Home | Zakelijke rekening | Zakelijke rekening opzeggen? Zo doe je dat!
Zakelijke rekening opzeggen? Zo doe je dat!

Zakelijke rekening opzeggen? Zo doe je dat!

⏱ Leestijd: 6 minuten

Wanneer je een zakelijke rekening hebt geopend, maak je gebruik van alle voordelen van dien. Je maakt je bedrijfsadministratie een stuk overzichtelijker en tegelijkertijd bied je de Belastingdienst transparantie in de geldzaken van je bedrijf. Een zakelijke rekening oogt eveneens professioneler dan een particuliere rekening. Wanneer je deze rekening aansluit op een boekhoudpakket, dan bespaar je daarnaast tijd uit omdat transacties automatisch gebeuren en niet langer handmatig. In sommige gevallen kan het echter zo zijn dat je je zakelijke rekening wil opzeggen, maar hoe gaat dit in zijn werk?

Overstappen naar een andere bank

Soms ben je niet tevreden over hoe een bank service aan je biedt of heb je ontdekt dat je dezelfde rekening ergens anders veel goedkoper kunt afsluiten. In dit geval is een overstap aan te raden. Het is daarom slim om zakelijke rekeningen van tijd tot tijd met elkaar te vergelijken wat betreft de kosten en mogelijkheden bij andere banken. Je kunt tientallen euro’s besparen en dat terwijl overstappen slechts enkele minuten in beslag neemt.

De nationale overstapservice

Overstappen hoeft niet lang te duren. Dit komt, omdat Nederlandse banken een initiatief hebben gestart om het veranderen van betaalrekening eenvoudiger te maken. Dit initiatief heet de overstapservice. Wanneer je een zakelijke rekening opent bij een andere bank, dan vul je een aanvraagformulier in, waarbij je bij je nieuwe bank moet aangeven dat je gebruik wenst te maken van de overstapservice. Automatisch worden nu door de nieuwe bank al je bij- en afschrijvingen van je oude naar je nieuwe rekening doorgezet. Ook krijgen bedrijven die periodiek geld van je ontvangen, zoals bij abonnementen, een bericht van de nieuwe bank. Alleen bedrijven waarvan jij als onderneming geld ontvangt op periodieke basis, moet je zelf inlichten.

Een aantal redenen om over te stappen

De voornaamste reden om over te stappen, is het besparen van geld. Door rekeningen te vergelijken en over te stappen, kun je wel honderd euro per jaar besparen. Zeker een kleine ondernemer kan dit geld elders beter besteden. Je kunt ook niet tevreden zijn over de dienstverlening van de bank, waar je nu een zakelijke rekening hebt afgesloten. Een aanrader is om dan over te stappen naar kleinere banken, zoals Knab. Kleinere banken staan erom bekend dat de klantenservice goed is en gericht is op maatwerk. Een bijkomend voordeel van een kleinere bank is dat ze eenvoudiger zijn, waardoor je veel bankzaken zelf kunt regelen. Ook hebben deze banken een hogere spaarrente op zowel de betaal- als de spaarrekening.

Je zakelijke rekening definitief opzeggen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je stopt met je onderneming en dientengevolge geen zakelijke rekening meer nodig hebt. In dit geval kun je jouw zakelijke rekening helemaal opzeggen. Het ligt aan de bank, waar je rekening geopend is, wat de stappen zijn die je hiervoor moet nemen. Hieronder volgt een rijtje van de bekendste banken en hun voorwaarden wat betreft opheffen van een rekening.

zakelijke-rekening-opzeggen

Rabobank online

Bij Rabobank kun je eenvoudig online je zakelijke rekening opzeggen. Je vult een opzegformulier in en na een bevestiging per mail is je rekening definitief verwijderd. Bankpassen, creditcards en overige producten die aan je rekening gekoppeld waren, worden beëindigd. Zo ook je eventuele zakelijke spaarrekening.

Wie kan een zakelijke rekening opzeggen bij Rabobank?

Als jij de enige wettelijke vertegenwoordiger bent van de zakelijke rekening, dan ben jij bevoegd om het opzegformulier in te vullen en te ondertekenen. Soms moeten meerdere mensen echter tekenen. Dit vind je onder andere terug bij vennootschappen onder firma’s, verenigingen en stichtingen. In dit geval ontvang je na het invullen van het online opzegformulier nog een schriftelijk ondertekenverzoek op het adres dat bekend is bij de bank.

Houd rekening met de volgende zaken

Wanneer je ook een zakelijke spaarrekening bij Rabobank hebt, moet je die koppelen aan een nog bestaande zakelijke betaalrekening. Heb je na het opzeggen van de zakelijke rekening, geen zakelijke rekening meer over, dan moet je ook de zakelijke spaarrekening opzeggen. Voor het opzeggen, moet het saldo van je zakelijke rekening op nul staan. Er mag dus geen geld meer op staan. Zorg van tevoren dat je afschriften en andere financiële documenten reeds hebt gedownload, want deze kun je na opzeggen niet meer inzien. Met het opzeggen van je zakelijke rekening vervallen uiteraard ook de daarbij behorende betaalpassen en zakelijke creditcards.

Mijn ING Zakelijk

Ook bij ING zeg je jouw zakelijke rekening op online via Mijn ING Zakelijk. Na het opzeggen worden Mijn ING Zakelijk, betaalpassen en spaarrekeningen automatisch opgeheven. Andere producten, zoals de Businesscard, moeten zelf opgezegd worden. Bij een gezamenlijke bevoegdheid moet de tweede persoon ook een akkoord geven. Op de zakelijke rekening moet nog een minimumbedrag van €250 staan. Wil je slechts een van meerdere zakelijke rekeningen opzeggen, let dan wel op dat je toegang blijft behouden tot Mijn ING Zakelijk.

