Home » Blog » De 6 do’s en don’ts voor het starten als zzp’er

De 6 do’s en don’ts voor het starten als zzp’er

Wanneer als zzp’er wil beginnen dan komt er waarschijnlijk veel op je af en fouten ga je sowieso maken. Toch kan je al ver komen met de wijsheden van zzp’er die jou voor gingen. Hierom heb ik 6 do’s en don’ts verzameld die jou op weg kunnen helpen wanneer je net begint als een zzp’er.

Do: Zorg voor een financiële buffer

Met een vaste baan stoppen en in het diepe springen lijkt helemaal in, maar toch raad ik dit niet aan. Er bestaat de kans dat je direct goed genoeg gaat verdienen als zzp’er maar er bestaat ook zeker een kans dat dit niet het geval is. Dan wil je nog wel de huur kunnen betalen. Naast het hebben van spaargeld kan het ook een optie zijn om als zzp’er te beginnen naast een vaste baan en jouw zaakje op te bouwen voordat je daadwerkelijk ontslag neemt.

Don’t: De boekhouding vergeten

Als zzp’er moet je natuurlijk ineens jouw eigen boekhouding gaan doen, iets wat je waarschijnlijk niet gewend bent. Je moet nu jouw eigen inkomstenbelasting betalen en btw opzijzetten. Je kunt zelf precies uitzoeken hoe dit zit maar de regel is dat je ongeveer een derde van jouw inkomen opzij moet zetten. Zo heb je in ieder geval geen probleem wanneer je belasting moet betalen.

Do: Maak voor elke opdracht een contract

Ik ben zelf een groot gelover in het hebben van vertrouwen in de mensheid, maar ik zou er toch mijn inkomsten niet op het spel voor zetten. Zonder contract heb je niks afgesproken en kan een opdrachtgever na het ontvangen van de opdracht verdwijnen zonder dat jij een poot hebt om op te staan. Stel dus vooraf aan elke opdracht een duidelijk contract af en schrijf het op. Ook een verbaal contract geeft je niet veel houvast.

Don’t: Misbruik maken van het zijn van eigen baas

Als er niemand is die jou vertelt wat je wanneer moet doen dan kan het verleidelijk zijn om niks te doen. Iets wat je ooit kunt doen gebeurt vaak nooit, dus maak een planning waar jij je aan moet houden. Natuurlijk kun je wijzigingen maken als dit essentieel is maar zie jouw werkplanning als jouw baas, je kunt niet zomaar niet komen opdagen en op de bank gaan hangen.

Do: Spendeer tijd aan marketing en netwerken

Misschien heeft jouw zzp werk zelf niks met marketing te maken, toch is marketing essentieel om een succesvolle zzp’er te worden. Maar niet alleen strategische marketing is belangrijk, netwerken kan overal! Je zou zelfs klanten kunnen vinden op een huisfeestje waar je naartoe gaat.

Don’t: Accepteer niet minder betalingen omdat ze beloven meer werk te leveren

Ten eerste weet je helemaal niet zeker of er meer werk komt en als het wel zo is dan moet je al dit werk ook voor een lager tarief uitvoeren, terwijl dus eigenlijk meer zou kunnen verdienen. Elke zzp’er krijgt te maken met deze vraag, ik doe dit werk al 3 jaar en ik krijg hem nog bijna wekelijks. Geloof me, als je hard werkt komt er werk genoeg van opdrachtgevers die wel gewoon jouw tarief betalen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Waarom kiezen zzp’ers voor zakelijk internet?

Ben jij zzp’er? Dan weet je hoe belangrijk een goede internetverbinding is. Maar wanneer je op zoek gaat naar een internetabonnement is de keuze ontzettend groot. Want Kies je voor een internetabonnement voor particulieren of past een zakelijk...

Als zzp’er een VPN gebruiken

Als zzp’er een VPN gebruiken

VPN is waarschijnlijk een woord dat je al regelmatig voorbij hebt horen komen. Maar wat is het precies en waarom zou je er als zzp'er gebruik van maken? In deze blog lees je hier meer over. Wat is een VPN? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of...

Het belang van SEO voor zzp’ers

Het belang van SEO voor zzp’ers

Elke zzp'er beseft dat een stevige website, blog of webshop van essentieel belang is om het beste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het opstellen van een online profiel is tegenwoordig heel eenvoudig geworden, en dat geeft tal van zelfstandigen veel meer...

Vijf populaire freelance opdrachten

Vijf populaire freelance opdrachten

Jij bevat een set met vaardigheden waarin jij jezelf hebt gespecialiseerd en wilt deze graag inzetten voor diverse opdrachten. De keuze om op freelance basis te gaan werken kan zeer gevarieerd zijn. Misschien houdt jij van de flexibiliteit die deze vorm van...