Home » Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering » Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers: alles over de dekking

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers: alles over de dekking

Een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers: waarom zou je die afsluiten? Waar gewerkt wordt vallen spaanders, dus het is belangrijk om de risico’s in ieder geval in kaart te brengen. Je bepaalt vervolgens zelf of je daar een verzekering voor wilt afsluiten, omdat de polis niet verplicht is.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijvoorbeeld de kosten voor een nieuwe laptop, als je die van een klant per ongeluk kapot maakt. Stel dat er een kop koffie overheen gaat of je door een bureaustoel op kantoor zakt, dan ontstaan er makkelijk honderden tot duizenden euro’s aan kosten. Jij bent zelf aansprakelijk voor die kosten, die je met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kunt laten dekken.

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?

Benieuwd waarom een zzp aansprakelijkheidsverzekering verstandig is? We zetten een paar belangrijke punten voor je op een rij:

Geen particuliere dekking

Wellicht heb je een particuliere WA-verzekering. Het is privé een dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid. De verzekering dekt zowel materiële schade aan letsel (schade aan personen), maar alleen als die in een privésituatie ontstaat. Ontstaat er schade terwijl je als zzp’er aan het werk bent? Dan is die schade met een particuliere verzekering niet gedekt. De AVB is de zakelijke variant van de WA-verzkering die je particulier kunt gebruiken.

Schade bij klanten

Kom je als zzp’er regelmatig bij klanten over de vloer? Klanten kunnen werken me dure computers en laptops, met design interieur of met waardevolle machines en documenten voor projecten. Als jij daar per ongeluk schade aan veroorzaakt ben jij daarvoor aansprakelijk. Je kunt die aansprakelijkheid dekken met een zzp aansprakelijkheidsverzekering.

Schade op kantoor of binnen je bedrijf

Ben je vooral zelf op kantoor of binnen je bedrijf aan het werk? Houd er rekening mee dat er ook daar schade kan ontstaan. Struikelt een klant over een losliggende kabel en breekt hij of zij een been? Er ontstaat letsel, waarvoor jij vanuit je bedrijf aansprakelijk bent. Ook in die gevallen kun je gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.

Uiteraard zijn er meer situaties denkbaar waarin er schade ontstaat. Vind je het lastig om zelf de risico’s in kaart te brengen? Een adviseur kan je helpen, zodat jullie samen kunnen nagaan of een zzp aansprakelijkheidsverzekering voor jou een goed idee is.

Wat is er gedekt? Een overzicht

De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering kan per verzekeraar verschillen. Toch gaat het vaak om de volgende zaken:

Schade veroorzaakt door producten of diensten die je levert

Ontstaat er schade door een product dat je levert of tijdens een dienst die je aanbiedt? In dat geval kun je gebruik maken van een aansprakelijkheidsverzekering. Het gaat om de directe schade die er kan ontstaan. Indirecte schade door de gevolgen van de producten of diensten die je levert zijn verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Letsel of schade opgelopen tijdens werktijd door jouw werkzaamheden

Ontstaat er letsel of schade tijdens de werkzaamheden die je uitvoert of bij jou op kantoor of binnen het bedrijf? Die kosten kun je laten vergoeden vanuit de aansprakelijkheidsverzekering.

Schakel je hulp in op het moment dat er schade of letsel ontstaat? Ook de kosten daarvoor kun je claimen op de zzp aansprakelijkheidsverzekering. De dekking is wat dat betreft uitgebreider dan alleen de directe schade die er bij een klant of een andere relatie ontstaat.

In de meeste gevallen geldt de dekking wereldwijd, zodat je daar zowel in Nederland op kantoor, buiten de deur als in de rest van Europa en zelfs de rest van de wereld gebruik van kunt maken. Houd er wel rekening mee dat de Verenigde Staten en Canada soms uitgezonderd zijn van dekking. De wet- en regelgeving daar vraagt om specifieke voorwaarden door verzekeraars. Ben je (veel) actief in die landen? Vraag een verzekeraar dan op voorhand of je ook daar gebruik kun maken van de dekking.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers verplicht?

Een zzp aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Tenminste, er geldt geen wettelijke verplichting om deze af te sluiten. Je kunt er vrijwillig gebruik van maken, om de risico’s af te dekken waar jij mee te maken hebt.

Een opdrachtgever kan je wel verplicht stellen om een AVB af te sluiten, als je een opdracht aan wilt nemen. Opdrachtgevers stellen die verplichting als de risico’s groot zijn. Als zzp’er kun je moeilijk voor een schade opdraaien die in de tonnen of zelfs miljoenen loopt. Je bent ook privé aansprakelijk voor zakelijke schulden, maar als je het geld niet hebt kun je daar ook niet voor betalen. Opdrachtgevers vragen om een aansprakelijkheidsverzekering, zodat ze zeker weten dat je eventuele kosten kunt laten vergoeden als je daar aansprakelijk voor bent.

Aanvullende dekkingen voor zzp’ers

Je hebt als zzp’er de mogelijkheid om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, net als een paar andere (aanvullende) dekkingen. We zetten de twee belangrijkste voor je onder elkaar:

CAR-verzekering (Construction Allrisk)

Deze aanvullende dekking is er speciaal voor zzp’ers en eenmanszaken in de bouw. Je verzekert daarmee schade aan hulpmaterialen, eigendommen van jouw opdrachtgever en schade die er ontstaat aan een bouwwerk. Ontstaat er bijvoorbeeld schade door een constructiefout of als het gevolg van wind en andere weersinvloeden? Met de CAR-verzekering ben je ook daarvoor gedekt, iets dat met een reguliere zzp aansprakelijkheidsverzekering niet het geval is.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Breng je vanuit jouw beroep advies uit of maak je (constructieve) berekeningen? Als er als het gevolg daarvan kosten ontstaan kun jij daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Die indirecte schade kun je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om een advies dat verkeerd uitpakt of een constructie die niet goed berekend blijkt te zijn.

Je kunt online de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen naast elkaar zetten, zodat je die kunt vergelijken op basis van de dekking en de premie die je betaalt. En vind je het zelf lastig om een keuze te maken of weet je niet goed of je de AVB nodig hebt? Een adviseur kan je daarbij helpen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...