Home » Blog » De 6 do’s en don’ts voor het starten als zzp’er

De 6 do’s en don’ts voor het starten als zzp’er

Wanneer als zzp’er wil beginnen dan komt er waarschijnlijk veel op je af en fouten ga je sowieso maken. Toch kan je al ver komen met de wijsheden van zzp’er die jou voor gingen. Hierom heb ik 6 do’s en don’ts verzameld die jou op weg kunnen helpen wanneer je net begint als een zzp’er.

Do: Zorg voor een financiële buffer

Met een vaste baan stoppen en in het diepe springen lijkt helemaal in, maar toch raad ik dit niet aan. Er bestaat de kans dat je direct goed genoeg gaat verdienen als zzp’er maar er bestaat ook zeker een kans dat dit niet het geval is. Dan wil je nog wel de huur kunnen betalen. Naast het hebben van spaargeld kan het ook een optie zijn om als zzp’er te beginnen naast een vaste baan en jouw zaakje op te bouwen voordat je daadwerkelijk ontslag neemt.

Don’t: De boekhouding vergeten

Als zzp’er moet je natuurlijk ineens jouw eigen boekhouding gaan doen, iets wat je waarschijnlijk niet gewend bent. Je moet nu jouw eigen inkomstenbelasting betalen en btw opzijzetten. Je kunt zelf precies uitzoeken hoe dit zit maar de regel is dat je ongeveer een derde van jouw inkomen opzij moet zetten. Zo heb je in ieder geval geen probleem wanneer je belasting moet betalen.

Do: Maak voor elke opdracht een contract

Ik ben zelf een groot gelover in het hebben van vertrouwen in de mensheid, maar ik zou er toch mijn inkomsten niet op het spel voor zetten. Zonder contract heb je niks afgesproken en kan een opdrachtgever na het ontvangen van de opdracht verdwijnen zonder dat jij een poot hebt om op te staan. Stel dus vooraf aan elke opdracht een duidelijk contract af en schrijf het op. Ook een verbaal contract geeft je niet veel houvast.

Don’t: Misbruik maken van het zijn van eigen baas

Als er niemand is die jou vertelt wat je wanneer moet doen dan kan het verleidelijk zijn om niks te doen. Iets wat je ooit kunt doen gebeurt vaak nooit, dus maak een planning waar jij je aan moet houden. Natuurlijk kun je wijzigingen maken als dit essentieel is maar zie jouw werkplanning als jouw baas, je kunt niet zomaar niet komen opdagen en op de bank gaan hangen.

Do: Spendeer tijd aan marketing en netwerken

Misschien heeft jouw zzp werk zelf niks met marketing te maken, toch is marketing essentieel om een succesvolle zzp’er te worden. Maar niet alleen strategische marketing is belangrijk, netwerken kan overal! Je zou zelfs klanten kunnen vinden op een huisfeestje waar je naartoe gaat.

Don’t: Accepteer niet minder betalingen omdat ze beloven meer werk te leveren

Ten eerste weet je helemaal niet zeker of er meer werk komt en als het wel zo is dan moet je al dit werk ook voor een lager tarief uitvoeren, terwijl dus eigenlijk meer zou kunnen verdienen. Elke zzp’er krijgt te maken met deze vraag, ik doe dit werk al 3 jaar en ik krijg hem nog bijna wekelijks. Geloof me, als je hard werkt komt er werk genoeg van opdrachtgevers die wel gewoon jouw tarief betalen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er

Wil jij als zzp'er niet teveel inleveren op jouw levensstijl? Dan zul je moeten sparen voor je pensioen. Als zzp'er is het pensioen opgebouwd uit AOW, aanvullend pensioen (of ZZP pensioen verzekering) en eigen vermogen. Door op tijd te beginnen met het...

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Financiering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een...

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Wel of niet een zakelijke rekening openen?

Tegenwoordig gaan de meeste (startende) ondernemers vrijwel direct over tot het openen van een zakelijke rekening, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het openen van een zakelijke bankrekening, maar je moet...

Review zakelijke rekening N26

Review zakelijke rekening N26

Er zijn in Nederland verschillende banken die zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij de maandelijkse kosten en de voorwaarden per bank verschillen. Zeer populair onder de zzp’ers is de N26 omdat er geen kosten verbonden zijn aan een zakelijke rekening. Je...