Home » Starten als zzp'er » Wat zijn de gevolgen als je gaat scheiden als zzp’er?

Wat zijn de gevolgen als je gaat scheiden als zzp’er?

Als je als gelukkig getrouwd persoon besluit om als zzp’er een bedrijf te starten of als je als zzp’er het “ja woord” geeft aan je lief, denk je er uiteraard niet aan maar toch is het wél een onderwerp waar je even over moet nadenken: wat zijn de gevolgen als je gaat scheiden als zzp’er? We helpen je om dit voor je op een rijtje te zetten om vervelende verrassingen te voorkomen.

Gevolgen van echtscheidingen voor zzp’ers

Uiteraard wil je er in gelukkige tijden niet aan denken maar de cijfers wijzen uit dat het toch noodzakelijk is om de aandacht even op te vestigen. Er zijn Nederland immers ruim 1 miljoen zzp’ers actief en 30% van de huwelijken eindigen in een echtscheiding. De kans is dus niet uitgesloten. We gaan ons in dit artikel richten op zzp’ers die als eenmanszaak of in een V.O.F. (vennootschap onder firma) werkzaam zijn omdat dit de grootste groep zzp’ers zijn.

Als je als getrouwd stel besloten hebt om uit elkaar te gaan, zal er een verdeling moeten plaatsvinden van jullie bezittingen en schulden. De vraag is echter of er ook een verdeling plaats moet vinden van je bedrijf en op welke manier dit dan moet gebeuren. Er komen op dit gebied wel een aantal rechten en plichten op je af waar je zeker rekening mee moet houden. Deze rechten en plichten kunnen je zelfs jaren nadat de scheiding heeft plaatsgevonden je nog achtervolgen.

Dubbel scheiden als je als zzp’er een V.O.F. hebt 

Eén van de eerste vragen die in je op zal komen als je als zzp’er besluit om te scheiden is of je bedrijf onder jullie gezamenlijke bezittingen valt als je zzp’er bent. Dit heeft onder andere te maken met de rechtsvorm waarvoor je gekozen hebt bij de oprichting van je bedrijf. Als je samen met je partner een V.O.F. bent opgestart, ben je eigenlijk dubbel getrouwd. Je moet dan niet alleen je privé bezittingen en schulden delen maar ook je bedrijf splitsen. Deze verdeling heeft vaak niet alleen betrekking op financieel gebied maar ook op de voortgang van het bedrijf. In de meeste gevallen wordt het bedrijf volledig stopgezet of voortgezet door één persoon. Op dat moment moet zowel de waarde van het bedrijf worden bepaald als de belastingtechnische gevolgen. 

Laat je hierover goed informeren want zelfs jaren nadat je gescheiden bent, kunnen er nog naheffingen van de fiscus komen. Denk hierbij aan de fiscale afhandeling van het bedrijf zelf maar ook aan de verdeling van de FOR (fiscale oudedagsreserve). De Fiscus kan zelfs schenkingsrecht vorderen als er in de ogen van de Belastingdienst sprake is van een scheve verdeling tussen de partijen. In de praktijk komt dit laatste zelden voor omdat de Belastingdienst hiermee in de stoel van de rechter zou plaatsnemen. Het is wel verstandig om deze belastingtechnische kant van de scheiding vast te leggen in het echtscheidingsconvenant om vervelende financiële claims achteraf te voorkomen. 

Waardebepaling van een eenmanszaak of V.O.F.

Als je genoodzaakt bent om je bedrijf (financieel) te splitsen, zul je een waarde hieraan moeten koppelen. Dit kun je uiteraard het beste doen door een onafhankelijke accountant. Deze accountant zal hierbij grofweg naar 3 factoren kijken:

 • De verwachte jaarwinst waarmee op basis van een rekenfactor de rentabiliteit van het bedrijf wordt vastgesteld.
 • De jaarlijks beschikbare kasstroom om de cash flow van het bedrijf een waarde te geven
 • De “eenvoudige rekensom“ van het verrekenen van de bezittingen en de schulden met elkaar om de intrinsieke waarde van het bedrijf te bepalen.

Valt een eenmanszaak onder de gezamenlijke bezittingen als je zzp’er bent?

Je zult je als zzp’er ongetwijfeld afvragen of een eenmanszaak valt onder de gezamenlijke bezittingen. Als dit niet het geval is, is er immers sprake van een constructie die vergelijkbaar is met het werken in loondienst. Inkomsten hebben immers te maken met een alimentatieberekening en niet met de verdeling van bezittingen. Het vaststellen of een eenmanszaak valt onder gezamenlijke bezittingen hangt af van een aantal factoren waarbij zelfs je huwelijksdatum een rol speelt. 

Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, valt het bezit van een bedrijf daar buiten. Dit is dan een persoonlijk bezit van de zzp’er. Bij een huwelijk onder gemeenschap van goederen is dit anders. Door een verandering in de regelgeving is het hierbij van belang of je voor of na 1 januari 2018 bent getrouwd.

 • Als je getrouwd bent ná 1 januari 2018, maakt een eigen bedrijf dat al bestond voor het huwelijk, géén onderdeel uit van de gemeenschap, maar als je een onderneming gestart bent gedurende het huwelijk is dit wél het geval. 
 • Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent voor 1 januari 2018, is het bedrijf wél gemeenschappelijk bezit ook als je bedrijf destijds buiten de huwelijkse voorwaarden viel. Dan zul je de waarde hiervan dus samen moeten delen. De datum van oprichting speelt hierbij géén rol. 

Hoe een ex-partner van een zzp’er toch aanspraak kan maken op de waarde van een eenmanszaak ondanks dat er geen sprake is van een gezamenlijk bezit

Hoewel een bedrijf op papier niet in de verdeling zal worden opgenomen als deze niet binnen de gemeenschap van het huwelijk valt, kunnen er in de praktijk situaties ontstaan waarbij een ex-partner van een zzp’er toch aanspraak kan maken op de waarde van een eenmanszaak.  

De termen “redelijkheid en billijkheid” zullen aan de orde komen als de ex-partner kan aantonen dat hij of zij heeft bijgedragen aan de winstgevendheid van het bedrijf. Dit kan plaats hebben gevonden door op een fysieke manier mee gewerkt te hebben aan het bedrijfsproces maar ook op een indirecte manier door de verzorging van de kinderen uit het huwelijk voor zijn of haar rekening te nemen. 

Als je als zzp’er gaat scheiden, loop je dus de kans dat je een dubbele echtscheidingsprocedure moet doorlopen. Er kan een situatie ontstaan waarbij er zowel privé als zakelijk een splitsing vormgegeven moet worden. Hoewel je hier niet graag over nadenkt, zijn de gevolgen als je gaat scheiden als zzp’er wel even iets waar je stil bij moet staan voordat je belangrijke stappen zet in je leven.

 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...