Energie vergelijken

Wil je jouw energie vergelijken en direct openen? Op zzpvergelijker.nl vind je de meest gekozen energiecontracten. Overstappen is eenvoudig en je bespaart al snel honderden euro’s per jaar.

Let op: er staat nu een fictief verbruik ingevuld. Vul jouw eigen verbruik en gegevens in. Zo krijg je het beste resultaat.

Vergelijk hieronder en sluit direct je energiecontract af. (Liever zakelijke energie vergelijken? Dat kan hier)

Populairste energiecontracten voor 2021

Beste informatie

We delen uitsluitend de beste, meest betrouwbare informatie voor zzp'ers.

75.000 bezoekers

Jaarlijks bezoeken meer dan 75.000
unieke zzp'ers onze website.

Uitgebreide kennisbank

Onze kennisbank bevat vele uitgebreide artikelen voor zzp'ers.

Alles over energie vergelijken

Online energie vergelijken bij verschillende leveranciers is tegenwoordig heel eenvoudig! Het vergelijken van energieleveranciers kan je een flinke besparing opleveren. Gebruik deze besparing om te investeren in duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen of een verbeterde isolatie in huis. Op deze manier nemen je vaste lasten voor energie steeds verder af! Bij het vergelijken van energie dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Tot wanneer loopt je huidige energiecontract? Heb je een enkele of dubbele meter in huis? Kies je voor duurzame groene stroom, of ga je voor grijze stroom? Op deze pagina lees je meer over hetgeen waarmee je bij energie vergelijken rekening dient te houden.

 

Verschil tussen een enkele en dubbele meter

Energie vergelijken kan soms best ingewikkeld zijn! Vaak worden er meerdere tarieven getoond, waarbij niet direct duidelijk is wel energietarief voor jou geldt. Een van de factoren die hierin een rol speelt, is het type meter in huis. Veel woningen zijn tegenwoordig voorzien van een slimme meter. Deze meters zijn op afstand uit te lezen, waardoor je niet langer verplicht bent om de meterstanden door te geven aan het eind van het jaar. Het is overigens wel verstandig de meterstand op 1 januari te noteren. Zo kun je controleren of de energieleverancier de juiste meterstand heeft opgenomen in de eindberekening.

Slimme meters maken het niet alleen makkelijker om de meterstanden door te geven aan de energieleverancier. Ook zijn ze standaard uitgevoerd met een dubbele meter. Dit betekent dat tijdens de piekuren een ander tarief betaald wordt, dan tijdens daluren. Daluren lopen vaak van 21.00 tot 7.00 uur, of van 23.00 tot 7.00 uur. Ook in het weekend en tijdens feestdagen wordt vaak een dalurentarief geboden.

Besparen op energiekosten met een dubbele meter

Doordat het dalurentarief vaak lager ligt dan het tarief van piekuren, is het slim om grootstroomverbruikers voornamelijk ’s nachts te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan de wasmachine, een wasdroger en bijvoorbeeld de vaatwasser. Zo bespaar je niet direct op je energieverbruik, maar wel op de kosten hiervoor! Het is een van de redenen die energie vergelijken zo interessant maakt.

Kies tussen groene en grijze stroom

Naast energieleveranciers vergelijken op basis van het verschil tussen een enkele en dubbele meter, is het slim om naar het type stroom te kijken. Energieleveranciers bieden doorgaans groene- en/of grijze stroom aan. Bij groene stroom kun je denken aan stroom wat wordt opgewekt met duurzame bronnen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de zon, de wind en water. Ook het gebruik van biomassa is een manier om groene stroom op te wekken. Wist je dat kernenergie geen groene stroom is? Hierbij komt namelijk schadelijk afval vrij, wat het belastend maakt voor het klimaat en milieu. In het geval van grijze stroom wordt gebruik gemaakt van grondstoffen die na verloop van tijd op zullen raken. Denk bijvoorbeeld aan kolen.

