Home » Blog » Ga jij er als zzp’er op vooruit in 2020?

Ga jij er als zzp’er op vooruit in 2020?

“Zzp’ers gaan er in 2020 op vooruit maar minder dan de werknemer.” Dat was de boodschap van minister Wopke Hoekstra (minister van Financiën) op de derde dinsdag van september vorig jaar. In de miljoenennota stond te lezen dat de koopkracht van de zzp’ers met twee procent zal stijgen. Nu veel wetten, regels en belastingtarieven veranderd zijn per 1 januari is het goed om alvast de balans op te maken en alvast te bekijken hoeveel (lees: of) je er in 2020 als zzp’er op vooruit gaat. Pak je rekenmachine er maar bij.

 

De start van het nieuwe jaar is voor iedere ondernemer hét moment om een financiële calculatie te maken en op dit gebied even vooruit te kijken wat er te wachten staat. De afgelopen miljoenennota was veelbelovend voor zelfstandigen. Hoewel de regering van mening is dat de balans tussen werkenden en zelfstandigen evenwichtiger gemaakt moet worden, zou ook de zzp’er meer te besteden krijgen in 2020. 

Beleidsaanbevelingen rapport OESO zorgen voor meer balans

De behoefte van de regering om de verschillen tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen komt (deels) door de aanbevelingen die in het rapport te lezen waren die de OESO in april uitgebracht heeft. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband tussen 36 landen (waaronder Nederland) met als voornaamste doelstelling om het internationale sociaal en economisch beleid te bespreken, bestuderen en te coördineren. In april 2019 presenteerde de organisatie een ruim 300 pagina’s tellend rapport waarin een beeld werd geschetst over hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uit ziet. De beleidsaanbevelingen die in het rapport te lezen waren, hadden vooral betrekking op het grote verschil in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen.

Arbeidskorting en algemene heffingskorting compenseren verlaging zelfstandigenaftrek

Het kabinet heeft besloten om het fiscale verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verlagen door de zelfstandigenaftrek omlaag te brengen. Hierdoor krijg je als zzp’er dus minder korting op je inkomstenbelasting. De aftrek daalt dit jaar met 250 euro naar 7030 euro. De verlaging van de zelfstandigenaftrek zal geleidelijk plaatsvinden. Er worden acht stappen gemaakt naar 5.000 euro in 2028.

Deze flinke financiële hap wordt gecompenseerd met een verhoging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Dit zijn kortingen op je inkomstenbelasting waardoor je netto meer over zult houden. Door deze hogere kortingen zullen de meeste zzp’ers er toch op vooruit gaan, al benadrukt de regering dat dit uiteindelijk afhangt van iemands persoonlijke situatie.

Ga jij er als zzp’er op vooruit in 2020? Dit zijn de andere veranderingen.

De bovenstaande verandering zal uiteraard de meeste impact hebben op de financiële situatie van zzp’ers. Daarnaast zijn er een aantal andere veranderingen in wetten, regels en belastingtarieven die effect kunnen hebben op je inkomsten en uitgaven. Een overzicht:

 • Vanaf 2020 werken we met twee in plaats van vier belastingschijven. Voor de portemonnee: Belastingschijf 1 gaat tot 68.508 euro (37,35 procent), belastingschijf 2 is voor het inkomen boven dit bedrag (49,5 procent). 
 • De vaste korting op energie gaat fors omhoog van 258 euro naar 436 euro. De belasting op het gebruik van gas gaat wel iets omhoog. Deze maatregel is uiteraard genomen om duurzaam energieverbruik te stimuleren maar veel zzp’ers zullen hier financieel voordeel bij hebben.
 • Als je van plan bent om een cursus te gaan volgen aan de hand van een e-book of als je er belang bij hebt om het nieuws op de voet te volgen, heb je een voordeel. Het btw tarief voor e-books en digitale kranten gaat van 21 procent omlaag naar 9 procent.
 • De maximale hypotheekrenteaftrek wordt weer lager. In dit geval gaat deze van 49 naar 46 procent. Dit is alleen minder voordelig voor mensen die in de hogere belastingschijf (boven de 68.508 euro) vallen want deze mensen kunnen minder aftrekken. 
 • Als je in een oudere dieselauto rijdt, zul je 15 procent meer motorrijtuigenbelasting moeten afdragen. Dit is uiteraard een regel om het rijden in sterk vervuilende auto’s (met meer dan 5 milligram fijnstof per kilometer uitstoten, voertuigen zonder roetfilter of wagens waarbij de uitstoot onbekend is) minder aantrekkelijk te maken.
 • De bijtelling van de zakelijke elektrische auto gaat omhoog naar 8 procent over de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs en 22 procent over het bedrag daarboven.
 • De accijns op brandstof gaat omhoog. Voor benzine betaal je 1,26 cent per liter meer, voor diesel 0,793 cent en voor lpg 0,298 cent.
 • De kleine ondernemersregeling wordt eenvoudiger gemaakt. Zzp’ers met jaarlijks minder dan 20.000 euro omzet hoeven géén btw in rekening te brengen en dus ook geen btw-aangifte te doen ieder kwartaal.

Hoeveel je er met betrekking tot de koopkracht erop vooruit gaat (en of dit het geval is), is dus volledig situatie afhankelijk. In de praktijk is het weer een flinke rekensom, maar dat is iets wat net niet anders is dan voorgaande jaren. 

Wat kunnen we als zzp’er nog meer verwachten in 2020?

Naast de bovenstaande wijzigingen, hangt er dit jaar nog ander nieuws in de lucht voor zzp’ers. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen is nog altijd een actueel dossier. Het kabinet verwacht deze zomer met een voorstel hierover te komen. Tot verontwaardiging van veel zzp vertegenwoordigende organisaties werden deze plannen gepresenteerd als onderdeel van het pensioenakkoord. De verwachting is dat er dit jaar een concrete invulling van de plannen wordt ontwikkeld.

Tot slot kunnen we in 2020 verdere ontwikkelingen verwachten met regels die betrekking hebben op het tegengaan van schijnzelfstandigheid. In dit kader zal er waarschijnlijk een minimum uurtarief voor zzp’ers worden vastgesteld en een zelfstandigenverklaring worden ontwikkeld. Ook dit onderwerp wordt dus absoluut vervolgd. 

Hou deze site dus in de gaten om de ontwikkelingen te volgen. 

ZZPvergelijker houdt je op de hoogte van het laatste zzp nieuws!    

 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...