Book holder
Home
Blog
Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er?
Home
Blog
Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er?

Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Jouw uurtarief als zzp'er bepalen? Een gemiddeld uurtarief geeft een aardige richtlijn, maar er is meer waar je rekening mee kunt houden. Je kunt jouw uurtarief als zzp'er bepalen aan de hand van de kosten die je maakt, of door uit te gaan van het bedrijf dat je per maand of per jaar wilt verdienen.

Zodra je nadenkt over jouw uurtarief is het belangrijk om je in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Als je officieel actief bent als ondernemer kun jij het uurtarief in rekening brengen bij je klanten. Je bent vrij om het tarief vast te stellen, waarvoor we een aantal handige tips voor je op een rij zetten.

Uiteenlopende tarieven

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het gemiddelde uurtarief van zzp'ers. Daaruit blijkt over het algemeen vooral dat de tarieven sterk uiteenlopen. Dat heeft te maken met de verschillende branches waarin zelfstandigen actief zijn, de ervaring die ze hebben en de klanten waarvoor ze werken.

Circa 15% van de zelfstandigen berekent bijvoorbeeld 15 tot 30 euro per uur. Ze voldoen daarmee net aan het minimum. Onder die grens is er volgens de Belastingdienst geen sprake van zelfstandigheid. Een groep van 19% berekent een tarief van 30 tot 45 euro per uur, en nog eens 16 procent een tarief van 45 tot 60 per uur. Gecombineerd met een groep van 19% die een tarief van 60 tot 90 euro per uur berekent maakt ruim 2 op de 3 zzp'ers gebruik van een uurtarief van 15 tot 90 euro per uur. Dat is een enorm breed spectrum, waardoor het lastig is om je daar aan vast te houden.

12 procent van de zzp'ers berekent 90 tot 150 per uur en slechts 5 procent berekent een tarief hoger dan 150 euro per uur. Het gaat in alle gevallen om bedragen exclusief btw. Zo’n 12 procent van de zzp'ers werkt niet op urenbasis, waardoor het niet mogelijk is om een uurtarief op te geven. De gegevens zijn afkomstig van een platform voor startende zzp'ers, die hier in 2018 onderzoek naar deed.

Schijnzelfstandigheid: houd rekening met het minimum

Zoals zojuist al even aangegeven is er sprake van een minimumtarief voor zzp'ers. Jouw uurtarief dient minimaal 18 euro per uur te zijn (2018). Onder dat bedrag per uur is er automatisch sprake van loondienst, waardoor je niet in aanmerking komt voor de fiscale voordelen voor ondernemers. De richtlijnen zijn als volgt:

Minder dan 18 euro per uur

De Belastingdienst ziet je als werknemer bij de organisatie waar je voor werkt. Je kunt niet profiteren van de voordelen voor ondernemers. De opdrachtgever dient werknemersbelastingen af te dragen.

18 tot 75 euro per uur

Zorg voor een online opdrachtsverklaring vanuit de opdrachtgever, zodat je kunt aantonen dat je werkt als zelfstandige. Zonder die verklaring kan de Belastingdienst stellen dat er sprake is van (verkapte) loondienst.

Meer dan 75 euro per uur

Je kunt gebruik maken van een opt-out regeling van de Belastingdienst voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen. Opdrachtgevers hoeven zich daar geen zorgen over te maken, omdat jij als zelfstandige zal worden gezien.

De Wet DBA bevat alle belangrijke informatie, waaronder die over de uurtarieven en de manier waarop de Belastingdienst daar in de praktijk mee om zal gaan.

Bereken je onkosten

Wil je jouw uurtarief als zzp'er berekenen? Je kunt daarvoor bijvoorbeeld uitgaan van de onkosten die je maakt. Je kunt aan de hand van die kosten berekenen wat je minimaal moet vragen om er rond van te komen. Houd rekening met deze kostenposten:

Kosten voor huisvesting

Huur je een ruimte? Houd rekening met die kosten, omdat je die terug zal moeten verdienen met de omzet die je maakt.

Kosten voor de administratie

Besteed je de boekhouding uit aan een boekhouder of maak je gebruik van een (online) boekhoudpakket? Verwerk die kosten in het uurtarief, omdat de kosten iedere maand of ieder jaar terug zullen komen.

Cursussen of opleidingen

Volg je regelmatig cursussen of opleidingen, om jouw kennis op peil te houden? Verwerk die kosten in je uurtarief, omdat je ze moet maken om de kwaliteit te leveren die je aanbiedt.

Inventaris die je koopt

Eenmalige inventaris behoort hier niet toe, maar wel spullen die je nodig hebt om jouw diensten of goederen te kunnen leveren. Richt je op de structurele kosten die je moet maken.

Vervoerskosten

Rijd je een privéauto? Je mag €0,19 per kilometer declareren. En vergeet de kosten die je maakt met het OV niet. Kosten die je maakt om klanten te kunnen bezoeken of om goederen en diensten te kunnen leveren.