Gebruik ik groene of grijze stroom?

Energieleveranciers maken gebruik van een stroometiket. Hiermee kunnen zij aantonen waarvandaan hun stroom komt. Dit stroometiket biedt consumenten de mogelijkheid om energie te vergelijken. Kies je voor leveranciers met een groen stroometiket, of ga je voor aanbieders met een grijs stroometiket? Ook wanneer je momenteel een energiecontract hebt lopen, is het verstandig om naar het stroometiket te kijken. Komt het etiket overeen met hetgeen op je contract vermeld staat?

Het afnemen van groene stroom betekent niet altijd, dat deze stroom afkomstig van zonnepanelen of windmolens. Groene en grijze stroom worden immers via hetzelfde stroomnet naar je woning gevoerd. Het verschil zit in de manier waarop een energieleverancier het gebruik van grijze stroom compenseert. Zo kan een leverancier investeren in duurzame oplossingen, door certificaten te nemen in duurzame energiebronnen.

Looptijd van een energiecontract

Een derde factor om bij energie vergelijken rekening mee te houden, is de looptijd van een energiecontract. Energieleveranciers bieden vaak aantrekkelijke kortingen of cadeaus aan voor consumenten, die hun energiecontract voor een langere periode afsluiten. Wees echter voorzichtig! Een langdurig contract lijkt mogelijk interessant, maar is dat lang niet altijd. Ook op contracten van een jaar worden namelijk kortingen aangeboden.

Wat is de beste looptijd van een energiecontract?

Uit onderzoek blijkt dat het bij een constante energieprijs vaak voordelig is om voor een eenjarig energiecontract te kiezen. De korting die je hierbij ieder jaar krijgt zal uiteindelijk een grotere besparing opleveren, dan de korting die voor een drie- of vijfjarig contract wordt aangeboden. Vanzelfsprekend staat niet vast dat het energietarief gelijk blijft. Dit is een afweging die je dient te maken bij energie vergelijken. Houd hiervoor bijvoorbeeld het nieuws in de gaten. Dit geeft je een beeld van de laatste ontwikkelingen op het gebied van energieprijzen.

Verschillende contractvormen bij energie vergelijken

Energie vergelijken zal op basis van de voorgaande factoren makkelijker zijn. Er is nog een vierde punt om rekening mee te houden: de contractvorm van een energiecontract. Een energieleverancier biedt doorgaans twee soorten contracten aan, namelijk: een vast tarief en een variabel tarief. Een contract met een vast tarief zal na het verlopen van het contract automatisch worden omgezet naar een variabel tarief. Energieleveranciers hebben tweemaal per jaar het recht om de hoogte van hun variabele tarief aan te passen. Bij een daling ben je logischerwijs het voordeligste uit met een variabel tarief. Een stijging maakt dat je beter voor een vast tarief had kunnen kiezen.

Is een variabel of vast energietarief voordeliger?

Net als bij de looptijd van een energiecontract is het afhankelijk van de markt, welk type energiecontract het voordeligst is. Energie vergelijken is hierdoor niet eenvoudig. Niemand weet immers wat de markt doet. Vaak wordt aangeraden om voor een contract met vast energietarief te kiezen. Zeker bij contract met een korte looptijd is dit interessant. Mocht de energieprijs dalen, dan kun je na een jaar overstappen naar een goedkopere energieleverancier.

Online vergelijker voor energie

Maak gebruik van een online vergelijker voor energie, om energie vergelijken makkelijker te maken. De tool heeft een aantal gegevens nodig, op basis waarvan vervolgens de goedkoopste energieleverancier geselecteerd wordt. Vanuit de tool kan direct een energiecontract worden afgesloten tegen het aangeboden energietarief. Wel zo makkelijk, wanneer je wilt besparen op de maandelijkse energielasten!

Tip: bij het afsluiten van een energiecontract heb je standaard 14 kalenderdagen de tijd, om deze zonder opgaaf van reden te annuleren.