Home » Blog » Fouten om te vermijden als beginnende zzp’er

Fouten om te vermijden als beginnende zzp’er

Wanneer je begint als zzp’er dan valt er veel te leren, het is immers een compleet nieuwe manier van werken. Om nieuwe dingen te leren moet je fouten maken, maar soms kun je ook leren van andermans fouten zodat je ze niet allemaal zelf hoeft te maken. Hierom hebben wij de belangrijkste beginnersfouten op een rijtje gezet die je moet vermijden.

Accepteer geen lager bedrag dan je wilt vragen

Als beginnende zzp’er is het verleidelijk om een lage prijs te accepteren, zo heb je in ieder geval werk en kun jij jouw portfolio uitbreiden. Toch is dit niet ideaal. Uiteindelijk wil je namelijk wel meer vragen en als je deze klanten eerst een erg laag bedrag aanbood dan willen ze misschien geen ontzettend hoog bedrag geven. Natuurlijk mag je met meer ervaring wel jouw bedrag verhogen maar het is ook verstandig om met een redelijk bedrag te beginnen.

Neem ook vrije tijd

Doordat je erg graag wilt slagen ga je misschien meer werken dan goed voor je is. Dit is misschien goed voor jouw werk maar niet voor jou persoonlijk. Met een beetje pech word je er overspannen van en kun je daarna helemaal niet meer werken. Het is beter om vanaf het begin een goede balans te houden tussen werken en ontspanning.

Hou vanaf het begin jouw financiën bij

Wanneer je niet meteen begint met het bijhouden van jouw financiën dan kan dit later een stuk moeilijker worden. Na een paar maanden geen belasting bijwerken kun je al diep in de knoei zitten. Het is dus erg belangrijk om hier vanaf het begin bovenop te zitten. Zorg ook dat je niet al jouw eerste betalingen uitgeeft aan leuke dingen, rekeningen moeten ook betaald worden en je wilt natuurlijk een pensioen opbouwen.

Heb een plan

Je kunt natuurlijk beginnen met het aannemen van wat klussen en geld verdienen maar zonder een plan van waar je naartoe wilt als zzp’er zal je nooit een echt succes worden. Kijk dus naar een bepaalde specialisatie die je wilt doen en naar mogelijkheden voor extra bijscholing die je kunt pakken om zo meer geld te kunnen vragen voor jouw werk. Ook marketing en het creëren van een eigen merk zijn belangrijk om meer bekendheid en dus meer klanten krijgen. Bij het zijn van zzp’er komt meer kijken dan het uitvoeren van opdrachten en hier moet je dus wel een plan voor hebben.

Als je deze beginnersfouten vermijdt dan ben je al een heel eind goed op weg. Zorg er dus voor dat je een goed plan hebt, dat je jouw financiën bijhoudt, dat je een goede werk-leven balans hebt en dat je een redelijk bedrag vraagt voor jouw werk. Zo kun je een hoop beginnersproblemen voorkomen en heb je een voorsprong op de rest.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...