Marketing- en advertentiekosten

Breid je jouw klantenkring uit en gebruik je daarvoor marketing of advertenties? Verwerk die kosten in je uurtarief, als je daar structureel mee werkt aan nieuwe klanten en nieuwe contacten.

Telecommunicatie

Houd rekening met de kosten voor telecommunicatie die je maakt. Het gaat om je abonnement voor je (mobiele) telefoon, maar ook voor internet om e-mails te kunnen versturen.

Verzekeringen en een pensioenregeling

Je bent als zelfstandige zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Houd rekening met de premie(s) die je betaalt, als je jouw uurtarief berekent.

Let op: eenmalige uitgaven die je doet behoren hier niet toe. Een laptop die je aanschaft mag je in een aantal jaren afschrijven, maar hoort daarna niet meer tot de structurele onkosten die je kunt gebruiken om jouw uurtarief als zzp'er te berekenen.

Het uurtarief verhogen

Er zijn bepaalde kenmerken waar een ondernemer aan kan zien dat het huidig uurtarief te laag is en dat het tijd is voor een verhoging. Het kan zijn dat de ondernemer niet meer uren wil gaan werken voor de klanten aangezien de opbrengsten toch niet voldoende zijn. Een ondernemer wordt sterk aangeraden om de gewerkte uren goed bij te houden om het maken van onnodige fouten te voorkomen bij het bepalen van de totale prijs. Door onnauwkeurigheid kan het zijn dat je te weinig uren in rekening brengt. Wil je het uurtarief verhogen, laat dan meerwaarde zien aan de klanten. Denk aan een bepaald specialisme in tegenstelling tot de concurrenten. Je hoeft niet altijd bang te zijn dat klanten af gaan halen als je je uurtarief verhoogt. Het kan een risico zijn, maar het nemen van risico’s is normaal voor ondernemers. Daarnaast moet je rekening houden dat een marktconform uurtarief niet direct maar periodiek stijgt, meestal vanwege de jaarlijkse inflatie.

Prijs per project of opdracht in plaats van uurtarief

De meeste zzp’ers hanteren een uurtarief, maar het kan in bepaalde gevallen verstandig zijn om met een projectprijs te werken. Veel zzp’ers geven de voorkeur aan een projectprijs in plaats van een prijs per uur aangezien de klant dan meer inzicht heeft tot de stand van zaken. Elke partij is goed op de hoogte van wat de kosten en anderzijds inkomsten zullen zijn. Het is niet eenvoudig om een projectprijs te bepalen, zeker niet aan de start van de onderneming. Je moet rekening houden met allerlei zaken wanneer je een projectprijs gaat bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het minimum en maximum aantal werkuren, aanvullende werkzaamheden, overwerk, kilometerkosten en dergelijke. Een goede communicatie tussen de zzp’er en de opdrachtgever is cruciaal zodat iedereen weet wat er van elkaar wordt verwacht.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de manieren waarop een zzp’er het uurtarief kan verhogen?

Een zzp’er kan het huidig uurtarief verhogen door het kunnen aantonen van meerwaarde. Denk zo aan een bepaald specialisme of extra ervaring in vergelijking tot de concurrenten. Het verhogen van het uurtarief door startende ondernemers komt vrij vaak voor.

Is het verlagen van het uurtarief verstandig?

Een verlaging van het uurtarief is slechts aan te raden wanneer een ondernemer verwacht dat een mogelijke prijsverhoging juist een negatief effect gaat hebben op de klanten. Klanten kunnen hierdoor sneller afhaken. Een prijsverlaging komt bij zzp’ers in de praktijk vrijwel nooit voor.

Wat is het nadeel als je gebruik maakt van een vaste prijs in plaats van een uurtarief?

Als je een vaste prijs gebruikt voor je diensten en producten kan het makkelijk gebeuren dat je te weinig in rekening brengt. Daarnaast heeft de klant minder helderheid over de inhoud van de prijs.

Moet een zzp’er bij het bepalen van het uurtarief rekening houden met de btw?

Ja, afhankelijk van wat voor soort product of dienst de onderneming aanbiedt moet de zzp’er met 21% of 9% btw rekening houden aangezien dit van de totale inkomsten afgaat. In bepaalde gevallen geldt een vrijstelling van 0%.

Bepaal jouw zzp uurtarief

Je kunt jouw uurtarief als zzp'er berekenen door na te gaan wat je onkosten zijn en wat je graag wilt verdienen. De kosten voor de inschrijving hoef je daar niet in mee te nemen, maar structurele kosten die je maakt om klantgegevens op te vragen wel. Als zzp'er is het gebruikelijk om daarnaast rekening te houden met wat anderen in de branche vragen, dus vraag daar bijvoorbeeld een keer een offerte op. Zo krijg je een goed beeld van tarieven die anderen vragen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?