Home | Blog | Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid
beslag leggen zzp

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

⏱ Leestijd: 2 minuten

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd, maar er wordt niet meer gereageerd en de betaling is ook niet voldoen. Na een tijdje ben je het beu en dan wil jij stappen ondernemen. Wat kun je dan doen? Je wil namelijk ook je klanten niet kwijt, maar ze moeten uiteraard wel betalen voor hetgeen wat jij voor hen hebt gedaan. Een optie zou kunnen zijn beslag leggen.

Actie ondernemen

Vaak heb je wel geduld, maar na een tijdje is het wel op. Je wil namelijk het geld hebben waar je recht op hebt. Steeds meer ZZP’ers en ondernemers kiezen voor beslaglegging omdat dit het incassomiddel is om te zorgen dat er ook echt betaald gaat worden. Je zal merken dat je debiteur ineens wel snel kan betalen. Als er sprake is van beslaglegging, dan wordt de druk direct opgevoerd. Het is vervelend als iemand je niet kan betalen of wil betalen, en zeker als ze niets laten horen. Vaak heb jij op allerlei mogelijke manieren contact gelegd en als er dan niet op wordt gereageerd, dan is het van belang dat jij zelf actie gaat ondernemen. Je hebt werkzaamheden verricht, dat heeft je tijd, geld en inspanning gekost en dat moet dan ook betaald worden.

Soorten beslaglegging

Om je een goed beeld te geven van de opties die er zijn, bespreken we de verschillende soorten van beslaglegging. Je kunt daarbij denken aan conservatoir beslag en executoriaal beslag. Bij de eerste vorm gaat het over het feit dat een incasso advocaat een verzoekschrift gaat opmaken en hij vraagt dan de rechter om alvast beslag te mogen leggen. Daarbij moet een voorzieningenrechter direct toestemming geven en dan worden er aanvullend beslagen gelegd. Op dit moment is dan ook het verhaal van je vordering veilig gesteld. Executoriaal beslag wil zeggen dat er beslag gelegd kan worden nadat een debiteur weigert te betalen na de uitspraak van de rechtbank. Als er dan niet binnen de afgesproken termijn betaald zal worden, dan kan de deurwaarder alsnog beslag leggen op bepaalde bezittingen.

Wanneer laat je beslag leggen?

Meestal kan er wel gekozen worden voor beslaglegging als je geld van iemand krijgt. Dit noemen we dan ook wel verhaalsbeslag. Als er spullen zijn geleend aan een ander dan kan er ook sprake zijn beslaglegging. Beslag leggen wordt vaak gedaan bij grotere bedragen vanaf 25000 euro. De reden dat het zo’n hoog bedrag is, is omdat de schuldenaar dan erg veel last heeft van het beslag. Meestal wordt er alsnog betaald of komen ze tot een schikking.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Startpakket voor zzp’ers

Download het zzpvergelijker startpakket

5 superhandige templates + gratis extra!

  • Een makkelijk invulbaar factuur voorbeeld;
  • Een zakelijk winst & verlies template;
  • Een handig template voor je privé maandlasten en spaarplan;
  • Een template om snel btw te berekenen;
  • Een rittenregistratie template;
  • Tijdelijke bonus: Leer de 10 populairste manieren om wel €1.000 per jaar te besparen;

Direct mee aan de slag? Het populaire zzpvergelijker.nl startpakket is tijdelijk geen €24,95, maar slechts €9,-!

👉 Vorige maand 89 keer gedownload!

Nieuw jaar, nieuw boekhoudpakket?

Maak direct een frisse start!

boekhoudpakket zzp

Nu zelfs 15 maanden gratis voor starters