Home » Boekhouding » Hoe een boekhouder van grote toegevoegde waarde kan zijn voor zzp’ers

Hoe een boekhouder van grote toegevoegde waarde kan zijn voor zzp’ers

COVID-19 Update: Door de coronapandemie zal er veel veranderen voor de werkende bevolking. De overheid heeft daarom maatregelen getroffen om ondernemers zoals jij tegemoet te komen. Om de schade in te perken kan er nu gebruik worden gemaakt van o.a. de werktijdverkorting en de bbz-regeling. Daarnaast kan je uitstel aanvragen voor belastingaangiftes zoals de inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting. Meer info? Dit is wat jij als ondernemer moet weten tijdens het corona virus.

Iedere zzp’er is wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden. Op basis van dit financiële overzicht kan de Belastingdienst opmaken hoe hoog de fiscale verplichtingen van de ondernemer zijn. Een boekhouder kan jou als zzp’er niet alleen veel werk uit handen nemen maar ook op andere manieren van toegevoegde waarde zijn zoals je kunt lezen in deze blog.

Het belang van een goede boekhouding voor zzp’ers

Uiteraard ziet iedere zzp’er wel het belang in van een goede en overzichtelijke boekhouding. Veel ondernemers zijn er zelfs door schade en schande achter gekomen. Op het moment dat je als zelfstandige je boekhouding niet goed hebt bijgehouden, zul je problemen ondervinden bij je belastingaangifte en zul je alsnog je boekhouding op orde moeten zien te krijgen. Als dit niet lukt voor de deadline die de Belastingdienst heeft gesteld, zul je een behoorlijke boete tegemoet kunnen zien. Dat is uiteraard zonde voor je marges.

Het bijhouden van een boekhouding doe je (als het goed is) uiteraard niet alleen voor de Belastingdienst. Als je serieus met je bedrijf actief bent en misschien wel hiervan financieel afhankelijk bent, wil je zelf ook wel een goed overzicht hebben van je inkomsten en uitgaven. 

Daarnaast kun je op basis van je “financiële huishouding” bepalen of er ruimte is voor eventuele investeringen. In dit laatste geval zal een onoverzichtelijke boekhouding zelfs je bedrijfsgroei in de weg kunnen staan!

Heb jij als zzp’er mogelijkheden om je boekhouding zelf te doen?

Na het in kaart brengen van het belang van een overzichtelijke boekhouding is het goed om even naar de praktische kant te kijken. Heb jij als zzp’er mogelijkheden om je boekhouding zelf te doen? Dit is een vraag die veel zzp’ers aan zichzelf stellen. 

In de praktijk zien veel zzp’ers de boekhoudkundige werkzaamheden als secundaire taken, die er naast hun main business “nog even bijkomen”. Dit “even bijkomen” vormt juist het grote probleem. De meeste kleine zelfstandigen hebben niet voldoende tijd voor het bijhouden van hun boekhouding of beter gezegd: ze gunnen zichzelf niet voldoende tijd. 

Dit laatste is toch echt van groot belang. Zoals aangegeven moet je immers zien te voorkomen dat je een achterstand moet inlopen maar het is ook belangrijk om te beseffen dat het Nederlandse belastingstelsel sterk aan verandering onderhevig is. Je moet je af en toe wel even in deze (soms ingewikkelde) materie verdiepen om op de hoogte te blijven van je rechten en plichten. 

De toegevoegde waarde die boekhouders jou als zzp’er kunnen bieden

Als je denkt aan de toegevoegde waarde die boekhouders jou als zzp’er kunnen bieden, is de kans groot dat je als ondernemer als eerste aan de tijdsfactor zult denken. Dit is dan ook zeker het geval. Een boekhouder kan je een hoop werk uit handen nemen waardoor je veel tijd voor jezelf ter beschikking hebt die je anders zou moeten inzetten om je boekhouding uit te voeren. 

Een andere belangrijke toegevoegde waarde van het gebruik maken van de diensten van een boekhouder is kennis. Een boekhouder is gespecialiseerd op financieel gebied terwijl jij als zzp’er misschien die kennis niet hebt. Hoewel het als ondernemer zeker verstandig is om te beschikken over een financiële basiskennis, hoef je niet tot in detail kennis te hebben op dit gebied als je samenwerkt met een boekhouder. Daarnaast heb je uiteraard de zekerheid dat een boekhouder alle gerelateerde handelingen correct uitvoert, iets waar je wellicht door gebrek aan kennis en ervaring niet altijd helemaal zeker van bent. Een boekhouder ontzorgt je dus op diverse manieren. 

Boekhouder of accountant, wat zijn de verschillen?

De termen “boekhouder” of “accountant” worden in de praktijk nog wel eens ten onrechte door elkaar gebruikt. Dit komt voornamelijk omdat je bij de meeste financiële dienstverleners terecht kunt voor de werkzaamheden die door beide specifieke beroepsgroepen worden uitgevoerd. Volgens de officiële beroepsomschrijving heeft een boekhouder een meer uitvoerende taak en heeft een accountant meer een adviserende en controlerende rol .

Waarvoor kun je bij een boekhouder of accountant terecht?

 • Persoonlijk financieel advies
 • Indienen van je periodieke belastingaangifte.
 • Opstellen van je jaarrekening
 • Crediteuren- en debiteurenbeheer
 • Facturatie
 • Andere administratieve werkzaamheden

Wat kost een goede boekhouder?

Veel zzp’ers kijken direct naar kosten die een goede boekhouder in rekening zal brengen. Het is uiteraard zeker verstandig om hier een goede afweging in te maken. Hierbij is het ook goed om in kaart te brengen wat een boekhouder voor je kan betekenen. Je zult hierbij merken dat een boekhouder alleen al op factoren als tijd en kennis zichzelf zal terugverdienen. 

Daarbij komt het in de praktijk meer dan regelmatig voor dat een boekhouder of accountant de zzp’er weet te verrassen met belastingtechnische mogelijkheden om kosten te besparen. Dit komt uiteraard omdat deze financiële dienstverlener (in tegenstelling tot veel zzp’ers) dagelijks op dit gebied werkzaam is en uiteraard volledig op de hoogte is van (nieuwe ontwikkelingen in) je financiële plichten maar ook van je rechten.

Hoe je eenvoudig en snel een geschikte boekhouder of accountant kunt vinden

Om op een snelle en eenvoudige manier vast te stellen wat voor jou als zzp’er de beste boekhouder of accountant is, kun je prima op de website van Ageras terecht. Dit is een onafhankelijke instantie waar je terecht kunt om een geschikte boekhouder of accountant te vinden. Deze organisatie werkt samen met een groot aantal financiële dienstverleners die voldoen aan de strikte criteria van Ageras. Als je de keuze maakt voor een boekhouder of accountant die aanbevolen wordt door Ageras maak je dus een veilige keuze. Ageras zal op basis van een aantal vragen jouw wensen in kaart brengen en op basis hiervan je volledig kosteloos en vrijblijvend drie offertes aanbieden van financiële dienstverleners die de beste invulling hieraan kunnen geven. Uiteraard kun je onbeperkt gebruik maken van deze service. 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...