Home » Blog » Hoe krijg je opdrachten als beginnende zzp’er

Hoe krijg je opdrachten als beginnende zzp’er

Het grootste probleem voor veel startende ondernemers is dat ze nog geen klussen hebben om uit te voeren en dus ook geen of weinig geld verdienen. Daarom moet je nieuwe klussen krijgen zodat het balletje gaat rollen. Om je hierbij te helpen heb ik verschillende tips verzameld, lees dus zeker verder.

Gebruik de kracht van mond-op-mond reclame

Natuurlijk is het internet een belangrijk medium wanneer het op marketing aankomt, maar in het begin van jouw carrière is mond-op-mond reclame ook erg belangrijk. Pitch jouw diensten aan iedereen die het maar horen wil en voor je het weet belt de nicht van de buurman van jouw oma jou op voor hulp met een klus.

Vergeet bovendien ook niet om jouw netwerk continu te onderhouden, niet alleen als je iets nodig hebt. Anders dan zullen mensen ook de interesse in jou verliezen. Geven en nemen is belangrijk voor het netwerk.

Maak een website

Zelfs als je denkt dat nog niet van je heeft gehoord wil je een website hebben. Stel die nicht van de buurman van jouw oma is geïnteresseerd en zoekt je op online, dan moet ze natuurlijk wel ergens uitkomen. Een website of portfolio, al is het maar een pagina, laat je direct een stuk professioneler lijken en leidt dus ook tot meer opdrachten.

Online marketing

Ook online marketing moet je natuurlijk niet vergeten en dit kan verschillende vormen aannemen. Zo zou je gebruik kunnen maken van verschillende soorten social media en hier een bekendheid opbouwen. Wanneer je als freelanceschrijver werkt zou je een blog kunnen beginnen en deze promoten om te laten zien wat je kunt. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een betaalde marketingcampagne, door middel van Facebook bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus kies wat er bij jou past.

Maak slim gebruik van online marktplaatsen

Er zijn ontzettend veel online marktplaatsen waarop opdrachtgevers op zoek zijn naar zzp’ers en zzp’ers hun diensten aanbieden. Sommige zijn gratis en sommige kosten relatief weinig. Dit wordt soms afgeraden maar het kan een goede manier zijn om te beginnen en naamsbekendheid op te bouwen. Klanten die je via deze marktplaatsen ontmoet kunnen later vaste klanten worden waar je ook buiten de website om mee werkt, en zij kunnen dan weer leiden tot het vinden van meer klanten.

Werk niet gratis!

De verleiding kan er zijn om gratis werk te doen voor klanten om maar naamsbekendheid op te bouwen, maar toch raad ik dat liever af. Het zullen geen vaste klanten zijn die je hieruit krijgt en je laat ook niet zien aan de wereld dat jouw werk van waarde is.

Nu is het natuurlijk niet erg om te werken voor een relatief laag salaris, je hebt tenslotte nog weinig ervaring en kunt nog niet zoveel vragen als een professional die dit werk al tien jaar uitvoert. Veel bedrijven hebben niet het budget om deze professional in te huren en zullen dus maar al te graag samen met jou werken. Naarmate je meer ervaring opbouwt kun je de prijs dan ook omhoog brengen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...