment dat je met pensioen gaat.

Tip: als zzp’er bouw je geen pensioen op, omdat je geen werkgever hebt. Leg je zelf premie in voor een pensioenverzekering of maak je gebruik van banksparen of -beleggen? Dat zijn gegevens die de hypotheekadviseur en bank interessant vinden om jouw financiële toekomst in te schatten.

Los van alle gegevens is het belangrijk om zowel een legitimatiebewijs als een Kamer van Koophandel-inschrijving te kunnen overleggen. Daarmee geef je aan wie je bent en welk bedrijf je hebt. Het zijn belangrijke gegevens, waarmee een adviseur of de bank kan zien om wie het gaat en vanuit welke onderneming je als zzp’er jouw inkomen verdient.

Hypotheekadvies voor zzp’ers: uitgebreider

Het hypotheekadvies voor zzp’ers is over het algemeen uitgebreider dan voor medewerkers in loondienst. De adviseur moet meer stukken bekijken om de mogelijkheden in te schatten, waardoor de kosten voor het advies over het algemeen wat hoger uitvallen.

Ook de bank moet extra tijd nemen om de situatie goed in te schatten en jouw (maximale) hypotheek voor zzp’ers te berekenen. Het is als zelfstandige daarom extra belangrijk om tijdig alle documenten aan te leveren, waarmee je kunt laten zien wat jouw financiële situatie en toekomst is.

Wil je graag met een adviseur spreken over de mogelijkheden, omdat je als zzp’er nadenkt over een hypotheek? Hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over het hypotheekadvies voor zelfstandigen, de kosten daarvan en de belangrijke gegevens die je daarvoor dient aan te leveren.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...