Boekhoudprogramma voor ZZP-ers: eenvoudig online vergelijken

Een boekhoudprogramma voor ZZP-ers kiezen? Je hebt de keuze uit een groot aantal verschillende pakketten, maar waar moet je op letten? We zetten een paar handige tips voor je op een rij om de boekhoudprogramma’s te vergelijken.

 

Je mag er vanuit gaan dat de verschillende programma’s goed weten welke eisen er gelden voor de boekhouding. Met de programma’s kun je daar makkelijker aan voldoen dan met een handmatige boekhouding. De programma’s geven je aan welke onderdelen er belangrijk zijn en kunnen je wijzen op eventuele invoerfouten. Het voorkomt fouten en bespaart tijd, waardoor een investering in een ZZP boekhoudprogramma zich makkelijk zal terugverdienen.

 

Je hebt gewoon in Nederland de keuze uit tal van boekhoudprogramma’s, waardoor het niet nodig is om daar in het Engels gebruik van te maken. De Nederlandse ontwikkelaars gaan bovendien steeds verder met handige automatiseringen en mobiele apps, waar je specifiek op de Nederlandse markt goed gebruik van kunt maken.

 

Tip: wil je jouw boekhouding graag zo slim mogelijk inrichten? Let dan op automatiseringen, bankkoppelingen en een mobiele app om de verschillende programma’s goed met elkaar te vergelijken.

 

Boekhoudprogramma’s vergelijken: waarop letten?

Om een boekhoudprogramma voor ZZP-ers te vergelijken kun je op tal van factoren letten. Het is uiteindelijk belangrijk dat je er op een makkelijke en vlotte manier mee kunt werken. Veel van de programma’s bieden je de mogelijkheid om de software 14 of zelfs 30 dagen uit te proberen. Ontdek op die manier hoe gebruiksvriendelijk de software is, zodat je daarmee niet voor verrassingen komt te staan.

 

Naast de gebruiksvriendelijkheid is ook de support natuurlijk belangrijk. Je wilt niet te lang hoeven wachten op het moment dat je een vraag hebt. Probeer tijdens de gratis uitprobeerperiode een paar vragen te stellen aan de klantenservice. Krijg je daar snel en duidelijk antwoord op? Dat is een goed teken voor een boekhoudprogramma voor ZZP-ers.

boekhoudprogramma zzp nederland, boekhoudprogramma zzp er, vergelijk boekhoudprogramma zzp

7 functies van het boekhoudprogramma

Als ZZP-er kun je gebruik maken van een aantal handige functies van een boekhoudprogramma. Wij zetten 7 belangrijke onderdelen voor je op een rij:

 

  • Offertes opstellen
  • Facturen maken
  • Debiteurenbeheer
  • BTW-overzicht en aangifte
  • Betalingsherinneringen en aanmaningen
  • Uren en ritten registreren
  • Bonnetjes scannen

Offertes opstellen

Jouw klanten willen graag weten wat je ze kunt aanbieden. Een goed boekhoudprogramma voor de ZZP-er biedt je daarom de mogelijkheid om offertes aan te maken. Daarin kun je aangeven welke diensten je kunt uitvoeren of welke goederen je zal leveren en wat daar de prijs van is.

 

Een goede offerte bevat die elementen, net als jouw logo en bedrijfsnaam. Een goed ZZP boekhoudprogramma biedt je de mogelijkheid om met een sjabloon offertes aan te maken, zodat je daarmee professioneel kunt aangeven wat je voor een klant kunt betekenen.

Facturen maken

Is de klant akkoord gegaan met jouw offerte en heb je de werkzaamheden uitgevoerd of de producten geleverd? Dan kun je daar de factuur voor opmaken. Een essentieel onderdeel in ieder boekhoudprogramma. Kijk vooral naar het gemak waarmee je een factuur kunt maken, bij voorkeur weer op basis van een sjabloon dat je daarvoor eenmalig kunt ontwerpen.

Tip: veel boekhoudprogramma’s bieden je de mogelijkheid om offertes om te zetten naar facturen. Op die manier heb je meteen alle belangrijke informatie over de geleverde diensten of producten weer bij de hand.

Debiteurenbeheer

Als je zelf de administratie doet wil je een duidelijk overzicht hebben van de bedragen die je hebt openstaan bij de diverse klanten (debiteuren). Een goed boekhoudprogramma voor de ZZP-er biedt je het volledige overzicht.

 

Ga na of je eenvoudig per debiteur kunt nagaan welk bedrag er openstaat. En of je kunt zien welke facturen het langst open staan, zodat je daar herinneringen of aanmaningen voor uit kunt sturen. Belangrijke informatie, omdat je met goed debiteurenbeheer voorkomt dat jij te lang op je geld moet wachten.

Auto met branding mogelijk

Je doet als ZZP-er verschillende belastingaangiften. Je kent waarschijnlijk de aangifte inkomstenbelasting, maar daarnaast zal je ook (doorgaans per kwartaal) aangifte voor de omzetbelasting moeten doen. Het is de btw-aangifte. Je kunt dat uitbesteden aan een boekhouder of zelf doen. Indien je het zelf doet kan een boekhoudprogramma voor ZZP-ers je helpen om alle belangrijke gegevens alvast voor je op een rij te zetten. De btw-aangifte wordt dan een fluitje van een cent.

Betalingsherinneringen en aanmaningen

Goede ZZP boekhoudprogramma’s geven je aan welke facturen inmiddels te lang openstaan. Zodra de betalingstermijn is verstreken krijg je daarvan een melding of kun je dit terugzien in het overzicht van facturen.

 

Met het programma kun je met één druk op de knop een betalingsherinnering versturen, net als een aanmaning als de betaling nog steeds uit blijft. Hoe makkelijker dat gaat, des te minder tijd je erin hoeft te steken om jouw facturen toch betaald te krijgen.

Uren en ritten registreren

De Belastingdienst vraagt je om je uren bij te houden, bijvoorbeeld als je aan het urencriterium wilt voldoen. Bovendien kan het je helpen om de uren bij klanten in rekening te brengen. Op die manier is het verstandig om ook de ritten die je maakt te registreren. Je kunt de registratie gebruiken om bijtelling te voorkomen, €0,19 per kilometer te declareren en reiskosten bij klanten in rekening te brengen. Veel boekhoudprogramma’s voor ZZP-ers in Nederland bieden je de mogelijkheid deze gegevens gewoon bij de rest van de administratie bij te houden.

Bonnetjes scannen

De Belastingdienst verplicht je als ondernemer om jouw administratie minimaal 7 jaar te bewaren, inclusief (kassa)bonnen voor uitgaven die je doet. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bonnetje voor een zakelijke lunch of een boek met vakliteratuur dat je koopt. Veel ZZP boekhoudprogramma’s hebben een eigen app waarmee je die bonnetjes kunt scannen. Op die manier neem je ze eenvoudig op in jouw administratie.

Beste boekhoudprogramma voor ZZP-ers

Het beste boekhoudprogramma voor ZZP-ers voldoet natuurlijk aan de belangrijke onderdelen van jouw administratie. Gebruik de punten hierboven om daar bovenop je persoonlijke voorkeur te bepalen. Op die manier kies je een pakket dat aansluit bij jouw wensen, waarmee je de administratie gewoon zelf kunt doen.