Home » Blog » Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken op bestaande én potentiële klanten. Hoe kun je dat het beste doen dan je zakelijk en stijlvol te kleden? Er is een aantal regels voor het creëren van de perfecte zakelijke look. In dit artikel lees je hoe je de juiste zakelijke outfit kunt kiezen als zelfstandig ondernemer.

Wat is een zakelijke look?

Een zakelijke outfit is een set kleding die stijlvol en netjes genoeg is om naar een meeting, sollicitatiegesprek of andere werkafspraak te dragen. Het is een outfit die je misschien niet in je vrije tijd snel zou dragen, maar waarmee je wel indruk kunt maken. Bij een zakelijke look kun je denken aan een nette broek, zoals een pantalon in combinatie met een overhemd en een passende zakelijke jas zoals een colbert of blazer. Hierbij maak je het liefst gebruik van effen materialen, rustige kleuren en natuurlijke stoffen.

 

Veel zzp’ers onderschatten het belang van een nette outfit. Het ligt er natuurlijk heel erg aan in welke branche je werkzaam bent, maar over het algemeen geldt: een eerste indruk maak je altijd maar één keer. Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt of wanneer je een opdrachtgever voor het eerst ontmoet, is het wel zo fijn om een onuitwisbare indruk achter te laten. Waarom? Heel simpel: je weet maar nooit wat zo iemand in de toekomst nodig heeft. Hij of zij zal iemand met een nette look veel sneller onthouden dan iemand die weinig moeite heeft gedaan om er netjes uit te zien.

Zakelijke look kiezen voor mannen

Voor mannen is het redelijk eenvoudig om een zakelijke look te maken. Om als beginnende zzp’er opdrachten binnen te halen, is het aan te raden om onderstaande tips mee te nemen in de zoektocht naar de juiste zakelijke outfit. Houd het geheel netjes en klassiek en let altijd op of er een dresscode is bij het bedrijf waar je bijvoorbeeld een gesprek hebt. Bij het ene bedrijf is het prima om een nette jeans te dragen, terwijl een ander bedrijf het fijner vindt wanneer je in een pantalon of chinobroek komt. Wat het in ieder geval altijd goed doet, is een net overhemd. Ga voor een effen overhemd of kies voor een subtiele print, zoals ruitjes, in rustige kleuren.

 

Een zakelijke jas kiezen is tevens niet heel moeilijk. Blijf in het subtiele thema en kies voor een langere jas in een rustige kleur. Denk hierbij aan donkerblauw, marineblauw of donkergrijs. Dit zijn stijlvolle kleuren waarin je rustig en autoritair overkomt, zonder dat het te zakelijk of te strak is. Veel mannen kiezen voor zwart, terwijl zwart net verkeerd over kan komen. Zwart staat namelijk voor zeer dominant en soms licht agressief; iets wat je absoluut niet wilt wanneer je een (eerste) gesprek hebt. Kies liever voor wat lichtere kleuren zonder dat het te opvallend is.

Zakelijke outfit voor vrouwen kiezen

Voor dames is het kiezen van een passende outfit iets lastiger. Dat is niet omdat er weinig keuze is – integendeel: er is misschien wel te veel keuze. Daarnaast is het soms lastig inschatten wat wel of niet kan. Een rokje of jurk is een goed idee, maar mag niet te kort of te hysterisch zijn wanneer je professioneel over wilt komen. Wanneer je voor de veilige en nette keuze wilt gaan, is een rok tot op of net over je knieën een goed idee. Draag daaronder altijd een panty, ook wanneer het buiten warm is. Wat betreft je schoenen mag je zeker gaan voor schoenen met een hak, mits deze niet te sexy is. Ook hierbij geldt dat het aan te raden is om te kijken naar een eventuele dresscode – wat draagt men bij het bedrijf waar je een gesprek hebt?

 

Een zakelijke outfit voor vrouwen die in ieder geval altijd werkt is een nette broek met een witte blouse. Draag hierbij een colbert of een blazer of ga voor een langere zakelijke jas, zoals een trenchcoat. Hierbij mag je zeker voor kleur in je look gaan: natuurlijke kleuren, zoals beige en bruin doen het altijd goed in combinatie met wit. Ook andere kleuren zoals grijs, blauw en donkergroen passen mooi in een zakelijke outfit. Vermijd felle kleuren zoals roze, oranje en geel en ga het liefst ook niet voor drukke prints. Een minimaal printje mag absoluut, maar het moet niet de eyecatcher van je look zijn. Dat ben je namelijk zelf!

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...