ABN AMRO Internet Bankieren Zakelijk

Je kunt bij ABN AMRO je zakelijke rekening opzeggen via een online opzegformulier. Log in bij Internet Bankieren Zakelijk en een deel van dit formulier zal reeds voor je ingevuld zijn. Zijn er nog contracten, zoals creditcards of pinautomaten, aan je rekening gekoppeld, dan neemt ABN contact met je op. Hierna ontvang je een bericht, deze onderteken je en dan heft ABN je rekening op. Hierbij moet het saldo van je rekening op nul staan. Incassocontracten en periodieke overboekingen moeten opgezegd worden.

SNS Bank uitprinten en opzeggen

Voor een zakelijke rekening op te zeggen bij SNS Bank moet je jouw KVK-nummer, de naam, adres, e-mailadres en geboortedatum van de wettelijke vertegenwoordigers en een kopie van het identiteitsbewijs van deze vertegenwoordigers bij de hand houden. Je print het opzegformulier uit, vult deze in en stuurt deze samen met de kopieën van de legitimatiebewijzen op naar SNS. Binnen vijf werkdagen wordt de rekening opgeheven. Houd hierbij rekening dat er nog honderd euro op de rekening staat voor de afschrijving van de kosten van internetbankieren en de kosten van je rekening.

De Persoonlijke Bankomgeving van Knab

Bij Knab zeg je eenvoudig je rekening op via de Persoonlijke Bankomgeving. Hierbij wordt geen opzegtermijn in acht genomen. De zakelijke spaarrekening sluit je gemakkelijk zelf. De extra betaalrekening kun je via de chat op de Knab app met een medewerker sluiten. Een gezamenlijke rekening opzeggen, kun je ook eenvoudig zelf maar hiervoor moet je partner wel officieel toestemming geven. Je rekening is inactief binnen vier werkdagen, maar je kunt nog tot vijftien maanden toegang krijgen tot je Persoonlijke Bankomgeving.

Opzeggen zakelijke rekening Triodos Bank

Hoe het opzeggen van je zakelijke rekening bij de Triodos Bank gaat hangt af van de rechtsvorm van jouw onderneming. Als ZZP’er sta je waarschijnlijk als eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als eenmanszaak kun je jouw zakelijke rekening eenvoudig opzeggen via de Triodos Bank app. Als je bent ingelogd ga je rechts onderin het scherm naar de optie ‘Meer’ en vervolgens naar ‘Rekeninginstellingen’. Daar selecteer je de rekening die je wilt opheffen en kies je ‘Rekening sluiten’. Je moet dan een tegenrekening opgeven waar het resterende saldo naartoe kan worden overgeboekt. Je rekening wordt hierna binnen 1 werkdag afgesloten. Als je geen Triodos Bank app hebt, dan moet je de rekening op dezelfde manier opzeggen als bij alle andere rechtsvormen. Je kan de zakelijke rekening dan opzeggen door het formulier ‘Opzeggen Zakelijke Rekening’ in te vullen die je kunt vinden op de website van de Triodos Bank. Als je je zakelijke rekening bij de Triodos Bank hebt opgezegd heb je geen toegang meer tot het internetbankieren. Zorg er daarom voor dat je al je afschriften en communicatie hebt gedownload voordat je je rekening opzegt.

Een zakelijke rekening bij de ASN Bank opzeggen

Het opzeggen van je zakelijke rekening bij de ASN Bank kun je schriftelijk of online doen. Je kunt je ASN Bank zakelijke rekening opzeggen door het opheffingsformulier ‘ASN Betalen Zelfstandigen’ in te vullen. Je kunt ook een korte brief opstellen waarin je verklaart dat je de rekening wilt beëindigen en daarna laat ondertekenen door alle rekeninghouders. Je stuurt de brief naar ASN Bank, Antwoordnummer 1188, 2501 WB in Den Haag. Een postzegel is niet nodig.

Je kunt ook de zakelijke rekening bij de ASN Bank online opzeggen. Hiervoor log je in met je digipas, en bij ‘Diensten’ kies je ‘Opheffen rekening en volg je de verdere aanwijzingen.

 

De 4 meest gestelde vragen over het opzeggen van je zakelijke rekening

Waar moet ik op letten bij het opzeggen zakelijke rekening?

Zorg dat je voordat je opzegt een zakelijke rekening hebt geopend bij een andere bank waar je je tegoed naartoe overboekt. Zorg er ook voor dat je geen negatief saldo hebt voordat je de rekening opzegt. Verder op deze pagina lees je nog meer waar je op moet letten.

Wat kost opzeggen van een zakelijke rekening?

Als je je zakelijke rekening wilt opzeggen kan en mag de bank hier kosten voor rekenen. De meeste banken raden je daarom aan om een bedrag van 100 tot 250 euro op je zakelijke rekening te laten staan om openstaande kosten te verrekenen. Bovenaan deze pagina vertellen we je nog meer over de kosten van het opzeggen.

Moet je een reden hebben om je zakelijke rekening op te zeggen?

Als je niet tevreden bent over de diensten van je bank of wil overstappen naar een andere bank hoef je daar geen reden voor te hebben. Je bent ook niet verplicht te melden waarom je de rekening wilt opzeggen.

Kan mijn bank ook mijn zakelijke rekening opzeggen?

De bank kan ook een zakelijke rekening opzeggen, maar dat gaat niet zomaar omdat de bank een zorgplicht heeft. Het opzeggen mag jouw belangen niet te veel schaden en moet proportioneel zijn. De bank kan bijvoorbeeld niet de bankrekening opzeggen als je failliet dreigt te gaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!