Home » Blog » Drie tips om meer grip op je business te krijgen

Drie tips om meer grip op je business te krijgen

Als zzp’er hoef je geen verantwoording af te leggen, je werkt zelfstandig en dat werkt natuurlijk heel relaxed. Maar voor sommige zzp’ers zorgt het ook voor de nodige problemen. Als je administratie niet up to date is, kun je het overzicht verliezen.

 

Want geen verantwoording afleggen klinkt heel aantrekkelijk, maar er moet wel degelijk verantwoording afgelegd worden aan de belastingdienst. Je bent wettelijk verplicht om (onder andere) een crediteuren- en debiteurenadministratie te voeren en om je bonnetjes en facturen te bewaren.

Bovendien heb je als zzp’er ‘bewaarplicht’. Of je het wilt of niet, je bent simpelweg verplicht om alle belangrijke documenten uit je administratie te minimaal 7 jaar te bewaren.

 

 

Dit is de standaard en wettelijk vastgelegde bewaartermijn voor alle basisgegevens van een zakelijke administratie. Deze termijn geldt dus ook voor zzp’ers. De bewaarplicht geldt (onder andere) voor deze onderdelen van de administratie:

 • Debiteuren- en crediteurenadministratie
 • Grootboek
 • In- en verkoopadministratie
 • Voorraadadministratie
 • Indien van toepassing: loonadministratie

Gelukkig zijn er allerlei tools, tips & tricks om het voeren van je administratie makkelijker te maken. Hier komen onze drie beste tips. 

Dit zijn drie tips die je administratie makkelijker maken

Maak van urenregistratie een gewoonte

Het registreren van je uren is geen verplicht onderdeel van je administratie, maar het maakt je administratie wel makkelijker. Geen enkele zzp’er beleeft plezier aan het registreren van uren.

Waarschijnlijk heeft iedereen er zelfs een hekel aan. Maar het belang van goede urenregistratie wordt vaak onderschat. Waarschijnlijk heb je er ook geen goed gevoel bij om per kwartier vast te leggen wat je precies aan het doen bent voor je klanten.

Een goede urenregistratie is de basis van je administratie. Goede urenregistratie zorgt voor betere offertes, snellere en makkelijkere facturatie en een beter inzicht in winst / verlies.

Maak optimaal gebruik van beschikbare tools

Software maakt alles makkelijk.

Maak gebruik van een CRM-tool. CRM betekent Customer Relationship Management. In principe gebruik je CRM-software dus om relaties te beheren. Met CRM staat alle informatie over je relaties in één geïntegreerd systeem. Een aantal voorbeelden: gegevens van (potentiële) klanten, maar ook leveranciersgegevens, offertes en correspondentie. Zo staat alles centraal in één database.

Digitaliseer je boekhouding

Door gebruik te maken van software, kun je op een slimme manier geld en tijd besparen.

Want laten we ervan uitgaan dat je business groeit. Je gaat dus meer facturen verkopen, je krijgt het drukker en je gaat nog een paar uurtjes extra werken. Maar hoe meer facturen je verstuurt, hoe meer tijd je aan je aan je boekhouding moet besteden.

Met slimme softwareoplossingen kun je tijdrovende processen namelijk automatiseren.

Een boekhoudprogramma kan offertes automatisch omzetten in facturen, maandelijkse facturen automatisch versturen en de software kan automatisch een betalingsherinnering sturen naar debiteuren (als ze te laat zijn met betalen).

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...