Home » Inschrijven Kamer van Koophandel » Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp’er?

Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp’er?

Jouw uurtarief als zzp’er bepalen? Een gemiddeld uurtarief geeft een aardige richtlijn, maar er is meer waar je rekening mee kunt houden. Je kunt jouw uurtarief als zzp’er bepalen aan de hand van de kosten die je maakt, of door uit te gaan van het bedrijf dat je per maand of per jaar wilt verdienen.

Zodra je nadenkt over jouw uurtarief is het belangrijk om je in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Als je officieel actief bent als ondernemer kun jij het uurtarief in rekening brengen bij je klanten. Je bent vrij om het tarief vast te stellen, waarvoor we een aantal handige tips voor je op een rij zetten.

Uiteenlopende tarieven

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het gemiddelde uurtarief van zzp’ers. Daaruit blijkt over het algemeen vooral dat de tarieven sterk uiteenlopen. Dat heeft te maken met de verschillende branches waarin zelfstandigen actief zijn, de ervaring die ze hebben en de klanten waarvoor ze werken.

Circa 15% van de zelfstandigen berekent bijvoorbeeld 15 tot 30 euro per uur. Ze voldoen daarmee net aan het minimum. Onder die grens is er volgens de Belastingdienst geen sprake van zelfstandigheid. Een groep van 19% berekent een tarief van 30 tot 45 euro per uur, en nog eens 16 procent een tarief van 45 tot 60 per uur. Gecombineerd met een groep van 19% die een tarief van 60 tot 90 euro per uur berekent maakt ruim 2 op de 3 zzp’ers gebruik van een uurtarief van 15 tot 90 euro per uur. Dat is een enorm breed spectrum, waardoor het lastig is om je daar aan vast te houden.

12 procent van de zzp’ers berekent 90 tot 150 per uur en slechts 5 procent berekent een tarief hoger dan 150 euro per uur. Het gaat in alle gevallen om bedragen exclusief btw. Zo’n 12 procent van de zzp’ers werkt niet op urenbasis, waardoor het niet mogelijk is om een uurtarief op te geven. De gegevens zijn afkomstig van een platform voor startende zzp’ers, die hier in 2018 onderzoek naar deed.

Schijnzelfstandigheid: houd rekening met het minimum

Zoals zojuist al even aangegeven is er sprake van een minimumtarief voor zzp’ers. Jouw uurtarief dient minimaal 18 euro per uur te zijn (2018). Onder dat bedrag per uur is er automatisch sprake van loondienst, waardoor je niet in aanmerking komt voor de fiscale voordelen voor ondernemers. De richtlijnen zijn als volgt:

Minder dan 18 euro per uur

De Belastingdienst ziet je als werknemer bij de organisatie waar je voor werkt. Je kunt niet profiteren van de voordelen voor ondernemers. De opdrachtgever dient werknemersbelastingen af te dragen.

18 tot 75 euro per uur

Zorg voor een online opdrachtsverklaring vanuit de opdrachtgever, zodat je kunt aantonen dat je werkt als zelfstandige. Zonder die verklaring kan de Belastingdienst stellen dat er sprake is van (verkapte) loondienst.

Meer dan 75 euro per uur

Je kunt gebruik maken van een opt-out regeling van de Belastingdienst voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen. Opdrachtgevers hoeven zich daar geen zorgen over te maken, omdat jij als zelfstandige zal worden gezien.

De Wet DBA bevat alle belangrijke informatie, waaronder die over de uurtarieven en de manier waarop de Belastingdienst daar in de praktijk mee om zal gaan.

Bereken je onkosten

Wil je jouw uurtarief als zzp’er berekenen? Je kunt daarvoor bijvoorbeeld uitgaan van de onkosten die je maakt. Je kunt aan de hand van die kosten berekenen wat je minimaal moet vragen om er rond van te komen. Houd rekening met deze kostenposten:

Kosten voor huisvesting

Huur je een ruimte? Houd rekening met die kosten, omdat je die terug zal moeten verdienen met de omzet die je maakt.

Kosten voor de administratie

Besteed je de boekhouding uit aan een boekhouder of maak je gebruik van een (online) boekhoudpakket? Verwerk die kosten in het uurtarief, omdat de kosten iedere maand of ieder jaar terug zullen komen.

Cursussen of opleidingen

Volg je regelmatig cursussen of opleidingen, om jouw kennis op peil te houden? Verwerk die kosten in je uurtarief, omdat je ze moet maken om de kwaliteit te leveren die je aanbiedt.

Inventaris die je koopt

Eenmalige inventaris behoort hier niet toe, maar wel spullen die je nodig hebt om jouw diensten of goederen te kunnen leveren. Richt je op de structurele kosten die je moet maken.

Vervoerskosten

Rijd je een privéauto? Je mag €0,19 per kilometer declareren. En vergeet de kosten die je maakt met het OV niet. Kosten die je maakt om klanten te kunnen bezoeken of om goederen en diensten te kunnen leveren.

Marketing- en advertentiekosten

Breid je jouw klantenkring uit en gebruik je daarvoor marketing of advertenties? Verwerk die kosten in je uurtarief, als je daar structureel mee werkt aan nieuwe klanten en nieuwe contacten.

Telecommunicatie

Houd rekening met de kosten voor telecommunicatie die je maakt. Het gaat om je abonnement voor je (mobiele) telefoon, maar ook voor internet om e-mails te kunnen versturen.

Verzekeringen en een pensioenregeling

Je bent als zelfstandige zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Houd rekening met de premie(s) die je betaalt, als je jouw uurtarief berekent.

Let op: eenmalige uitgaven die je doet behoren hier niet toe. Een laptop die je aanschaft mag je in een aantal jaren afschrijven, maar hoort daarna niet meer tot de structurele onkosten die je kunt gebruiken om jouw uurtarief als zzp’er te berekenen.

Bepaal jouw zzp uurtarief

Je kunt jouw uurtarief als zzp’er berekenen door na te gaan wat je onkosten zijn en wat je graag wilt verdienen. De kosten voor de inschrijving hoef je daar niet in mee te nemen, maar structurele kosten die je maakt om klantgegevens op te vragen wel. Als zzp’er is het gebruikelijk om daarnaast rekening te houden met wat anderen in de branche vragen, dus vraag daar bijvoorbeeld een keer een offerte op. Zo krijg je een goed beeld van tarieven die anderen vragen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...